Je bijnieren en nieren: shocks, stress, gifstoffen en wie er de baas is

Wat de wetenschap weet van bijnieren, dat is dat die als taak hebben om je te helpen ontspannen. Maar ook om je tot actie te laten overgaan: ontspannen actie dus. Toch is er nog meer wat je moet weten, als je weer zelf de baas in je lijf wilt zijn. Niet alleen in je lijf, maar in je volledige leven. Je bijnieren zijn daarbij van cruciaal belang, dat laat ik je vandaag zien. Zodra je je bijnieren hebt geleegd, zul je merken dat je ook nog nieren hebt en dat ook die leeg moeten. Als je tenminste zelf het beheer over je leven wilt hebben … Het is de belangrijkste en meest waardevolle informatie die je ooit van me zult krijgen!

cacaoplant

Als je je handen in je zij zet en dan een beetje naar achteren voelt, heb je je bijnieren te pakken. Ze zitten aan de kant van je rug, iets boven de rest van je nieren. Ze zijn iets kleiner dan je vuist, maar heel belangrijk. Ga je nu iets naar onderen met je handen, dan heb je je nieren beet. Die zitten net boven je billen aan weerszijden van je rug.

Je bijnieren zijn de plek waar de mogelijkheid tot ontspanning vandaan komt. Ik kan NIET ontspannen. Helemaal niet, wat ik ook doe. Waarom? Omdat het mineraal (ja mineraal!) cortisol waar je bijnieren op draaien, bij mij weg is. Ik kan het ook niet meer aanmaken en dus kan ik onmogelijk ontspannen.

Mensen die niet kunnen ontspannen, missen cortisol. Ik weet wel wat je denkt: cortisol, dat ken je als een hormoon. Maar als je mij kent, weet je dat iedere voedingsstof niet alleen dat is wat de wetenschap ervan maakt, maar dat je er nog een paar stofjes bij moet optellen. Dan krijg je het volledige cortisol in dit geval en iedere voedingsstof is uiteindelijk een mineraal. Zo dus ook cortisol. Mis je dat, dan kun je niet ontspannen en niet genieten van dingen. Je kunt je niet rustig concentreren om een probleem op te lossen, want je denkt altijd dat je tijd tekort komt. Herkenbaar? Dan weet je nu waar het vandaan komt.

Waardoor raakt je cortisolhuishouding in de war? Nou, doordat je te veel shocks, trauma’s en verdriet te verwerken krijgt in je leven. En te veel spanningen en stress. Als je een te moeilijke opleiding wilt doen, een te zware baan, als je te veel kinderen neemt of een relatie met een ingewikkelde partner bijvoorbeeld. Of dat allemaal tegelijkertijd. Ik ken ze hoor: mensen die én kinderen hebben én daarbij nog een academische studie doen en ook nog werken. Dat is nou dé manier om je bijnieren naar de maan te helpen.

Maar ook als je veel trauma’s en verdriet hebt meegemaakt in je leven, gaan je bijnieren er op een gegeven moment aan. Bij iedere shock moeten je bijnieren hard gaan werken om extra cortisol aan te maken. En bij iedere shock maak je jezelf een beetje klein. Zo raak je de leiding over je leven iedere keer een beetje kwijt. Wat er dan gebeurt, is dat anderen je leven gaan overnemen. Dat kan zijn doordat ze bazig tegen je gaan doen, maar ook van binnenuit: je kunt helemaal overgenomen worden door een andere persoon. Je maakt vast wel eens mee dat je iets wilde zeggen, maar dat je de woorden niet vindt. Of dat je iets wilt doen, maar dan opeens moe bent en het dan maar laat gaan. Dáár heb ik het over. Dan heb je zelf niets of niet veel meer te zeggen over je leven en dat gaan we herstellen.

Aangezien wij hier helemaal niet weten wat je aan voeding of medicijnen nodig hebt voor je bijnieren – nou ja, behalve een shot met corticosteroïden dan of cortison – hebben je bijnieren het zwaar. Corticosteroïden en cortison maken deel uit van het volledige mineraal cortisol, maar je moet het mineraal niet in stukken breken. Je moet het uit planten halen en er dan of een medicijn van maken of het gewoon eten (of drinken).

Officieel zijn abrikozen, anijs en valeriaan de medicijnen voor je bijnieren. Eventueel ook nog kamille. Maar die missen allemaal iets: een vette portie magnesium, omdat je je ook moet kunnen concentreren. Zonder magnesium kun je wel rustig worden – vooral een flink stuk valeriaanwortel in je thee is daar prima voor – maar je hebt concentratie nodig om je shocks, verdriet en alle andere nare dingen in je leven weg te kunnen gooien. Je weet misschien nog dat ik altijd zeg dat alle mineralen en andere stoffen en stofjes in een plant tezamen met helende hart van die plant vormen. Iedere plant van die ongeveer 70 echt helende planten die we kennen, is goed voor iets specifieks. Voor je bijnieren heb je … ja, ga er maar vast voor zitten: cacao nodig en eventueel koffie.

Dat chocola nog een geneesmiddel was, dat had je vast niet durven denken he? Okee, het is goed om je te concentreren tijdens een examen, maar nu weet je waarom: het is wel degelijk een helende plant, die cacaostruik. Niet bang zijn voor chocola! Ach hoe vaak heb ik het niet gezegd? En toch zegt iedereen nog steeds tegen me: “Ik eet wel chocola hoor! Pure!”. Bah, pure chocola. Ik weet dat er mensen zijn die dat lekker vinden, maar het is wel erg bitter hoor. Bovendien helpt de melk die er in melkchocola zit, je maag en darmen nog even om het lekker makkelijk te verteren.

Dus melkchocola is nog beter ook dan pure! Maak ook gerust chocolademelk, eet chocoladetaart en wees gewoon niet krenterig met chocola en cacao. Maak er maar wat creatieve dingen mee en meld ze hieronder maar, als je wilt. Nog iets voor mensen die bang zijn om vierkant te worden: in chocola zit vet, dat zal ik niet ontkennen. Calorieën ook, en veel ook. Maar er zit minder vet in chocola dan je denkt en het enige waar je op moet letten om niet dik te worden, dat zijn niet de calorieën. Van verkeerd vet word je dik. Vette jus en van dat MSG (E621) word je ook dik.

Natuurlijk moet je niet iedere dag een flinke reep chocola gaan zitten eten of zo’n hele chocoladeletter. Gewoon een stukje chocola, een beker chocolademelk of iets anders waar cacao in verwerkt is. In de meeste chocola zit palmvet en dat is echt niet goed voor je. Dáár word je nou dik van en dat is een reden om het rustig aan te doen. Als je chocolademelk maakt, neem dan volle melk, okee? Dan heb je het volledige vanadium en alle vezels voor je maag en darmen. Vind je het vet, voeg er dan wat water aan toe.

Nieren en gifstoffen

 

Byzantijnse koffie!

Nu de clou waarom cacao voor je bijnieren is. Je hebt immers ook nog nieren en die werken op calcium. Ja, klopt. En ook voor je nieren heb je naast calcium magnesium nodig, want dat zorgt naast dat je je goed concentreert, ook dat alle stoffen die je in je lichaam hebt, rechtsom gaan roteren. Dan zijn het geen giffen meer, zie je? Fluor bijvoorbeeld is onderdeel van calcium. Je hebt het dus wel nodig voor je gebit, maar als onderdeel van calcium. Daarom heeft Weleda de enige tandpasta die volledig is: de gele calendulatandpasta moet je hebben. Je hoeft er niet veel van te gebruiken, dus uiteindelijk is hij minder duur dan hij lijkt.

Kwik, nog zo’n gifstof, hoort bij jodium. Als het jodium weg is en je alleen kwik binnenkrijgt – door vaccins en fructosestroop – dan is dat kwik opeens gif. Het gaat linksom roteren namelijk en dan doet het kwaad. Heb je nu genoeg calcium in je nieren zitten, dan worden die gifstoffen daarmee uit je voeding geperst. Calcium geeft immers kracht! Het magnesium dat je ook nodig hebt, zorgt dat ze weer rechtsom gaan draaien, want ze worden weer netjes bij de rest van je jodiumvoorraad gebracht. Dat zit in je hersenen, vlak onder je kruin. En zo gaat het met alle gifstoffen die je binnenkrijgt door stadslucht te ademen, via je voeding waar gewoon altijd stoffen bij inzitten, die je niet wilt en door vaccins, medicijnen en aanverwante zaken.

Als je medicijnen van je dokter hebt, moet je daar niet opeens mee stoppen door mijn verhaal! Dat kan misschien in overleg en met de tijd gebeuren, maar nooit plotseling. Het is bovendien niet in alle gevallen mogelijk om zonder chemische medicijnen te leven. Je kunt het beste mijn adviezen en eventueel mijn medicijnen ernaast nemen. Dan krijg je ook de volledige mineralen binnen en heb je geen of minder last van bijwerkingen enzo.

Cacao en koffie zijn nodig om je bijnieren en je nieren op te schonen. Ik gebruik zelf ook appel- en perensap en ook druivensap voor mijn nieren voor het calcium. Maar het werkt allemaal minder goed dan cacao. Ik kan niet goed tegen chocola, want daar krijg ik maagzuur van. Misschien kun jij ook niet goed tegen chocola of koffie. Neem datgene waar je naar taalt van die twee en doe het op de manier die bij jou past. Als jij van pure chocola houdt, als je dat lékker vindt, dan moet je dat nemen! Dat waar je naar taalt, dat werkt namelijk het beste, tenzij het junkfood is natuurlijk🙂 . Maar zelfs dát eet je om een reden. Als je die uitgevist hebt, kun je gezonder gaan eten.

espressokannetjeWat de koffie betreft, heb ik nog wel een aantekening: je hebt sterke koffie nodig, geen slootwater. Filterkoffie werkt maar zo-zo, ook als ie sterk is. Ik neem het nu al jaren als medicijn en het allerbeste werkt gewoon espresso. Die maak ik met filterkoffie, want anders kan ik er ook niet tegen. Maar hij is sterk en onder enorme druk gemaakt in zo’n espressokan. Plus de koffie zelf zit in je kopje, niet in een filter. Daarom werkt oploskoffie ook iets beter. Byzantijnse koffie werkt geweldig, omdat die ook in je kopje blijft zitten. Meestal wordt hij ‘Turkse koffie’ genoemd, maar dat is niet correct. Deze koffie is in de 11e eeuw n.C. door een Griekse legerkok uitgevonden, toen er in Noord-Afrika tegen Arabieren gevochten diende te worden. De mannen hadden pepdrank nodig en de kok maakte ‘koffie’ van kikkererwten. Het Byzantijnse leger won. De Noord-Afrikanen namen het drankje over en vervingen later de kikkererwten door koffie, toen die uit Ethiopië hun kant op kwam. De Turken verbreidden hem overal naar toe. Byzantijnse koffie!

Koffie is geen gif, zoals de meeste mensen denken en caffeïne is gewoon onderdeel van de serotonine die in koffie zit. Ja, er zit serotonine in. Er zit niet alleen iets in je koffie, waardoor je lichaam zelf serotonine gaat aanmaken, maar het volledige mineraal zit er ook in en zo is het met alles. Als je hyper wordt van koffie, dan neem je gewoon minder. Koffie helpt om je nieren op te schonen, maar ook je maag en je darmen dus. Geweldig spul is het! Eén à twee kopjes per dag is voldoende, als de koffie maar sterk is.

aeolusVerder heb ik nog een advies: laat al je verdriet, je spanningen, je stress en je trauma’s maar gewoon gaan. Je hebt ze al uit-en-te-na verwerkt, tot in den treure toe, dus dat hoef je niet nog een keer te doen. Gewoon laten wegwaaien! Het leven is onaardig voor je geweest en nu laat je dat mooi gaan. Weg ermee! Het stormt momenteel, dus stel je maar voor dat je verdriet een snoeppapiertje is, dat je loslaat in de wind. En kijk het maar na, terwijl het in de storm danst, weg van jou.

Muziek vandaag is Let it go uit de Disneyfilm Frozen (die me trouwens is ontgaan). Idina Menzel zingt het en wie het geschreven heeft, daar kom ik zo snel niet achter. Ik hoop dat het nummer je helpt om de stress te laten gaan. Je kunt het wel willen, maar soms lukt het gewoon niet zo best. Misschien nu wel, met dit liedje erbij:

 

©Sophia Vassiliou 2016 – 2017

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en website aanwezig zijn.

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.