Het ontbijt van de Griekse goden: bougatsa!

Het ontbijt van de Griekse goden: bougatsa!

Vandaag deel ik het recept voor het ontbijt van de Griekse goden met je! Dit recept durfde ik niet eerder met je te delen, want ik dacht dat je er dik van werd. En nu denk ik dat niet meer, want ik heb het gisteren nog weer eens gemaakt en wat denk je? D’r ging dus bijna geen boter in! Melk, fyllodeeg, maismeel, eieren, suiker en kaneel … Technisch gezien zou je daar niet dik van moeten worden, dus ik deel hem toch maar met je, want dit mag je niet missen in je leven. Ik zou mijn mooie slanke lijn trouwens niet tarten door onverhoopt de hele ovenschaal in één keer leeg te eten.

In Griekenland heb je gezellige ontbijtcafétjes, zoals Θείος Βάνιας (thíos Vánias, ome Vanjas). Daar kun je tyropittes halen, kaaspasteitjes, en nog een hele keur aan andere pasteitjes met bladerdeeg, maar dan gevuld met prei, spinazie, gehakt enzovoort. En koffie uiteraard! Maar er is ook nog iets ánders te koop bij deze ontbijtcafétjes en dat heet bougátsa (μπουγάτσα in het Grieks). Voor het gemak heet het ook wel galaktobóúreko (γαλακτομπούρεκο) en even om leuk te doen: als je het zelf maakt, noem je het meestal zo: bougatsa koop je bij ome Vanjas. Ik zit nog steeds met foto’s te knoeien en de foto die het meest leek op bougatsa zie je hierboven: bladerdeeg, maar dan wel zo’n langwerpig pak filodeeg – niet van die vierkante dingen die zichzelf oppompen in de oven – gevuld met een crème, die enigszins lijkt op de crème uit een tompouce. Alleen zit er dus geen boter in en ik ga je nu vertellen wat er wél in zit en hoe je hem maakt. Voor ik het vergeet: er hoort een kop koude chocolademelk bij, maar in sommige delen van Griekenland schijnt koffie ook te mogen.

 

Ingrediënten voor een gemiddelde ovenschaal:

1 liter melk
100 gram maismeel of maisgriesmeel
4 eieren
175 gram witte suiker (met rietsuiker wordt het gebak erg stijf)
een pak filodeeg (8 tot 10 bladeren)
50 gram echte boter
poedersuiker en kaneelpoeder
ovenschaal van gemiddelde grootte, liefst vierkant (hoeft niet per se)

 

Bereiding:
Zet de oven alvast aan op 180°C.
Je giet 100 ml melk in een beker en laat het mais(gries)meel erin oplossen. Je mixt de suiker met de eieren in een diepe schaal totdat het mengsel wit kleurt en luchtig wordt. Dan voeg je het maismeelmengsel toe en dat roer of mix je er goed doorheen. De resterende 900 ml melk giet je in een pannetje en breng je aan de kook. Dan zet je het vuur op half en giet je de boter en het deegmengsel in de melk. Laat het geheel nog een paar minuten doorkoken, terwijl je goed blijft roeren met een garde, totdat het een stevig geheel wordt. Haal nu de crème van het vuur.

deegroller
Zo’n deegroller is speciaal om zelf deeg te maken

Je hebt van die enthousiastelingen die zelf bladerdeeg maken. Daar heb je een speciale deegroller voor nodig: een Griekse, die ik ook in Algerije heb gezien, dus misschien zijn ze te koop in een buitenlandse toko. Deze deegroller bestaat uit één stuk, is de helft slanker dan een Hollandse deegroller en meestal wel twee keer zo lang. Zie hier rechts.

Zelf haal ik het deeg uit zo’n langwerpig pak fyllodeeg of filodeeg. Dat moet je laten ontdooien totdat het zacht wordt en je heel voorzichtig de bladeren kunt lostrekken uit de kluit waarop het zit. Als je 10 bladeren hebt, doe je er drie onderop en dan een laag crème. Dan nog twee keer twee bladeren en een laag crème en bovenop weer drie bladeren. Heb je er 8, dan doe je iedere keer twee bladeren en dan crème erop. Bovenop iedere laag deeg, ook de bovenste, smeer ik altijd een beetje boter. Dat doe ik met zo’n speciaal deegkwastje. Die kwastjes zijn te koop in de supermarkt of bij een winkel met huishoudelijke spullen, zoals Blokker of de Hema.

Dan gaat het geheel de oven in, op 180° dus en 40 minuten lang. Daarna zet je hem op het aanrecht om een minuut of 10 af te koelen. Daarna snijd je hem in vierkante stukken van rond de 10 cm lengte en breedte of kleiner of groter al naar gelang hoeveel je eet. Strooi er poedersuiker en kaneelpoeder op, snij de bougatsa en eet hem met een vorkje.

 

Καλή όρεξη! Kalí órexi – eet smakelijk en vergeet de chocolademelk of koffie niet!

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Orcun

  Hoi lieve Sophia,

  Dat ziet er heerlijk uit zeg!!!

  Lieve groet, Orcun

  1. Hey Orçun, hoe is het met je? Lange tijd niets gehoord.
   Ja, dit lijkt op boureki, börek in het Turks geloof ik, maar is net iets anders.

   Lieve groet terug aan jullie allemaal

   1. Orcun

    Ja börek! 🙂 dat is volgens mij alleen maar hartig, wel lekker, alleen ben ik zelf meer van de zoetigheid haha.

    Met mij,… Tjah, ik doe dingen waardoor ik niet het moed heb om contact op te nemen met je. Mijn eigen schuld… Ik durfde dus niet in deze staat te bellen of te schrijven.

    Ik zou heel graag weer eens willen bijpraten. Ik heb je ook niet geholpen met dingen die ik misschien wel had kunne doen. Dus alles bijelkaar had ik het gezicht niet om contact op te nemen. Ik mis jullie wel.

    Groetjes 🙂

    1. Wij kennen ook galaktoboureko en nu ik het even voor je opzocht, denk ik dat dat hetzelfde is als bougatsa 🙂 . Mijn laptop doet weer eens raar en wil de link niet kopiëren, maar als je ‘galaktoboureko’ intypt, krijg je allemaal foto’s te zien en het staat zelfs in de wikipedia!

     Maar wat ben je allemaal aan het doen dan dat het zo erg is? Niet hier antwoorden hoor! Ik geloof er niks van dat het zo erg is, jou kennende! 😀 Neem gewoon contact op. Ik weet het op het ogenblik niet meer en hoe moest ik ook weten dat je leven zó erg kapot gemaakt kan worden, door andere mensen!! Ik wou dat ik zelf fouten maakte, want dan kon ik er wat aan doen! De situatie hier is hopeloos. Ik heb altijd geweten wat ik doen moest om uit iedere ramp weg te komen, maar nu weet zelfs ik het niet meer. Ik vertel het je wel privé

     Groetjes terug hoor!

     1. Orcun

      Oh dat ziet er lekker uit zeg!!! Ik heb het een keer gegeten, maar dat niet vers, van de Lidl. Dat was al superrr lekkerrr.

      Ja het erge is dat ik kan veranderen, maar het niet doe. Daardoor doe ik mijn gezin te kort.
      Ik vertel het inderdaad wel privé. Geen zorgen hoor!

      Ik maak me meer zorgen over dat je zegt dat jij geen oplossing hebt voor de situatie waarin jij zit. Jij hebt altijd oplossingen! Jij bent de slimste persoon die ik ken. Wat een uitdaging moet dat dan zijn. Ik wens je alle kracht dat nodig om dat te overwinnen.

      Tot ziens, ik wens je een mooie avond.
      Groetjes.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.