Jeugdzorg en een gat in je gezin

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zeus en Hera: de beschermers van het gezin

Terwijl de storm hier in het noorden niet zo erg is geweest, maar wel in andere delen van het land vette schade heeft aangericht, heb ik nog wat te zeggen over het gezin. Let je ondertussen wel op met het weer? Als je op dat kaartje kijkt, waar ik naar toe link, zie je dat het slechte weer nog wel zeker een week zal aanhouden. Tenzij de oude god Zeus nog een idee heeft met zijn bliksemschicht … zijn vrouw Hera stond trouwens voor het huwelijk en gezin.

Kinderen weghalen bij ouders

Wat ik – geloof ik – het ergste vind aan Jeugdzorg, is dat ze zo gemakkelijk denken over het uit huis plaatsen van kinderen. Het is zelfs nog ernstiger, want als ze een kind weghalen bij de ouders, mogen die ouders dat kind ook nog eens niet of bijna niet zien. Als ouders krijgen ze een bezoekregeling van één uurtje per week ofzo en dat is bezoek onder toezicht.

Nooit zal ik vergeten dat een moeder uit onze vorige woonplaats vertelde hoe die schooldirectrice tegen haar had gezegd, toen ze even een wat moeilijke periode in haar leven had, dat ze haar zoon maar eventjes uit huis moest laten plaatsen. De moeder schrok zich lam en was gelukkig ad rem, waardoor ze haar van repliek heeft kunnen dienen. Maar zó gemakkelijk wordt er dus in kringen van scholen en jeugdzorg gedacht over het uiteenrukken van het begrip gezin.

Een gezin is een eenheid

Ik weet niet hoe jij als lezer daarover denkt, maar ik als Griekse en als christen ook vind dat zo kwalijk, dat er geen woorden voor zijn. Als gezin hoor je bij elkaar – punt. Een huwelijk of relatie kan overgaan, maar je blijft allebei ouders van de kinderen. Die kunnen niet uit elkaar of bij de ouders weg. Het gezin als basis van de maatschappij is ontzettend belangrijk. Iedereen die niet uit een enigszins stabiel gezin komt, weet hoe waar dat is. Juist mensen die het in hun eigen jeugd moeilijk hebben gehad, vechten heel hard voor hun kinderen en die weten wat ze doen.

Zoals je inmiddels misschien wel van me weet, is mijn uitgangspunt in het leven dat je elkaar dient op te bouwen. Niet elkaar beschadigen of afbreken. En in een gezin kunnen allerlei dingen gebeuren die heel slecht zijn, maar kinderen uit huis plaatsen zou toch echt de allerlaatste oplossing moeten zijn. Het zou alleen in heel erge situaties mogen voorkomen, waarin de ouders echt niet meer verder komen door geweld, drugs, incest of omdat ze zo bevroren en materialistisch zijn, dat ze geen liefde meer voor hun kinderen hebben.

Toch komt het veel vaker voor en nog iets wat heel erg is: als je kind bij je weggehaald wordt, komt jeugdzorg met de politie aan je deur het kind met geweld ophalen. Je weet inmiddels wat volwassenen, maar ook kinderen aan hersenbeschadigingen oplopen door trauma’s en schrikervaringen. Daar vertel ik altijd over en ook hoe je dat weer goed krijgt. Maar dat “weer goed krijgen” is niet zo snel of zo gemakkelijk gedaan en die schade veroorzaakt emotionele schade. Je kind kan door zo’n schrikmoment zich niet meer aan jou kunnen hechten. Dat is verschrikkelijk en daar zou rekening mee gehouden moeten worden. Dat gebeurt echter niet en dat is erg. Wat ben je voor maatschappij als het gezin niet eens meer heilig is en niet meer beschermd wordt door wetgeving?

Onder toezicht stellen

Wat ook veel te vaak voorkomt, is dat er kinderen onder toezicht gesteld worden. Dat betekent dat er een voogd komt, die het gezag overneemt, waardoor de ouders niets meer te zeggen hebben. Die voogd beslist letterlijk over iedere poep en scheet in het hele gezin. Als er dan bijvoorbeeld probleempjes op school zijn, kun je die niet zelf oplossen, want de voogd moet dat doen. In sommige gevallen is het heel handig dat die oplossing er is, maar hij wordt veel te gemakkelijk, veel te langdurig en veel te hardhandig toegepast.

Hulp aan huis

Er bestaat een heel scala aan andere mogelijkheden, die zo’n organisatie als jeugdzorg veel positiever zouden maken. Wat dacht je van gezinscoaching, van opvoedkundige of huishoudelijke hulp aan huis, van een opvoedcursus en ouderbijeenkomsten? Zomaar even wat mogelijkheden, waarvan heel weinig gebruik wordt gemaakt óf alleen maar naast zo’n ‘maatregel’ (het klinkt nota bene als straf!) als uit huis plaatsen of onder toezicht stellen.

Zulke mogelijkheden ter ondersteuning van ouders die misschien wel een hartstikke moeilijke periode doormaken, is respectvol voor gezinnen. Als er iets ergs gebeurd is in de familie of als de vader in een gezin zijn baan kwijt is, als er brand is geweest in huis of wat dan ook voor narigheden die helaas gebeuren in het leven, kan het zijn dat je even hulp nodig hebt. Die bestaat, dus waarom zou dat dan niet kunnen?

Of bij een echtscheiding of andere langdurige narigheden kan een beetje hulp erg welkom zijn. We leven in een westerse maatschappij, waar mensen zich niet verbonden voelen met elkaar. Dus hulp vanuit je omgeving of familie is moeilijk te regelen voor de meeste mensen. Daarom is het zo goed dat er eenvoudige professionele hulp bestaat. Laten we daar meer gebruik van maken en gezinnen waar het niet nodig is, niet onnodig uit elkaar rukken en traumatiseren door autoritaire organisaties met een enorme macht, zoals jeugdzorg. Die zíjn niet zo leuk, echt niet.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

4 Comments

 1. Hoi Sophia, ik kan jou de laatste tijd niet meer “liken” hoe dat komt weet ik niet, maar zo kan dat dus bij anderen ook het geval zijn, ook bij je You Tube filmpjes niet, want dan moet je daar geregistreerd staan of zoiets, dan weet je dat in ieder geval…….ja je hebt helemaal gelijk als tijdelijke ondersteuning in ‘n gezin mogelijk is, veel beter ook, 2 van mijn “schoonzussen” doen dat n.l. ook, die gaan dan naar die gezinnen toe en er wordt gepraat, gesproken me elkaar en afspraken gemaakt, wat ik begrijp van hen baadt het wel degelijk en komen ze meestal aan ‘n mooi resultaat en er zijn meer gezinnen dan je zou denken hoor die in zo’n situatie zitten, sta ik dus ook helemaal niet van te kijken in de maatschappij waarin wij nu leven…….en trauma’s haal je zo 1 -2 -3 niet weg nee, vreselijk en zo jammer, want het leed is zo geschied 🙁

  1. Hoi Ankie, oh wat stom 🙁 ! Ik weet het allemaal niet hoor, met die sociale media. Dan lukt het wel en dan opeens ook weer niet …
   Wat leuk dat je zo dichtbij mensen kent die gezinnen ondersteunen! Ja, daar geloof ik ook zeker in en wat mooi om van jou te horen dat het ook inderdaad iets oplevert! Wow. 😀 Ja precies: het leed gebeurt in een seconde en het helen duurt jaren! Dus niet meer doen, jeugdzorg! Kalmpies an

   1. Kijk, deze reactie kan ik dus weer wel liken….dat doe ik dan ook maar….ja mooi is dat dat er toch ook nog moeilijkheden opgelost kunnen worden zie je wel, hoor eigenlijk nooit dat het niet lukt, alhoewel ze wel ‘n zwijgplicht hebben uiteraard en het zijn hele verschillende gezinnen, rijk en arm b.v. overal gaat het wel ‘ns mis….groetekUs 🙂

    1. Ja je kunt ook reacties liken 🙂 . Ik probeer maar steeds dingetjes uit en weet vervolgens niet meer hoe ik die ongedaan moet maken haha

     Wat bijzonder dat je met eenvoudige hulp zoveel kunt bereiken! Ik word er warm van en dat is zoveel beter dan gelijk met de zweep eroverheen en de kinderen uit een gezin weghalen. Alsof je even de vuilnis buiten zet!!
     liefs!!

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: