Het zit tussen uw oren, meneer!

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Die uitdrukking hierboven, het zit tussen je oren, die kun je onmogelijk vertalen. Zie je een dokter in Engeland al tegen z’n patiënten zeggen: “It´s between your ears, ladies and gentlemen”? In het Grieks is er iemand geweest die de uitdrukking kende, want daar staat in Google: “Είναι στο μυαλό σου” (ine sto myaló sou), wat betekent: ‘Het zit in je hersenen’. In het Duits ‘Es ist in Ihrem Kopf’, daar kan ik me ook nog wat bij voorstellen, maar het Frans maakt er gewoon van: “il est dans votre tête”, oftewel hij (!) is in uw hoofd. Dat kan echt niet, mensen!

In het Engels zeggen ze trouwens wel ‘it’s in your head’ en dat heb ik wel eens gehoord in liedjes en films. Toch wil ik de Nederlandse uitdrukking tot kampioen uitroepen, want je thalamus zit inderdaad exact tussen je oren. Precies in het midden van je hoofd zit íe. Fotootje er nog eventjes bij:

Het limbische systeem

Dat ei daar midden op het plaatje is je thalamus en dat is inderdaad wel een soort telefooncel, eigenlijk. Dat is ook wat het woord betekent. Ik vertel altijd dat je wilskracht daar z’n zetel heeft, maar ik heb ook verteld dat het een groot knooppunt in je hersenen is. Alle signalen en andere prikkels komen vanuit je hele lichaam en daarbuiten eerst je thalamus in en van daaruit worden ze naar de juiste plek gebracht. Daar kan een beslissing genomen worden om allerlei reparaties te verrichten in je lijf.

Je thalamus is je secretariaat

Stel het je maar eens voor als een enorm ehbo-bedrijf, Koos Niets Loos. Koos heeft een secretariaat, waar alle berichten van binnen én buiten het bedrijf binnenkomen. De secretaresse daar stuurt alle berichten door naar de juiste persoon. Even een voorbeeldje: er komt een berichtje binnen vanuit je linker onderbeen. Je zit in de sportschool en bent je kuitspieren aan het trainen. Er is een tikkie meer zuurstof nodig, want anders krijg je een verrekte spier. Ah, te laat: de spier is al verrekt. Gelijk stuurt de secretaresse een ehbo-team erop af om nu een heleboel zuurstof te brengen en een pak pleisters. Dat is als het goed werkt.

Maar nu heb ik verteld dat er zo’n madam in je thalamus zit en dat die alles in de war stuurt daar. Moet je je voorstellen dat de secretaresse van Koos Niets Loos met pensioen gaat en hij een nieuwe aanneemt. Ze heeft prachtige diploma’s en al wat ervaring. De ideale kandidaat: 18 jaar en met ervaring. Nou, hij werkt haar in en na een paar weken kan ze het wel alleen. Dácht je. Nee, toevallig staat er daar in dat secretariaatskantoor een bankstel met een grote teevee. Madam nestelt zich op de bank met een bak koffie en een pak koekies en gaat zitten zappen op de teevee. Iedereen die een bericht stuurt, moet maar even wachten, want ze moet eerst GTST nog afkijken.

Overal in je lijf gebeuren nu kleine ongelukjes. Echt ziek word je nog niet, want de berichten worden wel doorgestuurd, alleen erg laat. Lichaamsdelen die gekneusd raken, moeten nu een paar dagen naar de intensive care, terwijl ze normaliter alleen wat eerste hulp behoefden. Maar na een tijdje ontdekt madam de luiwammes dat ze op haar donder krijgt van de managers van de verschillende afdelingen. Ze moet sneller reageren, want ze moeten overal brandjes blussen en dat moet anders. Ze reageert gestresst dat ze niet sneller en harder kan werken, maar haar best zal doen en gaat nadenken wat ze zal doen.

Krijgt ze daar zomaar op haar kop, terwijl ze zó hard werkt! Dat kan toch niet. Nou, ze zal wraak nemen. Wacht maar, ze zal die managers eens een poepie laten ruiken. En ze verzint me daar een plan, duivels gewoon. Ze gaat de e-mails, brieven en telefoontjes wijzigen, zodat iedereen een ander berichtje krijgt dan de bedoeling was. Dat onderbeen van je dat zuurstof nodig had, krijgt dan geen zuurstof, maar extra calcium. Wat gebeurt er? Het verhardt in plaats van dat het buigzaam en soepel wordt. En na verloop van tijd kun je bijna niet meer lopen. Geen arts die door heeft wat er aan de hand is: “Het zit tussen uw oren, meneer!”.

Je ogen krijgen ijzer in plaats van selenium, je oren krijgen gewoon niets en je huid krijgt natrium in plaats van vitamine D. Een puinhoop wordt het en zo word je langzaamaan ziek. De secretaresse is niet de enige die er dit soort praktijken op nahoudt en is inmiddels lid geworden van een netwerk van Duivelse Dames. Die geven elkaar ideeën om de boel in de war te sturen op ‘t werk en zo word je zieker en zieker. De dames zelf zien daarbij ook nog kans om zichzelf rijkelijk te bedelen met spullen uit de ehbo-kamer van het bedrijf, waardoor zijzelf blakend gezond blijven, succes hebben in het leven, nooit betrapt worden, een mooie relatie hebben en gewaardeerd worden door iedereen. Je kent het.

