Jij en The Gambia

Wat hebben de Gambiaanse verkiezingen met jouw schip van doen? Eh jaaa, nou een heleboel wel hoor! Ik vertel het je zo even. En ik bedoel niet dat daar een rivier is, waar je schip op kan varen.

Gambia

Laatst vertelde iemand op Facebook me dat er verkiezingen in Gambia zijn geweest. Op 1 december jl. Er was daar een dictator en die is mooi weggestemd na 22 jaar. Nou, cool, zie ik je al denken. Waar ligt Gambia eigenlijk? Zie hierboven een klein kaartje van West-Afrika. Gambia ligt IN Senegal. Een andere Facebookvriend die er veel van bleek te weten, vertelde me dat het een coup van de Britten is geweest om middenin het droge en hete Senegal een stuk van de Gambiarivier te pakken van de Fransen. In Senegal wordt immers Frans gesproken en in Gambia Engels en in het Engels heet het landje heel schattig The Gambia. Soms hebben de Engelsen wel wat, hoewel ik dit niet echt tophumor vind, zo’n flauwe coup.

Yahya Jammeh en zijn vrouw Zineb

Het landje heeft een oppervlakte van ongeveer 10.000 km2, net zo groot als de provincies Noord-Brabant en Gelderland bij elkaar, een kwart van Nederland dus. Maar moet je hier links eens zien wat die weggestemde dictator Yahya Jammeh en zijn vrouw Zineb een air hebben! Ze zien er trotser uit dan de koningin van Engeland, zeg maar.

En niet alleen dat: die Jammeh heeft 22 jaar lang dat landje werkelijk geterroriseerd. Nu is hij weggestemd in eerlijke verkiezingen, maar zich overgeven ho maar! Het leuke is dat hij nu aangekondigd heeft dat hij naar het Hooggerechtshof stapt om de verkiezingsuitkomst, waarin hij echt duidelijk verloren heeft, ongeldig te laten verklaren. Eigenlijk moet het leuke nu nog komen. Hou je vast hoor: een jaar geleden heeft hij dus alle rechters van het Hooggerechtshof in zijn land ontslagen en het hele hof ontbonden. Hij kan nu zijn gelijk niet krijgen door zijn eigen domme fout!

En zo krijg je zomaar twee overeenkomsten van dat trotse minilandje The Gambia met jouw schip in je schoot geworpen. De trots dat JIJ de baas bent over die roeiboot en het feit dat mensen die de baas proberen te spelen in jouw leven, zichzelf soms gewoon aan de kant vegen zonder dat je strijd hoeft te leveren. Ze doen iets doms, omdat ze in al hun ijdelheid vergeten zijn wat ze allemaal bij elkaar hebben gekonkeld en daar gaan ze dan. Zomaar weg.

Adama Barrow, de nieuwe president van Gambia
Hier mag jouw foto in!

In Gambia wordt deze meneer hier links de nieuwe president. En jij mag je eigen foto hieronder neerzetten als Opperbaas van jouw levensboot.

 

 

 

Liever niet hier online, want dit is dan weer míjn pieremachochel 🙂 . Maar bij je thuis bijvoorbeeld, op een mooi en statig plekje. En ga maar vast oefenen voor de spiegel om voornaam te lopen en verwaand te kijken, net als die Zineb, die daar erg goed in is. Duw voor de spiegel maar iedereen weg, die te dicht bij je staat. Maak ze maar af met een sneer:

  • Nouw! Hier sta IK hoor!
  • Hmpf! (Katrien Duck)
  • Kijk daar eens een kameel! (En dan duw je die persoon gauw weg)
  • Met een lief stemmetje: “Mag ik óók es aan het roer?” Dan grijp je het vast en draai je het snel 180° om

Zoals je ziet, ben ik hier ook niet echt heel goed in. Probeer maar eens gewoon een beetje bazig te doen. Dan krijg je meer ruimte, want niet iedereen heeft zin in ruzie met jou. Dit moet je niet in het echt doen he? Beloofd? Alléén voor de spiegel om te leren van je af te bijten. In het echt moet je diplomatiek zijn en tactisch. Anders krijg je je boot niet terug én vinden de mensen je onaardig.

Dan moet je die verwaande air geoefend hebben, want alleen die houding al houdt anderen op een afstandje. Oók lastige familie, zoals schoonmoeders, zussen en schoonzussen enzo. Ik heb niet veel familie, maar heb heel veel mensen aan de kant gekregen, gewoon door zelf mijn plek weer in te nemen. Tóén was het nodig om eerst eens de bovenwereld in te sluipen en allemaal geesten te grijpen. Maar die bekten me de eerste tijd ook af. Later leerde ik van hen hoe ik ze de baas kon worden, door hun eigen soort sneren terug te geven aan ze. Werkte helemaal perfect, maar tegen aardse mensen moet je dat niet doen.

Wat je wél kunt doen, is ze heel rustig een eigengereid antwoord geven. Als iemand die in je vaarwater zit, je bijvoorbeeld vraagt waarom je niet naar het familiediner komt met de kerst, zou je dit eens kunnen overwegen: “Het spijt me erg, maar dit jaar hebben we verplichtingen van het werk”. Volgende vraag is natuurlijk of je dan niet op Twééde Kerstdag kunt. “Eh nee, eigenlijk niet, want dan moet Fransje afzwemmen / ik moet mee met Mohamed naar zijn familie en dat was al in juni afgesproken” … Basis van het succes hier is dat jij je eigen ding doet: Nee, ik luister niet naar je, want ik hou meer van een paarse broek. Niet van een bruine. Nee, ik heb bij winkel X mooie gordijnen gezien en die worden al gestuurd. Je hebt ze al via het internet besteld. Enzovoort. Je kunt het!

Ik moet ervandoor en brei er een end aan!

 

©Sophia Vassiliou 2016

Twitter: @sophyvass   –   Facebook   –   LinkedIn

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.