header
Genuanceerd denken om problemen op te lossen
Denken in perspectief ...

Genuanceerd denken om problemen op te lossen

Dertig jaar geleden, toen we hier in Nederland middenin een verzuilde maatschappij zaten, hapten we allemaal naar lucht. Mensen wilden niet meer een vaste politieke partij hebben om op te stemmen: ze waren dan wel christelijk, maar waren het meer met de VVD eens dan met het CDA. Ze vonden het tv-blad van de VPRO leuker dan dat van de EO en abonneerden zich erop, terwijl ze toch christelijk waren; ze waren tegen abortus, maar stemden toch PvdA en ga zo nog maar een tijdje door. Dat werd het einde van de verzuiling. Televisieomroepen zijn er nu eigenlijk alleen nog om te weten dat je naar een serieuze detectiveserie kijkt of naar een pulpsoap. Politiek en maatschappelijk engagement is er nauwelijks meer, hoewel ik op Facebook veel FvD-stemmers toch wel zie vinden dat de NPO links zou zijn. Ik geloof dat dat een goede zaak is, maar met genuanceerd denken moet er toch veel meer mogelijk zijn dan we er nu mee doen!

Toen ik nog jong en frivool was, had ik het er maar moeilijk mee: mijn adoptieouders waren van de zeer conservatieve tak van het CDA en bijvoorbeeld tegen eenzijdige kernontwapening. Mijn vrienden waren allemaal vóór en demonstreren was gewéldig. Hét hot item van die tijd was dat. Zelf vond ik dat óók wel eng, maar de USSR en de VS verrekten het ten enen male om die belachelijke kernwapens weg te doen en dus dacht ik dat wij in Europa dan eigenlijk niet veel anders konden dan maar zelf het goede voorbeeld geven en die troep wegsmijten. Maar als je dat vond, dan was je links en daar hoorden nog veel meer gedachtes bij, waar ik zo jong nog geen mening over had. En toen ik erover ging nadenken, was ik het lang niet met alles eens wat zij vonden. De eerste keer dat ik mocht stemmen op mijn 18e geloof ik, stemde ik dus maar D’66: niks met andere woorden. Daarna dan toch maar schoorvoetend PvdA, waarna ik er eindelijk van overtuigd was dat links de juiste kant was.

 

Links: politiek correct, maar is dat ook echt altijd juist?

Maar links is de kant van het politiek correcte denken, daar kwam ik later achter. Eerst dacht ik dat ik het dan blijkbaar goed geraden had, totdat ik zag dat er aan die kant in de politiek enórm gezwamd, geneuzeld en gezemeld werd over letterlijk alles en dat er nooit eens besluiten genomen konden worden. Links was in de ban van de geitewollensokkenmentaliteit beland: iedereen mocht alles vinden en eigenlijk ook wel doen. Geen strenge straffen joh, want criminaliteit praat je toch gewoon uit? Het hele land zat vol met illegale buitenlanders, die alles bij elkaar stalen en uitkeringen trokken, maar het kon allemaal niets schelen. Alles moest maar kunnen en er was een totaal gebrek aan leiderschap. En rechts? Die wilde op zich wel een einde maken aan dat oeverloze gezwam en de leiding nemen, maar dat ging dan wel gelijk over de rug van de minstverdienende medemensen. Alle rechten op een uitkering ingeval van nood, op een gratis of in ieder geval betaalbare ziektekostenverzekering en een behoorlijk salaris waren het kind dat meegegooid werd met het badwater.

 

Rechts: verantwoordelijkheid en een maakbare samenleving

De VVD begon niet alleen heel terecht over eigen verantwoordelijkheid, maar ook over de maakbaarheid van de samenleving. En daar gingen ze de boot in, want iemand die uit een arm milieu komt, kán niet zomaar algemeen directeur van de Shell worden of toch minstens in de staf van zo’n groot bedrijf terechtkomen. Om daar überhaupt feeling voor te hebben, moet je opgegroeid zijn in een gezin waar zulke zaken besproken worden. Je moet het met de paplepel ingegoten krijgen, eigenlijk. Als je als kind mishandeld wordt, verwaarloosd of anderszins zwaar getraumatiseerd raakt, is het bijna onmogelijk om ooit nog een normaal leven te kunnen leiden. Je blijft ongeluk naar je toekrijgen, hoe hard je ook vecht voor je leven. Uitzonderingen daargelaten, absoluut, maar de samenleving is maar heel beperkt maakbaar en soepel genoeg om er zonder schade iedere paar jaar heel anders uit te kunnen zien.

Kijk maar eens naar de hoeveelheden stress die de mensen tegenwoordig in de constant veranderende maatschappij met zich meedragen! Dat komt voor best een groot deel door al die rechtse regeringen, die we al sinds 2002 hebben. Alle zekerheden worden afgebroken en er komen steeds meer mensen die het niet meer trekken allemaal en rare dingen gaan doen. Ze laten hun dieren en hun kinderen urenlang in een hete auto zitten, vermoorden hun familie, delen messteken uit zonder enige aanleiding, zuipen zich ieder weekend klem, radicaliseren in de islam, hebben geen respect meer voor gezag, houden demonstraties tegen Sinterklaas waar kinderen bij zijn die daar bang van worden, schelden op tv en overal in de media, berechten zelf wel even iemand die hun kwaad heeft gedaan, zetten onschuldige mensen straal voor gek voor de hele wereld en pakken lieve ouders hun kinderen af. Ik kan nog wel een stuk langer doorgaan met het opnoemen van dingen waarin mensen massaal doordraaien, maar je snapt wel wat ik bedoel. Anders is je dag nog verpest ook!

De problemen die de wat meer links georiënteerde regeringen daarvoor hadden veroorzaakt, zijn bovendien geenszins opgelost. We hebben nog steeds een groot probleem met vluchtelingen en veel te grote hoeveelheden immigranten in het algemeen, om er maar één te noemen. De criminaliteit wordt steeds erger in plaats van minder en het beleid op dat gebied wordt zeker niet strenger. Het onderwijs was best goed, maar is nu een grotere puinhoop dan het ooit is geweest en kinderen leren zoveel dat ze alles weer vergeten en uiteindelijk veel slechter af zijn dan vroeger. De zorg die zó ontzettend goed was, is nu helemaal uitgekleed en moet ik nog meer noemen? Okee, de economie loopt op rolletjes, maar lang niet iedereen profiteert daarvan en een mooi inkomen kan dus duidelijk niet alles compenseren. Nou, die zorg dus bijvoorbeeld. Een drama is het, vooral voor de ouderen onder ons. Als ik dan zie hoe leuk mijn eigen opa en oma het hadden in hun serviceflat met allemaal aardige buren en een fijne verzorging, dan kan ik wel huilen.

Maar wat er óók gebeurt, doordat de nieuwe norm is dat je per se verplicht een veel te hoog inkomen dient te hebben, is dat iedereen overwerkt en burnout is. Moeders moeten en zullen minstens drie dagen per week werken, ook met kleintjes en dan krijg je toestanden op de kinderopvang vanwege vaccinaties. Hele kleintjes zijn nog niet ingeënt tegen alle kinderziektes en er lopen ook kinderen rond van ouders die tegen vaccineren zijn. Ze maken elkaar dus op twee manieren ziek en dat was vroeger niet zo. Toen waren moeders nog thuis! Okee, ik weet dat veel moeders daar niet zo gelukkig mee waren, maar je hoeft geen kinderen te krijgen als je liever carrière maakt. Je hoeft echt niet mee met je vriendinnen, buren of zussen die een gezin stichten, als jij dat niet met je hele hart doet. Je kunt ook op andermans kinderen passen of werken met kinderen bijvoorbeeld. En als man hoef je niet per se een baan te hebben, die eigenlijk te zwaar voor je is. Je geeft dat aan je gezin wat je kunt en daar moeten je partner en kinderen tevreden mee zijn. Tevredenheid en dankbaarheid zijn twee begrippen, die wat mij betreft best eens wat meer aandacht zouden mogen krijgen bij een heleboel mensen.

 

Genuanceerd denken: is dat de oplossing of misschien toch beter leiderschap?

Nu naar dat genuanceerde denken terug. Als je naar mij kijkt, dan is mijn lijstje met ideeën over verschillende onderwerpen net een bijeengeraapt zootje: ik ben voor vaccineren, maar tegen te veel buitenlanders. Ik vind namelijk dat we moeten zorgen dat de héle wereld het financieel goed heeft en niet alleen maar een paar landen. En ik vind dat we ons daar actief voor dienen in te zetten, als hele wereld. Ik ben vóór goed onderwijs, maar daaronder versta ik vooral pedagogisch onderwijs: gericht op de leeftijd van de kinderen, creatief en ontspannen en nee, dat hoeft niet peperduur te zijn. Ik ben voor goede gezondheidszorg, maar vind niet dat alle behandelingen en toestanden maar ongebreideld vergoed moeten worden. Ook vind ik dat artsen niet zo belachelijk veel geld mogen verdienen. Ik vind dat managers uit de overheid weg moeten: uit onderwijs, zorg, gemeentes en waar ze allemaal nog meer zitten. Er moet wel leiding zijn, maar die dient gegeven te worden door mensen die verstand hebben van het onderwerp en er hoeft niet zovéél leiding te zijn. Een schoolhoofd is echt voldoende op de basisschool. Een directeur is gewoon een idioot idee. Daarmee bespaar je vele miljoenen en ik denk zelfs wel vele miljarden aan overbodige overheidsuitgaven.

Nog een paar? Ik vind dat incapabele mensen, die niet minstens 80% van de problemen die ze tegenkomen in hun werk zelf kunnen oplossen, niet in de gemeente of andere overheid horen. Die zitten daar immers alleen maar omdat ze te stom zijn om in het bedrijfsleven te mogen werken! Laten we eerlijk wezen. Al die peperdure adviesbureaus van mensen die er zo mogelijk een nog grotere puinhoop van maken dan het al is in het land, mogen zich wat mij betreft eens gaan buigen over de vraag hoe wij de héle wereld een blije plek gaan maken. Hebben ze gelijk uitdagend nieuw werk en dan stoppen we daar een handjevol capábele mensen tussen, zodat er ook nog eens een bruikbare oplossing uitkomt en dan hebben we maar zo een stuk of drie grote problemen opgelost. Vervolgens vind ik dat hoge functionarissen en hoe noem je die lui allemaal van grote bedrijven er niet zomaar met miljoenen vandoor mogen. Daar moet echt op mondiaal niveau paal en perk aan gesteld worden! Het geld is van de mensen en niet van een paar incapabele, maar wel stinkend rijke gekken. Bedrijven hebben natuurlijk geld nodig om te kunnen draaien, maar winst is er voor innovatie en voor verbetering van een bedrijf. Niet om directeuren mee te paaien. Mensen die gepaaid moeten worden, horen aan de ónderkant van de maatschappij thuis en moeten eens leren wat hard werken is!

Volgens mij kom ik uiteindelijk toch links uit! Alleen wel mét een lading realiteitszin en nuances. Socialisme, maar niet dat ingeblikte gedoe. Solidair zijn met elkaar en elkaar een mooi leven gunnen, dát is voor mij echt socialisme. De héle wereld mooi maken, écht voor iedereen gaan en goed leiderschap met democratie, maar zonder oeverloos gezemel over van alles en nog wat. Laat de mensen maar discussiëren op sociale media: prima! Maar leiding geven aan een heel land of zelfs een continent is professioneel werk. Dat kun je niet aan Jan en Alleman overlaten. Ideeën van de mensen opdoen en naar ze luisteren vind ik weer wél een uitstekend plan! Als ik minister zou zijn, zou ik heel vaak het land doorreizen en met mensen praten. Maar ik zou hen niet mijn baan laten overnemen, zoals nu het geval is met het gezeur over dat er geen draagvlak zou zijn voor een beslissing. Claudia de Breij heeft gelijk hoor! Ik zou mijn beleid aan de mensen duidelijk maken en hun de kans geven hun mening te geven. Als daar een goed idee tussen zat, zou ik de bedenker daar een beloning voor geven en dat indien mogelijk ook uitvoeren of minimaal bespreken in de regering. Toen ik haar artikel even wilde linken, zag ik dat zij ook een artikel heeft geschreven over genuanceerd denken. Ik vind het goed, dus hier is de link ernaar toe.

Ondertussen heb ik ook mooi een draai gegeven aan de nieuwe bestemming van mijn bedrijf en website, bedenk ik me opeens. De medische encyclopedie is af, want alle kennis is bekend over hoe je weer kunt genezen van je ziektes en klachten. Ik ga me daar niet meer mee bezighouden, want er moet nog veel meer gebeuren om een mooie wereld te creëren dan alleen dat er gezondheid is. Er moet ook geld zijn, er moeten mogelijkheden zijn om ‘s mensen creativiteit kwijt te kunnen, er moet goed onderwijs zijn, goede zorg, evenwicht op een heleboel terreinen, het milieu heeft bescherming nodig, er moet geluk zijn en nog veel meer. Je hebt 10 jaar lang de tijd gehad om mij genezingen te laten uitvoeren, maar daar koos je niet voor. Nu ga ik me met de rest van de wereld bemoeien en daar eens wat van maken. Het betekent dat mijn website gaat veranderen en dat zie je wel verschijnen!

 

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu