In je kracht staan vs in het nu leven

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tien jaar geleden begon het: in het NU moest je leven. En er was een héle wijze man, helemaal uit Duitsland en woonachtig in Canada, die je dat kon leren. Moest je doen, want dat was helemaal je-van-het. Het is me jaren later precies één keer gelukt om in die zogenaamd geweldige staat te komen. Wat was ik blij toen ik er weer uit was!! In het NU zijn wordt ook wel gezien als ‘verlicht’ zijn. Net als goeroes altijd zeggen dat ze zijn. In een soortement van hemelse staat ofzo, terwijl je gewoon aan ze ziet dat ze vol met boosheid zitten. Ik tenminste wel en ik ben vast niet de enige.

In het nú

Eckhart Tolle, die in het nu leeft

Hier heb je even Eckhart Tolle, inmiddels miljonair. Ik heb in die tijd zijn (waarschijnlijk eerste) boek zitten lezen. Of eigenlijk beter: ik heb het geprobéérd, maar het lukte me niet zo goed. Ik viel erbij in slaap.

Deze meneer leert je om in een soort van gouden kooi van het “nu” te gaan zitten en jezelf daar op te sluiten. Zit je eenmaal in die kooi, dan ken je geen zorgen meer. Jep, klopt! Ook niet wanneer je je wél zorgen dient te maken. Als het gas aanstaat bijvoorbeeld, zonder dat je aan het koken bent. Ik noem maar even wat. Dwangmatig relaxen noem ik dat. Bovendien heeft deze man nog nooit iemand voorgoed in dat nú gebracht. Iedereen blijft hem ‘nodig hebben’ en volgen. Persoonlijk zou ik liever iemand volgen, die me even hielp om écht op eigen benen te gaan staan en die na mij anderen ging helpen, maar wellicht is dat een kwestie van smaak.

Nogmaals: als je in dat nú zit, dan kun je geen kant op. Want je leven sturen (of creëren, zoals sommige mensen graag zeggen), dat doe je vanuit de toekomst. Daar verplaats je je aandacht naar toe om te bepalen wat je graag wilt en dan ga je daaraan werken. Niet intenties zetten en eisen of mediteren en dat soort aanverwante niet-werkende barbapappatruuks, maar zelf aardse dingen doen. Gewoon jezelf doelen stellen en die uitvoeren. Jezelf verbeteren door te werken en niet op je bank te blijven hangen. Ja, ik weet wel dat hij lekker zit, maar zo creëer je geen leven! Ploegen door je rottigheid heen en jezelf verbeteren. Zweet, bloed en tranen.

Enfin. In het nu leven is in zoverre soms een goed idee, dat je dan je verleden niet zo met je meezeult. Daartegenover staat echter dat je je verleden dient te verwerken. Op eigen kracht, gewoon zélf doen. Dat doen andere mensen, dus dat kun jij ook. Als je je verleden gewoon verwerkt, leef je vanzelf al in het heden. Het is ook goed om niet constant zorgen om de toekomst met je mee te zeulen. Vaak blijkt dat je zorgen achteraf helemaal niet nodig waren geweest. Alles was best goed gekomen. Het was beter geweest om gewoon zelf even naar de toekomst te kijken en je koers bij te stellen. Dus vergeet het nú lekker en kom gewoon leven!

Het NU: zijn wie je bent

Er was eens een wijze man, die zei: “Wees niet onwrikbaar als de eik, maar buigzaam als het riet!”. Dat was de Franse fabelschrijver Jean de la Fontaine en als je je Frans wilt ophalen, staat hier zijn gedicht uit de 17e eeuw.

Waarom ben je niet gewoon wie je bent? Als je een boer bent, nou dan zij dat zo! Boeren zijn hardwerkende mensen. Daar is niets mis mee. Kom je uit een arbeidersgezin, dan verdien je ook alle respect. Kom je uit een intellectueel milieu, dan heb je iets om anderen mee van dienst te zijn. Het maakt niet uit wat of wie je familie is: raak ze niet kwijt als dat niet héél hard nodig is! Bij mij is het nog net iets anders. Ik werd geadopteerd door mensen die eigenlijk een pop wilden en geen kind. Bij iedere kik die ik gaf, brachten ze hun hele netwerk op de hoogte van hoe vervelend ik wel niet was. Dus ik had geen andere keuze dan mijn wortels in Griekenland op te zoeken. Daar vond niemand me vervelend en nu ben ik in evenwicht met mezelf. Dat is óók in het NU leven.

In het nu leven is immers zijn wie je bent! Het is geen truuk die alleen een paar mensen kennen, maar gewoon je stress op een gezonde manier van je afzetten. Als je van oefeningen houdt, kun je je stress bijvoorbeeld denkbeeldig uit je lichaam scannen en dan in een doos doen, die je daarna aan God geeft. Mooie strik eromheen enzo. Doe je het liever praktisch of maak je nog liever korte metten door het op twee manieren te doen, dan kun je (daarnaast) je ijzer en je kalium aanvullen.

Ja, het klinkt een beetje vreemd misschien, maar stress en andere nare gevoelens vasthouden komt door een verstoord natriumgehalte. De wetenschap weet dit hoor, je vindt het zo overal waar je kijkt. Je natriumgehalte breng je in evenwicht door kalium te eten. Zeezout en/of Himalayazout en veel fruit. Dat een paar weken lang en kijk dan eens hoe je je voelt! IJzer aanvullen doe je met oersap van zwarte of blauwe bessen (de nieuwe hippe naam van bosbessen). Twee glaasjes van 100 ml per dag en dat een week lang. Oersap is geconcentreerd vruchtensap en verkrijgbaar bij iedere beetje reformwinkel. Als je onder doktersbehandeling staat of een speciaal dieet hebt, overleg dan even met je arts of diëtist, voordat je vol gas geeft. Logisch blijven is nóg belangrijker dan je handen uit de mouwen steken! En ik wens je veel succes.

Om je op weg te helpen, heb ik een prachtig stuk muziek voor je. Het lied is van de Berbers Algerijnse componist Idír en het wordt uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Orkest van Algiers onder leiding van Zahia Zouani met operazangeres Amel Brahim-Djelloul. Het lied werd van origine alleen met gitaar gespeeld, maar Zouani heeft een pracht van een symfonische versie gemaakt en als je érgens rustig van wordt, dan is het wel van dit lied. Het heet Aya al Xir inu en dat betekent wat een gezegende dag:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

5 Comments

 1. Wat leuk Sophia dat je mijn dolle dwaze uitingen een juiste plek heb gegeven.
  Ik kreeg toen ik mijn 1e reactie wilde plaatsen steeds te lezen dat mijn email adres was geblokkeerd door jou.
  Daarom begon ik te gillen van kutmens je bent een heks.
  En plots stonden beiden wel vermeld??
  Raar toch?
  Allemaal tekenen van groei, weerstand en ontwikkeling.
  Valt allemaal onder de noemer Liefde.
  En ja er zijn uiteraard meerdere plekken die ik leuk vind om even te bekijken op het web, maar waarom zou ik die van jou overslaan?
  We hebben eenzelfde soort humor, het relativeren spreekt me ook aan.
  Verder alles kits hier hoor.
  Geen pillen of poeders nodig, maar flink aan de arbeid..
  Groetjes Barbara

  1. Ha Barbara,
   Ik dacht al: wat is er in jou gekropen dat je opeens zo boos op me bent? Nee, ik blokkeer je niet hoor! Als je 2 of meer links in een reactie zet, moet ik hem even bekijken. Maar ik weet niet wat dit veroorzaakt heeft. Prima, je bent van harte welkom
   Groetjes terug

 2. Dit is even een reactie die op de verkeerde plek stond. Hij hoort hier te staan en hier krijgt ze ook een reactie. Nadat de andere reactie van dezelfde persoon hier ook is komen te staan:

  Zo… alles doorgenomen, en naast wat gezelligheid opgedaan te hebben, kregen anderen weer een flinke beurt van je!
  Zo heb ik dat toch goed opgepikt, Sophia?
  Het is vooral je schrijfstijl die me vanaf dag 1 amuseert, maar anders zou ik zeggen laat die Wereldleraren die je aanhaalde nou gewoon met rust nu je er zelf een bent, anders krijg jij straks ook een beurt, en dan dreigt er weer nieuwe trammelant..
  Je laat redelijk vaak in al je goedheid voor een ander weinig ruimte om zelf te ontplooien en te groeien.
  Veel woorden die beginnen met zelf maken daar deel van uit.
  Fijn weekeinde..
  Groet Barbara

  1. Beste Barbara,

   Als je mijn schrijfstijl niets vindt en mijn artikelen niet waardeert: waarom lees je ze dan?? Het verwondert me echt. Het internet is zó groot en weids. Er is vast heel erg veel wat wél van jouw gading is. Zoek je dat niet liever op?

   Sophia Vassiliou

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: