header
Hoe weet je wat een juist beleid is?

Hoe weet je wat een juist beleid is?

Er zijn problemen zat op de wereld, maar niet alleen dat: er zijn óók meer dan genoeg mensen, die die problemen maar wat graag bij de horens zouden vatten om ze aan te pakken. Dat is het probleem niet! Het gaat erom dat de manieren waaróp al die mensen de boel willen oplossen, niet in alle gevallen zo zuiver, effectief of handig zijn. Om problemen op te lossen heb je niet alleen daadkracht nodig, maar ook wijsheid en goed beleid. En een beetje steun en medewerking van je achterban wellicht.

Ik weet dat heel veel burgers in Nederland woedend zijn op de regering, omdat die hele stukken van onze verzorgingsstaat heeft afgebroken. Zelf ben ik er ook niet echt blij mee, hoewel ik zie dat erg veel mensen nog altijd behoorlijk in de watten worden gelegd, vooral wanneer ze langdurig ziek zijn. Al heel vaak heb ik gezegd dat we ten eerste zo’n 50 jaar geleden een veel kleinere bevolking hadden en ten tweede veel minder mensen met allerlei problemen, zoals chronische ziekte of burnout. Toen was het mogelijk om een verzorgingsstaat te hebben, zodat je altijd opgevangen werd ingeval je iets overkwam. Maar sindsdien is er heel veel veranderd in de maatschappij: jongeren gingen vroeger uit huis, meer mensen gingen studeren en langer vooral ook en zoals ik net zei: de bevolking groeide enorm en steeds meer mensen werden ziek, vooral omdat ze zichzelf over de kop leefden. Voor zóveel mensen met een ‘rugzakje’ kun je als maatschappij niet meer zorgen en dus was het noodzakelijk dat de verzorgingsstaat een stuk gerelativeerd werd.

Er moesten keuzes gemaakt worden: wat vergoedt de staat nog voor de mensen en wat is niet meer mogelijk? Het ziekenfonds was gratis en daar kwam verandering in. Ieder jaar werd het duurder. Het begon met een rijksdaalder per maand, ik herinner het me nog goed en daarna werd het een tientje. Nu is het boven de €100 én betaal je de eerste €375 meestal zelf als eigen risico. De NS kreeg concurrentie van andere bedrijven zoals Prorail, de PTT werd na een heleboel wijzigingen KPN en Post.nl en er kwam marktwerking in de zorg. Het onderwijs leek steeds minder geld te krijgen, maar dat was schijn. Ik heb er wel eens over geschreven: er komen steeds meer uitzendkrachten, assistenten en er zijn remedial teachers, IB-ers enzovoort bijgekomen om kinderen met een ‘rugzakje’ (een taalachterstand of leer- of gedragsproblemen) bij te staan en de uiteindelijke kosten van het onderwijs zijn vele malen hoger dan zo’n 30 jaar geleden. Toen ik een kind was, hadden we voor iedere klas één juf of meester, een secretaresse en de meester van de zesde klas was het hoofd van de school. Dat was het! Wat de laatste maanden aan het licht komt, is dat er op steeds meer scholen verkeerd gebruik van overheidsgelden wordt gemaakt. Dát is de reden waarom het onderwijs lijdt onder de financiën, niet omdat de overheid niet betaalt! Op defensie wordt eveneens bezuinigd en waar eigenlijk niet? Iedereen moet inleveren.

Heel eerlijk: de staatsschuld staat inmiddels historisch laag. Misschien zelfs wel té laag, zoals je hier in de NRC kunt lezen. Dus de bezuinigingen zijn in ieder geval wel effectief! Ik heb nog nooit op een rechtse partij gestemd, want ik was altijd een overtuigd socialist. Toch moet ik zeggen dat ik dat nu steeds minder ben, want ik vind dat mensen het socialisme in deze tijd niet meer verdienen. Het eeuwige gezeur en gemekker over allerlei onredelijke klachten wordt me gewoon teveel en heel veel mensen hebben het juist nodig om zélf hun problemen te moeten oplossen, in plaats van dat alles hun uit handen genomen wordt. De meesten van ons zijn nu eenmaal gewiekst. Ik zal nooit vergeten dat ik een vloerkleed voor onze woonkamer wilde kopen bij de Kwantum en op de verkoper stond te wachten, die eraan kwam. Ná mij kwam er nog een stel en die visten eventjes exact dat éne kleed dat ík wilde hebben, uit het rek om het voor mijn neus weg te kapen. Ze drongen voor en ik zei nog iets, maar werd niet eens gehoord. Even een klein voorbeeldje van hoe de meeste mensen echt wel voor zichzelf kunnen opkomen en eerder afgeremd moeten worden dan geholpen. Ze vinden alles wat ze krijgen maar normaal en zijn nooit dankbaar.

We hebben te veel van dit soort mensen. De problemen die nú opgelost dienen te worden, door alle veranderingen in de maatschappij én in de mensen zelf, kunnen niet meer door het socialisme worden aangepakt. Er is een veel soepeler ideologie nodig dan vroegah: een manier van denken die de oplossing van allerlei uitdagingen en problemen vooropzet. Soms is een socialistisch idee daar goed voor, andere keren een liberaal idee of nog iets anders. Vanaf 2002, toen Balkenende premier werd, is er heel hard bezuinigd en dat moest ook. Ik vond die man vreselijk en noemde hem ‘Bak Ellende’, net als vele anderen. Rutte noemde ik stoer ‘Prutte’. Maar als ik nu kijk naar hoe de situatie in het land is, dan denk ik: okee, ík mag nog altijd niet meedoen, dus ben ik zelf geen goede graadmeter om te stellen hoe het met iedereen gaat. Maar er zijn genoeg banen – de werkeloosheid staat op een paar procent en is nog nooit zo laag geweest, las ik meermalen in de krant. De salarissen liggen in de meeste gevallen hartstikke goed en ondanks alle bezuinigingen hebben werknemers nog altijd heel erg veel rechten. Meer dan in mijn jonge tijd, want toen waren uitzendbureaus nieuw en had je zo ongeveer nul rechten.

Misschien hadden bepaalde bezuinigingen op een andere manier gedaan kunnen worden, zodat ze niet zo hard gevallen waren. Zoals die enorme bijdragen aan de ziektekostenverzekering, waardoor veel mensen niet meer naar de tandarts durven of naar het ziekenhuis voor onderzoek. Of zoals het naar gemeentes afschuiven van Jeugdzorg, die nu welig tiert en met hun akelige manier van niet communiceren, niet onderzoeken en wel rechters verkeerd beïnvloeden, honderden gezinnen per jaar onterecht kapotmaken. Ze maken het hele gemeentebudget op en niemand weet meer hoe het opgelost moet worden. Of eigenlijk weet iedereen dat wél, maar vooralsnog gebeurt het niet. Waarom niet? Omdat Jeugdzorg vanaf de jaren ’60 ongeveer gestaag steeds meer macht naar zich toegetrokken heeft en je die macht niet zomaar weer hebt teruggenomen. Er is wijsheid en beleid nodig om Jeugdzorg te stoppen in zijn moordende tempo, waarin ze het gezin afbreken.

Wat ook anders moet, dat is het onderwijs. Dat moet hoognodig vereenvoudigd worden, zodat leerlingen iets meer adem kunnen halen en er minder kinderen en jongeren uitvallen. Ik zeg je dat ik het met dit moordend onderdrukkende systeem niet zou redden op school, terwijl ik in mijn jeugd altijd de beste van de klas was. Er moet minder gerapporteerd worden – overal trouwens! – en veel behandelde onderwerpen moeten minstens een jaar later op het programma staan. Dan zijn de hersentjes van de kinderen er klaar voor om het te vatten en lopen ze een stuk minder leerstoornissen op. Je kunt nu wel zeggen dat sommige daarvan ‘erfelijk’ zijn, maar een erfelijke aandoening hoeft niet naar buiten te komen als de omstandigheden eerlijk zijn!

Ik vind kabinet Rutte niet langer ongenadig slecht. Ze hebben de onmogelijke taak om de mensen minder recht te geven op overheidssteun en ik weet dat ze dat altijd verkeerd gedaan zouden hebben. Iedereen denkt alleen aan zijn of haar eigen belangen en is dus woedend als er ingeleverd moet worden. Heel weinig mensen zijn in staat om het overzicht te zien, maar ik denk dat als je daar toch eens heel even naar kijkt, dat je dan ook zult vinden dat de regeringen van de afgelopen 17 jaar ongeveer al hun best gedaan hebben om op een zo min mogelijk nare manier toch te bezuinigen. Ik weet dat je nu aan de schandalen van overheidsfunctionarissen denkt en daar denk ik zelf ook aan! Dat ís ook schandalig. Het is één kliek van mensen die op een zelfde manier in elkaar zitten, die altijd weer gefavoriseerd wordt en daar kom je als normale burger niet tussen. Je gelijk krijg je ook niet bij welke overheidsorganisatie ook. Ik denk dat het nú de tijd is om daar verandering in te brengen. Die mensen hebben ongebreidelde macht en die dam je niet zomaar eventjes op je vrije zaterdagmiddag in! Zulke mensen gaan immers over jou roddelen, als jij ze aanpakt en dan lig je er zelf uit.

Macht moet je heel voorzichtig ontbinden: touwtje voor touwtje, knoop voor knoop haal je het los en dat is zich nu daadwerkelijk aan het voltrekken. Dat is in de geschiedenis nog nooit eerder voorgekomen, want altijd werd de ene macht vervangen door de andere. Nu is het tijd om het hele fenomeen macht aan te pakken. Zachtjes aan en rustig, want anders staat het hele land en de hele wereld zelfs, op de kop of rollen er nóg meer koppen van goede mensen in plaats van de foute. Vertrouw er maar op dat het gebeurt en help zelf ook door de berichten van corrupte mensen overal te delen.

Ik heb nog even een oud nummer van Laurie Anderson voor je: Only an expert (can deal with a problem). Dit is een nieuwere versie van het nummer met aangepaste teksten, die een stuk moderner zijn dan de originele uit de jaren ’80 denk ik. Live bij Letterman voor je. Echt heel goed, dit moet je niet overslaan! En kijk eens wat ze er zelf een plezier in heeft:

 

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu