header
Jeugzorg voor professionals

Jeugzorg voor professionals

Beste lezert, je hebt hier een stuk van een proféssional voor je. Echt waar. Ik ben immers naast moeder ook nog een ouderwetse allround coach en doe als zodanig genezingen voor mensen. Maar soms coach ik ook. En nu kwam het voor dat ik voor mijn werk een melding van kindermishandeling moest doen bij Veilig Thuis. Dat was spannend, want ik had er echt geen idee van hoe er dan met je omgegaan wordt. Ik vroeg me af of ze dan óók tegen me zouden liegen, mijn woorden zouden verdraaien, me zouden snoberen etcetera, zoals ze doen wanneer je ‘ouder’ bent. Voelde me verantwoordelijk, want ik wilde natuurlijk wel dat het gezin waar het over ging, geholpen werd.

Het zweet stond me op het voorhoofd en ik had vlinders in mijn buik, want stel je voor dat ik iets in die melding vertelde wat ik niet mag zeggen van de privacywet. Of dat ze mijn woorden omdraaien – groot talent van Veilig Thuis – of dat ik nog iets anders onhandig had aangepakt of verkeerd had gedaan. Je weet het nooit met zulke dingen. Maar het liep allemaal heel anders, beste mensen! Ik belde ze op, deed mijn verhaal bij een aardige mevrouw, die nogal schrok van wat ik te vertellen had. Het was ook een heftig verhaal, want anders had ik deze tent echt nooit opgebeld. Uiteindelijk moest ik een dag later maar weer terugbellen, samen met degene om wier veiligheid het ging.

Goed, dat deden we. Wij samen bellen, maar toen was er een heel onaardige vrouw aan de telefoon. Ze viel me de hele tijd aan op alles wat ik zei en ze had het over een meldcode waar ik me aan moest houden. Nu werk ik alleen en niet bij zo’n organisatie als een wijkteam of zoiets, dus daar was ik het niet mee eens. In plaats van uitleggen dat je, als je voor je wérk een melding doet, dat schriftelijk moet doen via een formulier op hun website, ging ze zitten pikken op me. Waarom ik dat allemaal niet wist enzo. Awel, omdat ik nog nooit eerder zo’n melding heb gedaan, want meestal genees ik mensen gewoon van ziektes en klachten. Met een héleboel gedoe en praten als Brugmans hele familie kregen we gedaan dat ze de melding van degene om wie het ging, aannam. Ze zijn nog te arrogant bij Veilig Thuis om gewoon hun werk te doen, concludeerde ik.

Volgende dag alweer ging ik hun formulier zitten invullen en opsturen. Erbij vermeld dat ze me konden contacteren als ik onverhoopt iets niet helemaal volgens de regels gedaan mocht hebben. Maar Veilig Thuis vond dat er geen haast bij was, want de kinderen in kwestie werden niet dagelijks fysiek afgerost of verkracht. Zulk geweld stond wel op het punt zich te manifesteren, maar Veilig Thuis dempt liever achteraf de put dan dat ze het kalf redden. Enig gevoel voor kinderen is er niet bij.

Het gebiedsteam werd op het gezin afgestuurd en dán, ja dán ben je mooi klaar! Het gebiedsteam dat is dus een wijkteam voor boeren op het platteland, zeg maar: maatschappelijk werk eigenlijk, maar dan met banden met gemeente, huisarts, school van je kids en ik geloof ook met de koning en koningin. Vroeger kon je aan het maatschappelijk werk gewoon een simpele vraag stellen, als je niet wist hoe je iets moest aanpakken of een beetje onzeker over iets was. Dan kón je af en toe nog wel eens een goed iemand treffen, die antwoord gaf. Nu gaan ze meteen dikke boeken over je schrijven – ‘rapportages’ – en die worden dus echt óveral heen gestuurd. Je krijgt ze niet eerst te lezen, zodat je de fouten eruit kunt filteren, want de tijd van Koning Klant is alweer zo’n dikke 40 jaar voorbij. Jij als klant bent dom plebs en zij zullen jou wel even de les lezen, maar vooral ook als klant hóúden.

Helden Marvel
De helden van Marvel

Van gezonde klantenbinding hebben deze geitewollen sokken nog nooit gehoord: dat klantenbinden gaat niet door je een mooi aanbod te doen waar je zélf over mag beslissen, maar via chantage. Als jij niet bij die-en-die door de gemeente betaalde én geïnformeerde organisatie in therapie gaat voor iets wat zij speciaal voor jou verzonnen hebben, pakken ze je kinderen. Of je baan of wat het ook moge zijn dat je niet kwijt wilt. Dat zijn maffiapraktijken eigenlijk, want zo gaat het in de heldenseries van Marvel ook. Daar vullen ze waarschijnlijk hun avonduren mee. Of hun cursusdagen.

Hoe dan ook, Veilig Thuis verrekte het om onderzoek te doen. Er werd een kind op straat gezet, dat maar op kamers moest zo vlak voor haar eindexamen en de rest van het gezin moest maar bezwijken onder de terreur van moeders. Bij het hele Jeugdzorg vindt men het práchtig wanneer het kinderen slecht gaat. Ze moeten niet op een al te hoge school zitten, want mavo is wel genoeg, zo vinden zij. Dat ze zelf meestal havo of vwo gedaan hebben en hun eigen kinderen dat ook vaak doen, mag daarbij niet deren: wij ouders van Nederland zijn immers het plebs en dat moet maar laagopgeleid zijn. Vet getraumatiseerd, onopgevoed en kapot voor het leven. Dán heeft Veilig Thuis het goed gedaan volgens hun ministerie, dat van Veiligheid en Justitie. We moeten immers wel een onderlaag van de bevolking houden, want anders zijn zij de bovenlaag niet meer. Zo werkt hun psychologie van de kouwe grond, zie je wel.

O ja, mocht je nog denken dat je als professional nog feedback krijgt, een update of een andere reactie, dan heb je het helemaal verkeerd begrepen. Op dát moment is er opeens die privacywet, die zogenaamd verbiedt dat een medewerker van Veilig Thuis je eventjes meldt dat je melding is binnengekomen, behandeld of iets dergelijks. Dan mogen ze opeens niet meer vertellen wat ze hebben besloten, want die privacywet die gebruiken zij enkel in hun eigen belang. Ik begrijp wel dat een particulier die een melding doet, niet zomaar privé-informatie krijgt over het gezin in kwestie, maar als je hulpverlener bent van dat gezin, mag je toch wel een klein beetje erover weten, zou je denken. Nee! Veilig Thuis is oppermachtig, omdat ze niemand op de hoogte houden en een hoge ivoren toren om zich heen hebben gebouwd.

Het is niet alleen Veilig Thuis die zo werkt: het hele zorgcircuit en dan vooral alle organisaties die met het gezin en met kinderen of jongeren te maken hebben, zit exact zo in elkaar. Enorme bureaucratie, gigantische arrogantie en een machtssyndroom erger dan dat van Hitler. Dat is wat Jeugdzorg is. Niet minder en niet meer. Ze falen aan letterlijk alle kanten, maar niemand kan hun macht verbreken. Alle organisaties en instanties waar ze mee werken, spelen onder één hoedje en delen allemaal verkeerde, belastende informatie over jou. Op die manier draaien ze je vast, zodat je nooit meer hulp krijgt als je ziek wordt of iets anders naars meemaakt. Transparantie is totaal afwezig in het hele Jeugdzorgcircuit, van democratie hebben ze nog nooit gehoord en ik weet nu dat het echt niet anders is als je zelf als hulpverlener met hen moet werken. Het is echt tijd dat we met ons allen deze muur afbreken.

 

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu