header
IJsheiligen: vorst in mei

IJsheiligen: vorst in mei

Misschien ken je het verhaal wel over de IJsheiligen: het zijn een paar heiligen wier naamdag gevierd wordt tussen 11 en 14 mei in de rooms-katholieke kerk. Er gaat een volksverhaal dat zegt dat er ná die datum nooit meer vorst kan komen. Ik hou erg van oude verhalen, vandaar dat ik er eventjes iets over meld.

Voor zover ik het zo’n beetje bijhou, klopt het verhaal wel en dat wordt ook door de weerstatistieken bevestigd. Weeronline zegt dat het dit weekend nog even gaat vriezen en dat het daarna ook echt afgelopen is. Nu heb ik niet veel zin in vorst de komende dagen, maar ik hoop dat het oude verhaal zichzelf weer gaat bewijzen en het daarna ook echt tot liefst kerst niet meer vriest. Een beetje mooie zomer, daar zijn we erg aan toe! Nederland heeft nou niet echt een bar klimaat met enorme temperatuurswisselingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en meer van dat soort grappen, maar we kennen wel aardbevingen tegenwoordig en de orkanen worden ook steeds harder de laatste jaren. Even pas op de plaats zou erg welkom zijn!

In Griekenland hebben we net zo’n soort datum in december: tussen 10 en 15 december kan het daar opeens wel 20° worden, waarna het weer zo tussen de 0° en hoogstens 10° wordt, zoals normaal is in het noorden van het land. En de winter is definitief afgelopen met pasen, dat daar meestal een week na het katholieke pasen valt. Ik heb in mijn herinnering nog nooit meegemaakt dat het met pasen geen stralend weer was en dat het daarna niet meer écht koud werd. Het zal wel met de stand van de zon te maken hebben en met nog wat andere factoren die invloed hebben op het weer en de temperatuur. Ik weet het niet, maar als je dit weekend ergens naar toe gaat, zou ik een wat warmere jas meenemen. Zo’n voorspelling kan soms zomaar kloppen!

 

 

© Sophia Vassiliou

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu