Juridisch omdenken

justitia

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Sinds een paar dagen ben ik opeens aan de haver. Shampoo met haver, huidgel met haver en havermout als ontbijt. Het leuke is dat het in combinatie met volle melk rustgevend is voor maag en darmen. Klein schepje rietsuiker erbij en wat kaneel … Ook mijn haar wordt er beter van, al kan ik niet precies zeggen wat het nou doet. Beter, rustiger wordt het ervan. Mijn huid ook. Ik wou dat ik het daar kon inspuiten waar die eeuwige zenuwtics vandaan komen. Op verschillende plekken in mijn hoofd. Misschien vind ik er nog wel iets op; rust is onbetaalbaar.

Dat zijn dan van die kleine ontdekkingen. Wat ik laatst ook ontdekte, was hóé ontzettend krom juridisch denken kan zijn. Omdat het eigenlijk logisch denken moet voorstellen, zou je denken dat het linker hersenhelftwerk is, maar het is integendeel juist rechter hersenhelftwerk! Jah, want star denken in regeltjes hoort bij de rechter hersenhelft. De linker denkt juist creatief en origineel, iets wat in de juridische wereld hoogst zeldzaam is. Daarom heb ik daar ook zo’n hekel aan: je sluit er mogelijkheden mee in plaats van ze te openen.

Ik had deze week éven een meningsverschil met de Autoriteit Persoonsgegevens, de baas van die nieuwe AVG-wet, en met nog een juriste elders. De laatste wees me erop dat we niet alleen die AVG hebben, de nieuwe privacywet, maar dat Nederland daar een uitvoeringswet bij heeft gemaakt. Zoiets onlogisch heb je echt nog nooit gehoord! Een uitvoeringswet is een wet, waarin bepaald is wat het beleid moet worden voor een bepaalde wet. Dus hoe hij toegepast dient te worden. Déze uitvoeringswet perkt onze mooie, nieuwverworven privacyrechten gelijk weer in. Beide dames vonden dit alles héél logisch en daar ben ik het dus níet mee eens!

Waarom is dit zo suf? Nou, kijk hier maar eens op deze link. De AVG is niet zómaar een wet en zelfs niet zómaar een Europese wet: het is een zogenaamde verordening. En zoals je ziet, betekent dat dat het een direct toepasbare wet is, die ook nog boven de nationale wetten van ons eigen land staat, ingeval er tegenstrijdigheid is. Dit betekent dat het juist níet de bedoeling is dat er een uitvoeringswet bovenop de AVG is! De AVG moet in alle landen van de EU gelijk gelden en gelijk worden uitgevoerd.

kat-viool
voor de kats viool

Het is óók suf, omdat de AVG zelf weer boven die uitvoeringswet staat. Die is immers nationaal en perkt de AVG in? En de AVG moet in ieder land gelijk worden uitgevoerd. Lees maar eens op die link hierboven over wat een verordening is: dat is een direct kant-en-klare wet, waar géén toepassingen enzo voor hoeven te worden geschreven. Doe je dat toch, dan is dat voor de kats viool, aangezien de AVG toch boven alle andere wetten staat. In plaats van eens de problemen met jeugdzorg op te lossen, zitten de dames en heren jurist van ons land te zemelen over een uitvoeringswet die toch geen nut heeft. Echt súperlogisch!

Met een dominante rechter hersenhelft kun je prima intellectueel zijn: in kringetjes redeneren, regeltjes uit je kop stampen en dan toepassen, waarna je jezelf ‘wetenschappert’ mag noemen en star denken zijn allemaal mogelijkheden. Van die mensen die 5 universitaire studies hebben gedaan, die hebben een dominante rechter hersenhelft. Iemand met een dominante linker hersenhelft doet gewoon één opleiding, die hij of zij breed kan toepassen. Die denkt origineel, lost problemen écht op en heeft daarvoor geen vijf titels nodig. Titels geven aanzien, omdat de meeste mensen een dominante réchter hersenhelft hebben! Die denken dogmatisch en hiërarchisch. Star en ouderwets. Om te gapen zo saai.

Als linkerhersenhelfter snap ik al dat geouwehoer niet in de politiek. Je hebt een nieuwe wet, dus klaar dan. Je hebt een probleem, dus dan benoem je dat en doe je er wat an. Ja, ook als je tegenwerking krijgt. Dan moeten er een paar mensen even op hun plek gezet worden. Met de kont in koud water, zoals mijn buurvrouw vroeger altijd zei. Als minister heb je het recht om bepaalde zaken af te dwingen, als die goed zijn voor het land. Dus maak daar dan gebruik van, nietwaar? Afijn, als logisch denkend mens kom je de politiek niet eens ín, dus ik zal maar ophouden.

Ik heb muziek voor je helemaal uit Turkmenistan! Met een leuk filmpje erbij, waarop je kunt zien hoe gezellig het er daar allemaal aan toegaat. Ik denk dat het best een zwaar leven is daar, maar mooie muziek hebben ze wel. Het komt uit de film ‘Turkmen’ uit 1980 en heet Ykbal, wat ‘noodlot’ betekent. Meer kon ik er niet over te weten komen:

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.