header
Is een hulpverlener met een soepel leven beter?

Is een hulpverlener met een soepel leven beter?

 

In Nederland hoor je geen geld te hebben en je hoort weinig te weten. Als je dat toch doet, is het je geraden om het verborgen te houden
Remco Campert, *1929

Dit artikel schrijf ik onder een aarzelend sneeuwende hemel. Eindelijk echt winter!

Veel mensen denken dat ze er goed aan doen om een hulpverlenend iemand te zoeken, die zelf een voorbeeldig mooi leven heeft. Een prachtig en vooral eigen huis, nette kleren, een keurig net gezin en nooit tegenslagen. Hoe kan iemand die het zélf niet zo perfect voor elkaar heeft allemaal, een ander helpen?, vragen ze zich af. Daarop ga ik vandaag in, want ik ben het er totaal niet mee eens en heb daar vele bewijzen van. Met hulpverlenend bedoel ik een advocaat, een arts, een maatschappelijk werker, een coach, psycholoog enzovoort.

Om te beginnen kan iemand die het zelf zo goed heeft, zich heel lastig inleven in een ander die het moeilijk heeft. Bij hem of haar gaat alles immers zo lekker vanzelf allemaal, dus moet jij wel allemaal dingen totaal verkeerd aanpakken en erg dom zijn, wil het bij jou anders zijn. Daar zit een andere kant aan! Echt niet allemaal, maar wel veel mensen die het goed hebben, hebben zich opgewerkt met behulp van ellebogen, roddels over anderen en jaloers gedrag. Ik heb daar véle voorbeelden van. Kijk alleen maar eens naar Bill Gates, die Microsoft heeft opgericht. Ten eerste stal hij constant kennis van concurrent Apple McIntosh, die in 1992 al een een tekstverwerker had, die net zo werkt als het huidige Word. Verder dwong hij hele regeringen om in hun land overal Windows te gaan gebruiken, door ze te dreigen met sancties als ze het niet deden.

In je omgeving heb je ongetwijfeld wel een paar zulke mensen (gehad). Mensen die een drama opvoeren om aandacht te krijgen, waarmee ze zich opwerken. Die gelijk beginnen te huilen en ongegeneerd hardnekkig klagen, als ze even hun zin niet krijgen. En dan moet jij aan de kant voor ze, want o wee als het hun eventjes tegenzit. Of mensen die gaan roddelen over je, omdat ze niet willen dat je een bepaalde functie krijgt, succes met je bedrijf of je recht van een instantie. Mensen die je ziek maakten door je zó erg te pesten en te mangelen, dat je door de stress ziek werd. En dat terwijl zij alles zo mooi voor elkaar hebben. Er zijn heel veel mensen werkzaam in hullpverlenende beroepen, die op een soortgelijke manier een mooi leven hebben gekregen. Die hebben sowieso al niet genoeg gevoelswarmte om een goede oplossing op een probleem van een cliënt te kunnen vinden.

Juist omdat ik zó goed weet hoe het is als je zo ingekapseld bent tussen gewetenloze mensen, kan ik je uitstekend helpen daar een einde aan te maken. Als je ze rechtstreeks de waarheid zegt, heb je grote kans op wat ik ‘een trap na’ noem: een hele reeks ongelukken, tegenvallers en zelfs ziekte of een echtscheiding. Ze hebben namelijk met hun gedrag ongemerkt schade aan je hersenen toegebracht, waardoor bepaalde functies niet meer helemaal goed werken. Bijvoorbeeld het verwerken van indrukken of een goede doorloop van neurotransmitters en voedingsstoffen, waardoor je ziek wordt. Of ze hebben achter je rug om allerlei mensen tegen je opgestookt, die je plotseling tegen je krijgt als je hen openlijk uit je leven zet. Dat kunnen zelfs je eigen kinderen zijn! Je partner, je vrienden, je huisarts of je baas.

Zoals ik al eerder zei, is natuurlijk lang niet iedereen die een mooi geregeld leven heeft, daar op een soortgelijke manier aan gekomen! Ik ken ook veel mensen die heel integer en eerlijk zijn en toch alles hebben wat ze zich wensen. Hoe dat kan? Wel, zij hebben niet zoveel negatieve mensen in hun omgeving en hebben daardoor veel meer zelfvertrouwen dan iemand, die nooit in zijn of haar leven eens iets leuks over zich heeft horen zeggen. Die hebben dientengevolge veel minder beschadigingen opgelopen, waardoor het goed met ze gaat. Deze mensen kunnen soms heel goed hulp bieden, omdat ze zachtaardig en positief ingesteld zijn. Maar anderen zijn zich niet bewust van de reden waarom zij het goed hebben en zijn dan veel te hard tegen mensen met meer pech dan zij. Daarom is het goed te weten wie je om hulp vraagt.

En daarom is er ook voor jou een weg om het wél goed te krijgen in je leven. Daar kan ik je mee helpen, want dat is wat ik nu al bijna 10 jaar heel succesvol doe. En nee, ik heb geen mooi leven. Mijn omgeving is tot een paar jaar terug, toen ik me hiervan bewust begon te worden, ontzettend negatief geweest en ik had geen draadje zelfvertrouwen meer over. Ik ben nog steeds keihard aan het werk om de invloed van die mensen uit mijn leven weg te krijgen. Daardoor ontdek ik er steeds effectievere methodes voor en dat komt jou ook ten goede!

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu