Heeft een narcist gevoel?

Heeft een narcist gevoel?

Vanochtend was er op facebook weer eens iemand, die een artikel over narcisme had gedeeld. Het ging erover hoe je een narcist een koekje van eigen deeg kunt bereiden. Daar was ik wel in geïnteresseerd, want ik heb niet één, maar een heleboel narcisten in mijn leven gekend en een paar daarvan mogen best éven voelen wat ze met mij en mijn gezin gedaan hebben. Uiteraard altijd met als doel dat ze ons loslaten en nooit om wraak te nemen. Als je wraak neemt, ben je óók narcistisch bezig!

Wat ik je wil zeggen, is iets wat nét even anders is dan wat alle anderen zeggen over narcisten. Je weet het misschien al: ik denk alles altijd helemaal door totdat ik helemaal bij de kern aankom en het ganse probleem gesnopen heb. Een narcist is niet iemand die 0,0 gevoel heeft, alléén maar jou de grond in wil hebben om op je te leven en die deerlijk misbruik van je maakt; fysiek en emotioneel. Na zóveel narcistische mensen te hebben meegemaakt, kan ik je echt zeggen dat ze állemaal wel degelijk gevoel hebben. Niet veel, dat is waar, maar ze hebben er allemaal wel iets van. Ja, ook mijn ex-echtgenoot, die perverse schoolfrik, mijn biologische moeder en allemaal.

Waarom zegt dan iedereen dat narcisten géén gevoel hebben en alleen maar keihard zijn? Nu ga ik iets zeggen waar je misschien even aan moet wennen. Toch is het zo, want ik heb het gezien: mensen die zeggen dat ze met een narcist te maken hebben die echt geen gevoel heeft, hebben die persoon niet in hun hart kunnen raken. Ikzelf heb iedereen in mijn hele leven wel eens in zijn of haar hart aangeraakt, omdat ik anders geen interactie met ze kan hebben. En dat was nodig, want ik had geen andere mensen om mee om te gaan. Dus ik ging ze lieve complimentjes maken, voor ze zingen als kind, bloemetjes voor ze plukken, als volwassene lekker voor ze koken, ze verzorgen, voor ze opkomen etcetera: ik deed álles helemaal vanuit mijn pure hart om hun verroeste gevoel weer los te weken.

Als je gevoel het niet meer doet, werkt een stuk van je linker hersenhelft niet. Met je rechter hersenhelft breng je het voelen in praktijk, maar als je linker uit staat, kun je geen liefde, warmte, vriendschap of genegenheid voelen. En dan kun je die dus ook niet in praktijk brengen. Iedere mens heeft ergens diep in zijn of haar hart gevoel: het is ons aangeboren; het is een hersenfunctie, kun je zeggen. Als je maar genoeg shocks of trauma’s meemaakt, doet je gevoel het steeds minder en word je uiteindelijk zelfs kwaadaardig en gemeen: een narcist. Hoe narcistisch je partner, je vader of moeder of wie ook in je leven ook is, er zit ergens toch echt gevoel in de persoon. Als je dat wakkermaakt, kan die persoon een heel stuk genezen en terugkomen bij zichzelf. Narcisten zijn in eerste instantie altijd zichzelf kwijt namelijk.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je bij zo iemand zou moeten blijven. Integendeel! Zolang iemand zich zo vals gedraagt, ongeacht wat er onder dat dikke harnas zit, kun je niet met die persoon omgaan. Een narcist is dermate op zichzelf gericht dat zijn of haar hersenen exact alles afstoten wat liefde en goedheid is. Ze trekken met eenzelfde precisie alles aan wat haat is, wrok, jaloezie en boosheid. Ze gaan zelf ook met verkeerde mensen om, die hén weer overheersen en zo is het kringetje rond. Ik heb nu al een paar coaches gezien, die zogenaamd mensen helpen die slachtoffer van narcisme zijn, maar die zelf ook vet narcistische trekken hebben. Daarom praat iedereen altijd over narcisten versus slachtoffers, terwijl je eigenlijk zou moeten zeggen dat je een partner (zus, broer, ouder, vriend …) trof, die emotioneel kapot was en waar niet mee te leven viel.

Het is waar dat ze je een trap ná geven als je bij ze weggaat en dat ze ondergronds gaan, zodra ze hun zin niet krijgen. Ja, ik heb het ook allemaal meegemaakt. Haatcampagnes, jaloezie, roddel en achterklap – echt in- en ingemeen. Omdat het er zóveel waren, was het een hele kluif om dat allemaal te verwerken. Dat kon ik pas toen ik besefte dat dit allemaal mensen zijn, die emotioneel beschadigd zijn. Onzeker tot op het bot, doodsbang voor het leven en daardoor trekken ze iemand die nog wél liefde in zijn of haar donder heeft, aan om zich daaraan vast te klampen. Ze nestelen zich helemaal in je vast en dat is op z’n heel zachts gezegd vet onaangenaam. Zwaar voelt het, want je moet hun leven erbij leven en bent verantwoordelijk voor ze. Geef je ze hun verantwoordelijkheid voor hun eigen leven terug, dan steken ze. Ja, een schorpioen steekt omdat ‘ie denkt te moeten overleven …

Ik wéét uit ervaring dat de enige manier om écht te genezen van een narcist in je leven die je leegzoog, is dat je inziet dat hij of zij een méns is. Het punt waarop je weet dat je over ze heen bent, is níet het punt waarop je denkt dat je nu andere mensen kunt coachen of helpen. Nee, het moment waarop je over ze heen bent, is het moment waarop jíj hen zover hebt gekregen dat ze je loslieten. Dat is niet gemakkelijk, want het vergt een liefde die groter is dan jijzelf. Onconditionele, pure, ware liefde voor je medemens, waardoor je gaat zien dat het waar is wat ik zeg: die ander is iemand met benodigdheden. Een incomplete mens die aan zichzelf moet gaan werken om weer te durven voelen. Dat is beslist niet jóúw werk: dit moeten ze zelf doen, helemaal los van jou. Dat is de enige manier waarop mensen weer kunnen gaan voelen: als niemand ze meer moet en ze wel móeten veranderen. Zo moeilijk is het.

Jij mag genezen en zelfvertrouwen krijgen, zodat je nu een positieve partner en andere positieve mensen in je leven aantrekt. Positieve mensen zijn namelijk niet zo beschadigd door anderen of door het leven en daar kun je pas bij komen, wanneer jij ook weer geheeld bent.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.