Jezelf positief presenteren

Tarzan!

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Bij mij staan de radertjes nooit stil. Ik heb eindelijk nóg weer een diepere oorzaak ontdekt waardoor mijn website zo weinig bezocht wordt, waardoor ik nooit eens het publiek kan bereiken, waardoor ik altijd en eeuwig tegenslagen heb, waardoor er absoluut geen geld kan komen, waardoor mijn gezin met de grond gelijkgemaakt is en waardoor ik altijd maar ziek blijf. Het is iets wat ik hier niet in het openbaar kan vertellen, maar waar ik wel erg van ben geschrokken. Toch: nu ik het weet, maak ik er wel een einde aan. Alles wat ik doe en zeg, maakt daar deel van uit.

Toen ik voor het eerst Franse les ging geven, was dat voor de Alliance Française. Er zat een nogal gevorderde groep bij, die ik vooral moest leren Frans te práten. En Frans praten was iets waar ik nerveus voor was, omdat je dat wel leert bij de studie Franse letteren aan de universiteit, maar niet zozeer over dagelijkse onderwerpen. Bovendien had de groep vóór mij les gehad van een Echte Française en vonden ze het idioot dat ze nu nota bene een Gríékse lerares kregen. Mijn reactie daarop dat mensen in Griekenland óók Frans leren, overtuigde ze niet.

Alles wat ik deed en zei, werd in het begin negatief uitgelegd door mijn cursisten en ik zal nooit vergeten hoe één van hen een keer een foutje maakte, dat ik niet gehoord had. Ik corrigeerde het dus niet en ze maakten er oorlog over. Als ik tegen ze gezegd had dat de studie Frans in Griekenland heel erg gericht was op spreken, dat ik daar Franse docenten had gehad en dat Frans al zeker 100 jaar lang de tweede taal in Griekenland was, had ik de waarheid gesproken en hadden mijn cursisten hun mond wel gehouden. Maar voor mij was dat allemaal zo vanzelfsprekend, dat ik daar gewoon niet bij stilstond. Zo belangrijk kan het zijn om jezelf krachtig te presenteren.

Dus het geroddel ging door, totdat mijn cursisten ontdekten dat ze al die jaren met die Echte Française géén Frans hadden leren spreken, maar met mij – die Griekse kneus – wél. Toen kon ik niet meer stuk. Hoe dat kon? Wel, die Echte Française was geen lerares en ik wel. Ik had in Griekenland al jarenlang lesgegeven in Nederlands en Grieks voor buitenlanders en ik had twee jaar lang didactiek gehad. Van de beste docenten die er waren en in de modernste technieken ook. Die waren in Nederland nog lang niet bekend. Als je leraar bent, kun je lesgeven in dingen die je zelf niet kunt, omdat je wél kunt beoordelen hoe een ander het doet. Daar is die academische graad voor.

Zo ben ik nu iemand anders aan het leren om zichzelf handiger te presenteren en die pakt het sneller op dan ikzelf. Als je een bescheiden en eerlijke mens bent, heb je de neiging gewoon altijd jezelf te zijn. Maar we leven in een wereld vol met mensen, die het als vermaak zien om een ander omver te blazen. Dus het is wel degelijk nodig. Die mensen zijn onzeker, maar dat is niet hetzelfde als bescheiden. Als je bescheiden bent, ben je niet onzeker, maar hou je er gewoon niet van om jezelf groot te maken.

Nog een reden waarom je er misschien moeite mee hebt om dingen zo te zeggen dat ze nog altijd waar zijn, maar een stuk positiever lijken, is dat je veel kritiek gekregen hebt in je leven. Een strenge moeder, vader of leraar of een gereformeerde school, waar mensen sowieso nooit eens positief over elkaar zijn, omdat ze bang zijn dat ze arrogant worden. Dat soort dingen. Vergeet het maar allemaal en gooi het achter je, want als je succesvol wilt zijn in je leven, moet je jezelf groot maken.

Me Tarzan!!

Als je jezelf goed wilt presenteren, hoef je niet te liegen over jezelf. Je moet dingen zó weten te zeggen dat een ánder die het hoort, denkt: wow die is goed. Daarvoor moet je jezelf groot durven maken en op je borst kloppen net als Tarzan altijd deed. Ik heb al heel wat mensen geholpen met hun presentatie op bijvoorbeeld hun CV, bij een toespraak, een sollicitatie enzovoort. Je moet de dingen die jijzelf normaal vindt, maar die op een ander mogelijk indruk maken, naar voren halen en vergroten. Dat is ontzettend moeilijk als je bescheiden bent en óók als je onzeker bent. Ga er dus maar eens mee oefenen en zie hoe je succes met de dag groeit.

Ik heb een video voor je van iemand die ook bescheiden was. Dat was voor kwaadwillenden een reden om hem zo zwaar te beroddelen, dat hij aangeklaagd werd van pedofilie, terwijl hij juist altijd zo lief voor kinderen was. Zo hard is het nodig dat je jezelf goed presenteert! Michael Jackson, Black or white:

 

sophia dijkhuis, gouden era, sophia vassiliou, vassilou, vasilou, healing

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

2 Comments

 1. Hoi Sophia, ben zelf ook heel bescheiden wat dat betreft, begrijp helemaal wat jij bedoelt hiermee, ja dan valt het niet mee om je “meer voor te doen, dan dat je bent” (positief bedoeld dit) maar inderdaad je moet indruk maken, er moet iets blijven hangen van jou dat in gedachten meegenomen wordt. Ik ben werkelijk best verlegen hoor, echt waar, zie mensen altijd naar me kijken, tenminste dat denk ik dan, heel onzeker denk ik dan, euhhh ? wat is er te zien aan mij, wat zit er niet goed, dat verbeeld ik mij dan denk ik, maarrrr, wanneer je echt iets nee moet zetten, dan lukt mij dat altijd door ‘n soort van “typetje” , veeeeel gemakkelijker, dan hoef je niet zo jezelf te zijn, werkt als ‘n speer, maar goed, dat kan ook niet altijd…..leuk stukje dit, ik visualiseer altijd alles, zie je zo voor de klas staan, zal in het begin zeker heel moeilijk zijn geweest, daarna de acceptatie en vollá dan ben je er….Knap hoor, jij bent altijd weer in voor iets nieuws, laat het er niet bij zitten, dat siert jou ….respect 😀 (y)

  1. ha Ankie, ja moeilijk he, jezelf verkopen! Maar hier in Nederland kijken mensen ook heel erg naar elkaar. En dan geen hallo zeggen he grrr!!! Arghhh …
   Ik had liever één beroep gehad en dan klaar. Al die veranderingen steeds zijn vermoeiend hoor! Maar ja … ik mocht niks hebben van het leven, zelfs nu nog niet.
   Nee, het erbij zitten dat ken ik niet. Ik kan ook niet anders trouwens, want ik zal mijn rechten terug moeten hebben. Nu is alles afgelopen en het moet gaan bloeien.
   Groetjes!

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: