Islam en radicalisering: kijk naar vrouwenrechten

koranles

Terwijl gisteravond de laatste nachttrein uit Amsterdam naar Duitsland en Zwitserland vertrok en Nederland momenteel 373 zaaddonoren telt, gaf de gemeente van Amsterdam geschrokken op dat zij bijna voor 3 ton aan koranlessen blijken te hebben vergoed voor moslimouders. Dat was niet de bedoeling, daar de bijzondere bijstand er is om sportlessen en -attributen van te betalen en dus staat half Nederland opeens op z’n achterste benen. Groot onderzoek komt eraan.

Ik zeg er even bij dat bijvoorbeeld Turkse, Japanse, Marokkaanse en Italiaanse kindertjes ook één keer in de week na schooltijd les in hun moedertaal kunnen volgen. Die lessen worden deels betaald uit een subsidiepot van de gemeente, waar die lessen gegeven worden en deels door de ouders. Toch is religieus onderwijs iets anders dan normale taalles. We weten met z’n allen dat de meeste christelijke kinderen niet naar cathechesatie gaan, maar dat moslims dat wél massaal moeten. Als je dus een grote groep moslims in je land hebt, moet je daar beleid voor opstellen. Over wat er wel en niet uitgedragen mag worden in die lessen, bijvoorbeeld. Er is een levensecht gevaar voor radicalisering in die moskeeën en dus vind ik het wel een flinke misser van de gemeente Amsterdam, dat zij blijkbaar niet gemerkt hebben dat er geld van de bijzondere bijstand naar koranlessen ging. Eigenlijk vind ik dat ze dat zouden moeten terugvorderen. Het is fraude en iets wat niet gestimuleerd moet worden daarbij.

Volgens het nieuws van vandaag heeft koning Willem-Alexander het er ook maar moeilijk mee. Hij is koning van alle Nederlanders, dus ook de nieuwe, maar moet eveneens begrip opbrengen voor Nederlanders die vragen hebben over de steeds harder groeiende groep ‘Nederlanders met een immigratie-achtergrond‘. En dat is nou de nieuwe term voor ‘allochtonen’, da’s ook wel weer een leuke zo op de zaterdagmiddag! Maar het is een probleem dat opgelost moet worden en snel ook. Je ziet aan IS wat radicale groeperingen allemaal voor ergs kunnen doen en hoe ook het nieuws weer zo gemanipuleerd wordt, dat wij bang worden voor radicalisering van moslims. Ik denk dat het gevaar voor terrorisme veel kleiner is dan we denken, maar dat we wel de islam heel goed in de gaten moeten houden. Er zitten mensen tussen, die enger zijn dan strenge protestanten. Laat ik het zo zeggen. En ik wil graag met je naar de basis van dat probleem kijken vandaag.

Radicaliserende moslims: terugsturen?

De meeste mensen vinden dat je radicale moslims moet terugsturen naar hun land van afkomst, maar misschien heb ik nog een betere oplossing dan het probleem verplaatsen. Die landen zelf weten namelijk ook niet meer wat ze met die gasten aan moeten. Eigenlijk maak je hun problemen tot de jouwe, wanneer je buitenlandse mensen een Nederlands paspoort geeft. Dan moet je die mensen eigenlijk niet terugsturen, maar gewoon straffen. Dat je rare ideeën hebt, is in feite niet verboden. Kijk maar eens naar wat zo’n partij als de PVV allemaal vindt of de SGP. Niet alleen DENK heeft debiele denkbeelden! Maar ze ten uitvoer brengen, dat moet verboden zijn en daar moeten we voor waken.

Ik vind dat je mensen die om radicale godsdienstige redenen bijvoorbeeld geen baan kunnen vinden, ook geen uitkering moet geven. Moet je per se een zware hoofddoek op en van die lange kleren aan? Of moet je per se zo’n baard hebben? Goed, maar dan kun je geen baan afdwingen en ook geen uitkering. Een Nederlandse vrouw in klederdracht wordt ook niet zonder pardon toegelaten in het onderwijs, om zomaar een voorbeeld te noemen. Ik denk dat dat een positieve manier is om mensen de consequenties van hun gedrag te laten ervaren. En oeh wat klink ik nou ver-ve-lend! Ik vind het toch; erg he?

Zelf ben ik als Griekse best geïnteresseerd in de politiek van Griekenland en daar waar ik kan, help ik de meningsvorming over Grieken de goede kant op. Zo vond ik laatst een artikel daarover ergens op het internet en zag ik dat ik erin genoemd werd met mijn gevleugelde uitspraak: “Grieken lui??? Bij ons hebben vaders drie banen om voor hun gezin te kunnen zorgen en moeders moeten vanaf 40 dagen na de bevalling fulltime werken om te kunnen leven!”. Maar dat is iets heel anders dan dat er hier in Nederland zo’n politieke organisatie opstaat met zeer ondemocratische denkbeelden uit Turkije (Denk), die eveneens nauwe banden met premier Erdoǵans regering onderhoudt. Mensen die in ons land dwarsliggen en die door een dictatoriaal buitenlands regime gestuurd worden, dat moet niet.

Moet je kijken wat een moeite Turkije er van oudsher al mee heeft om enigszins democratisch te zijn. Wat ze dagelijks doen met 40 miljoen Koerden, die nog nauwelijks bestaansrecht hebben, hun taal niet mogen spreken (laat staan op school leren), met Grieken, joden, Syriërs en Armeniërs in hun land, is onvoorstelbaar. Wat ze met hun eigen mensen doen, die het niet geheel met hun regime eens zijn – geef ze eens ongelijk! – is net zo gruwelijk. En dan moet Nederland zo’n land als voorbeeld nemen? Duitsland, Frankrijk, België en nog veel meer landen kennen ook problemen met de integratie van moslims. Er zitten geweldig fijne mensen tussen, maar de problemen moeten we oplossen.

Rudy Giuliani

Als je vanuit deze context vanochtend in de krant ziet staan dat Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York en een heel goede politicus, geen minister van Buitenlandse Zaken wordt onder Trump, is dat wel een domper. Wie John Kerry gaat opvolgen, is nog onduidelijk. Er wordt gesproken over Mitt Romney. Dat is een zakenman, die alleen ad hoc politieke ideeën heeft. En hij is ontzettend conservatief. Het probleem van leuk omgaan met andere culturen is wereldwijd, zal ik maar zeggen.

Terug naar ons eigen land denkt Geert Wilders volgend jaar premier te gaan worden, zegt diezelfde NOS hier. Het staat ook in de Telegraaf op de voorpagina vandaag. Hij wil ‘schoon schip maken’, maar legt niet uit wat hij daarmee bedoelt. En wat hij voor oplossingen op andere problemen dan ‘Marokkanen’ heeft, zegt hij ook al niet. Ik weet niet of we dat moeten willen met z’n allen. Iemand die nog niet eens een mening heeft over grote uitdagingen op andere gebieden dan inburgering, zouden we niet moeten toelaten op de hoogste stoel van ons land. Ook al omdat ook zijn ideeën op dat ene gebied niet de meest verlichte zijn, die je je kunt voorstellen.

Marokkanen zijn ten eerste niet de enige moslims die overlast veroorzaken en ze terugsturen naar Marokko is verplaatsing van het probleem. Waarom lossen we het niet hier op?

De basis van het integratieprobleem: vrouwenrechten

Ja, immigratie, inburgering en het behoud van democratie zijn hartstikke belangrijke zaken. Wereldwijd. Vrouwenrechten horen in dat rijtje thuis. De Koran kan als boek wel steeds melden dat vrouwen gelijk zijn aan mannen, maar dat draagt de islam iets te vaak niet uit. Noem mij gerust een maf mens, maar hier in Europa moesten vrouwen toch ook hoofddoekjes op. Niet van die hevige hijabdingen, maar toch en onze vrouwen hebben daartegen gestreden. Ik vind dat het ten strengste verboden moet zijn om vrouwen te dwingen hun gezicht (deels) te verbergen. En het is gewoon de grootste kolder dat je als vrouw niet alleen mondig, maar echt evenwichtig kunt zijn en echt gelijk aan een man, als je per se zo’n ding moet dragen.

Als je af en toe zo’n hoofddoekje draagt omdat je dat mooi vindt, is daar niets mis mee! Maar zo’n terreurding om je nek heen, dat is erg …

Geloof me of niet, maar ik denk dat heel veel van de radicale ideeën van de islam direct te herleiden zijn uit die gedwongen onderdanigheid van vrouwen. Ik weet dat je nu gaat zeggen dat nonnen ook een hoofddoek dragen. Maar die vrouwen zitten in een klooster en laten zich verder niet in de maatschappij zien! Die hebben geen baan in het openbare leven als rechter, als lerares, als directeur van een bedrijf of als caissière. En hoeveel nonnen telt ons land nou? Mannen en vrouwen in kloosters tezamen ergens rond de 5000, lees ik. Zet dat eens af tegen bijna een miljoen moslims en misschien zie je mijn punt dan wel.

Op bepaalde feestdagen dragen mensen uit alle landen van de wereld wel eens klederdracht. Traditionele kleding is vaak prachtig, maar als je je iedere dag zo kleedt, kun je niet gewoon leven. Zo is het ook met islamitische kleding. Dat is hoe ik het zie! Doe dat gerust aan als je naar de moskee gaat, naar een feest of naar je familie. Maar niet in het gewone leven! Je ziet dat het opschudding veroorzaakt. Doe het dan gewoon niet.

Pas je aan aan je tijd, aan het land waarin je woont, aan de omstandigheden waaronder je leeft. Als een man zich niet kan inhouden om een meisje lastig te vallen, dat normaal gekleed is volgens de normen van eigenlijk de hele wereld momenteel, dan is er iets mis met die man en niet met dat meisje. Hetzelfde geldt voor een man, die weigert te trouwen met een vrouw die geen hoofddoek op heeft. Er staat echt nergens in de Koran dat dat moet en al stónd het erin: dat boek is rond de 1500 jaar oud! De mode is nu anders. Een serieuze vrouw van tegenwoordig kleedt zich netjes en dat is niet uitdagend. Als je dat als man niet kunt hebben, overweeg dan eens therapie.

Kun je er als man niet tegen dat vrouwen in bijna de hele wereld op het strand en bij het zwembad in een bikini of badpak rondlopen, dan ben je niet bij de tijd. Ik hou er ook niet van als vrouwen hun navel laten zien of een te laag decolleté hebben, maar het is geen reden om dan maar wild te worden. Om de vrouwen uit je eigen familie als vee binnenshuis te houden en te dwingen zich uit te dossen als iemand uit de middeleeuwen. Om te voorkomen dat ze Nederlands leren of meedoen met de maatschappij. Om te roddelen over andermans vrouw, die wél met de tijd meegaat en aan sport doet. Vrouwen hebben er recht op om eruit te zien als vrouw en om eens iets anders te doen dan altijd maar verplicht in de keuken staan of kleding te naaien!

Vrouwen die overdreven ijdel zijn en kilo’s make-up dragen of zich uitdagend kleden, zijn net zo goed niet in evenwicht. Ik weet zeker dat als moslimvrouwen eindelijk eens écht het recht krijgen op vrijheid, dat we dan voor een heel groot deel af zijn van het gevaar van radicalisering en uiteindelijk zelfs van terrorisme. Als mannen en vrouwen geen gelijke rechten hebben, krijg je uitwassen in de maatschappij. Omdat ongelijkheid in de islam een groot probleem is, dat bovendien versluierd wordt met allerlei smoezen, moeten we daar eens mee beginnen.

Moslims zelf durven er niet eens aan te denken om zich tegen hoofddoeken en religieuze baarden te keren. Maar wij als buitenstaanders kunnen het opmerken als ‘vreemd’ en het niet accepteren. Alleen dan gaan we radicalisering tegen. Ik wens je een fijn weekend!

 

©Sophia Vassiliou 2016

Twitter: @sophyvass   –   Facebook   –   LinkedIn

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en website aanwezig zijn.

2 Comments

  1. He-le-maal mee eens! Stiekem denk ik ook dat we de moslim vrouwen in nederland te kort doen door het níet te verbieden op die manier zoals jij schrijft. Dan zouden ze namelijk tegen hun mannen (dus ook broers, neven, ooms etc) kunnen zeggen: Sorry hoor. Ik wil het echt wel maar het mág niet van de wet!
    Moet er dan wel iets gevonden worden tegen het binnen houden van die vrouwen maar voor de dochters is het dan in ieder geval einde hoofddoek of anders binnenhouden want die hebben hier ook leerplicht.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: