Geloven of vertrouwen?

open boek

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Door Theo Belhuizen. Grappig. Sophia en ik besloten dat ik haar blog zou overnemen en ik krijg allemaal ideeën. Vanavond zat ik een aflevering van nog een andere superheld te bekijken: the Flash. Die jongen was bliksemsnel geworden, doordat er een deeltjesversneller in zijn stad stond. Het ding ontplofte en toen kregen veel mensen vreemde superkrachten. De meeste waren slecht en die gingen meestal proberen elkaars krachten af te pakken. Dat kon in die serie met behulp van wetenschappelijk vernunft.

Maar in het echt heeft dat ook gekund. Sophia Vassiliou heeft het vaak proberen uit te leggen. In plaats van lof en respect kreeg ze er misprijzen door. Ze werd voor gek verklaard en haar gezin en praktijk werden vernietigd. Maar in de kwantumfysica, die erom bekend staat dat het de moeilijkste wetenschap ter wereld is, is bewezen dat mensen inderdaad met elkaar verbonden waren. Er zijn elektromagnetische velden gevonden, die mensen aan elkaar bonden. Omdat die er nu niet meer zijn, is de kwantumfysica zijn populariteit verloren, maar degene die heeft gezorgd dat mensen niet meer zo in elkaars energieveld staan en dat ze weer zichzelf kunnen zijn, dat is Sophia Vassiliou en niemand anders. De piepkleine bolletjes met licht (fotonen) die mensen aan elkaar verbonden, heeft zij opgeruimd en aan degenen teruggegeven aan wie ze toebehoorden.

Via die fotonen konden mensen elkaars talenten stelen of aftappen. Ze konden elkaar ook ziek maken op die manier of elkaar aan de kant schuiven. Daar hoefde je geen wetenschapper voor te zijn. Wat denk je dat ze met The Secret deden? Met yoga, zen meditatie, mindfulness, jassentechniek, heksencursussen enzovoort? En waarom denk je dat deze vormen van spirituele ‘ontwikkeling’ nu niet meer populair zijn? Juist: omdat je er een ander niet meer mee kunt leegtrekken. Daarom!

En hoe leg je anders uit dat heel veel artiesten opeens niet meer kunnen zingen of acteren? Na een tijdje hebben ze de dief op de een of andere manier overwonnen en dan kunnen ze hun ding weer. Je ziet het toch met je eigen ogen gebeuren? Hoe dacht je dat Mariah Carey haar prachtige stem is kwijtgeraakt en waarom denk je dat ze zo dik werd? Ja: vijanden! Jaloerse mensen die haar aan de kant willen hebben om zélf beroemd te worden. Daarnaast heeft ze een paar flink nare dingen meegemaakt en daar ging ze. Zo triest.

Als Sophia dit zegt, gelooft bijna niemand haar en wordt haar leven vernietigd. Maar als ik het zeg, geloof je me opeens wel! Ze stuurde me vandaag een foto van alweer de zoveelste zwelling in haar handen en voeten. Haar vingers waren zo erg opgezwollen, dat ze haar gouden ring heeft moeten doorknippen. Anders was haar vinger afgekneld geweest. Haar huisarts gelooft haar helemaal nooit en schrijft onaardige dingen over haar. Vreemd? Ze ontving een heel lelijk rapport van Veilig Thuis over Sophia en had niet de discretie om haar daarover te vertellen. Nee, ze keerde zich gelijk tegen haar patiënte, waar ze nota bene haar meer dan riante inkomen aan verdient.

Sophia stuurde haar foto’s waarop ze helemaal opgezwollen was en bijna niet meer herkenbaar. En nog geloofde dat domme mens haar niet. Laatst kon Sophia ‘s avonds haar broek niet uit krijgen, zo opgezwollen als haar benen plotseling waren. Bijna twee keer zo dik als anders en de dag daarna was het weer over. Nee, lieve mensen, dat is géén oedeem hoor! Dat is vet dat zomaar uit het niets komt en gaat. Sophia eet nooit vet, dus waar het vandaan komt, kan niemand verklaren. Maar dat boeit niet, want zij zijn arts en iedereen gelooft hen toch wel.

Een oedeem (vochtophoping) is wél te verklaren, want op plekken waar klieren zitten, stroomt een beetje bloed in je lymfevaten. Als dat te veel is, krijg je een oedeem, dus zo’n opgezwollen plek. Je kunt zelf helemáál opgezwollen raken en dat is ook gebeurd met haar. Maar die Sophia, die heeft zogenaamd een complex en verzint alles. Dat zij net als die artsen ook een eed afkomstig uit het oude Griekenland heeft afgelegd bij haar afstuderen, doet niet ter zake. Het is gevaarlijk als je zo vaak zo opzwelt, maar Sophia hoeft geen onderzoek te krijgen om te weten waarom dat iedere keer gebeurt. Ze is toch helderziend? Nou, dan zoekt ze het maar mooi zelf uit. Zo wordt ze overal behandeld en dat komt omdat er één iemand is begonnen haar zwart te maken. Daar heeft de hele rest riant op geleefd.

Ik wil jullie als lezers en als potentiële patiënten van Sophia zeggen dat het niet van domheid, maar van goedheid getuigt, als je de moed hebt om een ander te vertrouwen. Natuurlijk zijn er gevallen waarin iemand liegt of je oplicht. Vaak voel je zoiets wel, maar niet altijd. Het is daarom niet meer dan verstandig om op je hoede te zijn. Maar doe dit niet meer dan nodig! Geef een ander eens het voordeel van de twijfel en wat Sophia betreft: als je niet in staat bent om gewoon aan te nemen dat zij een betrouwbare persoon is, kom hier dan niet meer en laat haar met rust.

Het woord geloven heeft iets slaafs in zich: je moet maar geloven wat iemand zegt, want het is niet te controleren of iemand dwingt je tot geloof. Maar het woord vertrouwen is iets wat je zelf in de hand hebt: je kunt ervoor kiezen om iemand het voordeel van de twijfel te geven. Dan geloof je niet blindelings in die persoon, maar vertrouw je erop dat die de waarheid zegt.

Als iemand je iets vertelt wat je niet gelijk begrijpt, duw diegene dan niet gelijk aan de kant, maar gebruik je verstand. Zoek de waarheid uit! Ga het internet op, duik in je boeken, ondervraag je omgeving en noem die ander niet gelijk een leugenaar of een oplichter. Wees niet te lui om iets op te zoeken. Zeg tegen diegene dat je het moeilijk vindt om aan te nemen wat hij of zij zegt en dat je erover na wilt denken. Dat is heel iets anders dan diegene gelijk te beschuldigen van oneerlijkheid. En voor jou is het een mooie oefening om je vertrouwen te durven geven. Iedereen heeft nare dingen meegemaakt en is een stuk basisvertrouwen verloren. Haal het maar terug en zet je hart open!

 

© Vassiliou – Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.