Nu logische uitleg

Ik had al eerder aangekondigd dat dat wat er met ons gebeurt, waardoor we ziek worden, uiteindelijk logisch uit te leggen is. Ik ga nu namelijk die dame die de boel verziekt, er even uithalen en haar vervangen door een defect in je thalamus. Wat krijg je dan als verhaal? Juist: je thalamus raakt overbelast, omdat je het hartstikke druk hebt – of ongezond leeft – en stuurt de prikkels en impulsen vanuit je lichaam en ook van buitenaf niet meer goed door. Sommige komen verfomfaaid aan, andere verkeerd en nog andere komen helemaal niet aan. En zo word je ziek.

Je thalamus is een klein dingetje in je hersenen. Hoe groot hij is, kan ik niet achterhalen, maar hij zal een doorsnee hebben van zo’n 2 à 3 cm, vermoed ik. Een  krieleitje. Wat er precies stukgaat in dat kleine orgaantje, weet ik niet. Maar er gaan bloedvaten en vooral zenuwen doorheen. Als de bloedvaten dichtslibben door de grote druk (te veel werk of ongezond leven) en de zenuwen te snel of te langzaam reageren, ook door overbelasting, kun je je wellicht voorstellen dat je lichaamsfuncties niet meer goed worden uitgevoerd.

Niet alleen je lichamelijke functies overigens, maar ook emotionele functies werken niet meer. Je gaat te snel in paniek raken, bijvoorbeeld, doordat je zenuwen overbelast zijn en te snel prikkels afgeven. Of je voelt juist niet meer zoveel, doordat je zenuwen de prikkels niet meer aankunnen en ze te laat aankomen op de plek in je hersenen, die in actie moet komen om je te kalmeren. Deze defecten zorgen er ook voor dat je leven niet meer goed loopt. Als je bijvoorbeeld te weinig melatonine aanmaakt, heb je geen succes meer en ook geen geluk. Je slaapt dan ook slecht. Is er te weinig dopamine, dan kun je depressief raken en dat zijn maar een paar voorbeelden.

Noodfunctie

Nu zul je je afvragen of je lichaam geen noodfunctie kent. Ja, natuurlijk! De centra in je hersenen – bijvoorbeeld je pijnappelklier, die heel erg veel regelt – hebben uit zichzelf ook wel door dat er dingen niet helemaal goed gaan en dat ze meer voedingsstoffen moeten aanmaken of doorsturen. Of dat er een seintje hier of daar naar toe moet, etcetera. Je thalamus wordt wel deels ondervangen door je intelligentie. Je gaat misschien je eetpatroon veranderen om meer ijzer, meer melatonine, meer calcium of wat dan ook binnen te krijgen. Je gaat meer rust nemen of wat activiteiten schrappen om niet meer overbelast te raken. Zo mag je je ongeveer voorstellen dat het functioneert.

Oplossing

De hamvraag

De hamvraag: Is er nog ham? Oftewel: hoe gaan we dit allemaal repareren? Helaas moeten we voor de reparatie die madam die in je thalamus gekropen is, weer even tevoorschijn toveren. Die zit immers letterlijk met haar dikke derrière op je hersenfuncties en het feit dat je haar niet kunt zien, wil niet zeggen dat ze er niet is. Lucht zie je ook niet, maar niemand gaat toch beweren dat het er niet is?

Om het mens eruit te krijgen, zijn indirecte methodes niet voldoende. Je kunt 24 uur per dag naar keiharde black metal luisteren, bijvoorbeeld. Nou, mijn zoon doet dat al jaren, maar het mens zit er nog gewoon hoor. Ze doet een paar oordoppen in en klaar. Je kunt in hongerstaking gaan, visualiseren dat je d’r doorboort met messen door je hoofd, naar zoete, lieflijke muziek luisteren en weet ik wat allemaal nog meer, maar dit mens blijft gewoon zitten waar ze zit. Die moet je kunnen zien, dan mot je d’r grèpuh en dan moet je d’r uit alle macht lostrekken. Met het mens komen er dan allemaal andere dingen nog uit, die ze verzameld heeft. O ja, dat had ik nog niet verteld: madam Delilael (zo heet ze) lijdt aan verzamelwoede en stopt je thalamus bèrstensvol met bierdopjes, versleten laarzen, oldtimers en stukke fietsen. Wat ze d’ran vindt, weet ik niet, maar dat soort dingen vind ik overal, bij alle mensen.

Zodra hut mens eruit is, haalt je thalamus eens even opgelucht adem en gaat ie weer aan den slag. Tenminste: dat denk ik en ik hoop het ook. We hebben hut mens inmiddels uit je aura geramd, uit je 7 lichamen, uit je chakra’s, uit je bewustzijn (ook een stuk hersenen), je pijnappelklier en nu gaan we met je geest aan de gang. Ik geloof dat dit het laatste is waar ze in zit, maar je weet het nooit met deze gek. In ieder geval kun je besluiten eens bij me langs te komen of een telefonisch consult te nemen, zodat ik ‘r ook bij jou eruit kan slaan.

Muziek! Ik wilde eigenlijk It’s in your head van The Cranberries met je delen, maar het is misschien een beter idee als ik hélende muziek met je deel. Dan gaat hut mens alvast wat losser zitten en krijg ik ‘r er makkelijker uit. Ik zal eens kijken of ik iets kan vinden wat wél helend is en níet saai. Wat dacht je van Fats Domino’s Blueberry Hill? Vindt ze NIET leuk:

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction