[:nl]Het onzijdige geslacht ontkend[:]

[:nl]Het onzijdige geslacht ontkend[:]

[:nl]Artikel uit juli 2017

De laatste tijd hoor je steeds meer indianenverhalen over genderneutrale mensen. Daarmee worden mensen bedoeld, die zich in een crisis bevinden aangaande de vraag of ze man of vrouw zijn. Het is een dieptreurig gegeven dat zoiets mogelijk is in onze prachtige wereld en wat mij betreft mogen we er alles aan doen om deze mensen te aanvaarden en te steunen. Of dat nu echter moet door neutrale toiletten te bouwen en mensen niet meer met ‘dames en heren’, maar met ‘burgers’ of ‘reizigers’ aan te spreken … Ik heb daar zo mijn zienswijze op!

Het verhaal doet me denken aan de oeverloze discussies tijdens mijn studie Griekse letteren over het grammaticale fenomeen ‘woordgeslacht’. Dus woorden die zogenaamd vrouwelijk, mannelijk of onzijdig van geslacht zijn. Of dat nu wel of niet te maken heeft met man of vrouw zijn. Ik heb er al eens over geschreven en geconcludeerd dat de Turken daar iets moois voor hebben bedacht: zij kennen woorden, waarin klinkers uit het rijtje a-o-u-i (zonder punt) voorkomen en woorden waarin klinkers uit het rijtje e-i-ö-ü voorkomen. Die letters worden niet gemengd, alleen soms in buitenlandse woorden. Niks geslacht: gewoon twee soorten woorden. Het Nederlands, het Duits, het Grieks en nog veel meer talen kennen ook nog een onzijdig geslacht en misschien is dat wel het startpunt van het identiteitsprobleem waar we vandaag de dag voor staan. Gezien de verhitte discussies erover …

Natuurlijk mogen we grappen maken over gemeentes, die opeens de mensen niet meer aanspreken met ‘dames en heren’, maar met allerlei hippe of juist suffe aanduidingen. En ook dat we het doodnormale Hollandse woord ‘geslacht’ niet meer bezigen en ons in plaats daarvan het Engelse woord ‘gender’ hebben aangemeten. Nog lastig ook, met die g erin, die je uitspreekt als een dzj. Maar probeer je eens voor te stellen dat je als vrouw je vrouwelijkheid kwijtraakt of als man je mannelijkheid. Dat je zoveel hormonen van het andere geslacht in je hebt, dat je niet meer zeker weet of je wel echt een man of juist een vrouw bent. Dat je niet weet of je verliefd moet worden op een man of op een vrouw en in de war raakt. Dat lukt wel hè?

maninbed Het simpelste antwoord op die vraag is dit: “Kijk even in je broek welk geslachtsdeel je hebt en je weet wat je bent”. Flauw, niet? Maar … wist je dat er soms baby’s worden geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen? De gynaecoloog moet in zo’n geval bepalen wat het geslacht van het kind wordt en beslist dan iets. Als ik het internet mag geloven, komt dit voor bij 1:4500 baby’s en heel erg vaak loopt dit goed af. Het kindje krijgt geen problemen met het geslacht. Mensen die dat wél krijgen, zijn lang niet altijd hermafrodiet (tweeslachtig) geboren, dus daar zit ‘um het probleem niet.

Je weet zelf hoe belangrijk gevoel is. Als je je niet lekker voelt, is het 100 keer zo moeilijk om toch op te staan en te gaan werken of je huis schoon te maken. Voel je je een man in een vrouwenlichaam of andersom, dan is het nóg veel moeilijker om te functioneren. Het veroorzaakt veel pijn en verdriet. Je kunt seksueel volledig de kluts kwijtraken en naar allerlei rare seksueel getinte bars en andere bijeenkomsten gaan, waar je niet gelukkiger door wordt. Misschien even, omdat je je daar geaccepteerd voelt, maar op de lange termijn word je daar niet blij van. Hoe belangrijk is het dan dat we als samenleving mensen met dit probleem opnemen en aanvaarden? Ieder huisje heeft z’n kruisje, zeggen we toch altijd en dat is waar. We kunnen mensen in onze omgeving die hiermee te kampen hebben, ook proberen te helpen hun identiteit terug te vinden. Een beetje eensgezindheid onder de mensen is toch niet verkeerd, nietwaar?

Ik heb wel eens over de mineralen borium en zink geschreven. De hormonen die we kennen als ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ – testosteron en oestrogeen – werken samen met die twee mineralen. Als iemand daar te veel of juist te weinig van heeft, kan die in een crisis belanden aangaande zijn of haar geslacht. En dat kun je via voeding een beetje helpen bijsturen. Voeding waarin zowel borium als zink in hoge mate zit, zijn aardbeien, rozenblaadjes, rozebottels en jasmijn. Alles waar deze dingen in zitten, is goed voor je: aardbeienjam, rozebotteljam, rozenblaadjesjam, rozenwater, jasmijnthee. En alles wat ik niet heb opgenoemd van rozen, jasmijn en aardbeien.

toilet-watchWat ik vind aangaande de politiek over dit onderwerp, is het volgende: of mensen nu in een crisis zitten of niet en hoe moeilijk ze het ook hebben, ze blijven man of vrouw. Er zijn geen onzijdige mensen! Een man die van geslacht veranderd is, is een vrouw. Punt. Een vrouw die van geslacht veranderd is, is net zo goed een man en niet onzijdig. Het is niet okee om zulke mensen daarmee te pesten of te gaan klagen in een restaurant of station, dat er een man op het damestoilet zit of iets dergelijks. Ook zijn er naast mensen die het oprecht moeilijk hebben, anderen die zich aanstellen en aandacht willen trekken of chaos willen creëren. Ik vind dat de politiek daar niet op in moet gaan en dat we gewoon moeten doorgaan met het aanspreken van mensen als ‘dames en heren’. Satirische krant De Speld suggereerde al dat anders de dames en heren zelf in een crisis kunnen raken. De complottheorie zegt dat er expres allerlei hormonen in ons drinkwater worden gedumpt, zodat we in een geslachtsidentiteit terechtkomen. Mensen, wat een toestanden!

Ik geef je een voorbeeld van iets wat om niets geheel uit de hand liep in onze vorige woonplaats. Daar was een wat ouder stel, waarvan de vrouw moeilijk liep. Die mensen liepen wel eens in het zogenaamde trappetjesbos. Dat is een stuk van de botanische tuin, die bij de universiteit hoort en waar allerlei grappige soorten bomen en planten staan, die bestudeerd worden. Iedereen mag daar verder gewoon komen en omdat er wat heuveltjes zijn in Wageningen, zijn er dus ook trappetjes. Maar vooral een steil pad omhoog, omdat de tuin op 50 meter hoogte gelegen is. Die mevrouw die wat moeilijk liep, had wel eens zo tegen niemand in het bijzonder gezegd dat ze het best handig zou vinden als daar een makkelijker te begaan pad zou zijn op die plek. Zij en haar man hadden iemand uit de gemeenteraad als buur en op een avond op een borrel … Je snapt het: dat gemeenteraadslid maakte er on-mid-del-lijk werk van dat daar eens even een pád zou komen in dat gemene trappetjesbos. Maandenlang het ganse park op de schop, iedereen boos en ontstemd … En nu? Nu is dat steile pad omgetoverd tot een soort trap met bielzen tussen verschillende niveaus net als een echte trap. Iedereen breekt bijna z’n nek over die bielzen en als het geregend heeft, ligt het hele pad vol met plassen. En die mevrouw, die schaamt zich rot. Die heeft nooit een verzoek ingediend voor dat pad en voelt zich hartstikke schuldig. Echt een verbetering!

Dit is mijn mening ook over het onderwerp van genderneutraliteit. Gooi hem maar bij de andere meningen, stukken, grappen en artikelen. Flikker je eigen mening er ook maar bij en kijk wat je dan vindt. Of doe er anderszins mee wat je goed dunkt. Geef bijvoorbeeld maar een like. Daar houden artikelen en schrijvers van. Delen is ook een optie.

 

 

© Sophia Vassiliou

 [:]

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.