Geen haar op je hoofd deel 2

pendatang

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In mijn eerste artikel over hoofddoeken bij vrouwen vertelde ik dat het dragen van deze ondingen onderdeel is van een algehele radicalisering. Dat ga ik vandaag beter onderbouwen. Misschien zul je verbaasd staan of misschien weet je het al, maar dit is wat er wereldwijd gaande is en wat dringend gestopt moet worden.

Toen ik nog heel jong was, droeg ik zelf ook wel eens een doekje op mijn hoofd. Nu kon ik er niet goed tegen en hield zo’n doekje het meestal niet langer dan een half uur vol op mijn hoofd. Hield ik het een keer wél een dag lang vol, dan had ik ‘s avonds geheid een kop vol vet haar. Daar is alvast een biologische reden om je haar niet zo af te binden!

In iedere godsdienst zijn wel groepjes mensen die radicaliseren. Die laten hun dochters en zonen niet trouwen met een ‘buitenstaander’ en mengen zich absoluut nooit met mensen van buiten hun geloof. De Amish in Amerika, veel mensen in Nijkerk en omgeving en overal op de wereld heb je ze wel. In Griekenland waren dat de mensen ‘van de oude kalender’, oftewel palio-imerologítes. Meiden met lange rokken en vlechten, jongens met ouderwetse spencertjes aan enzovoort.

Zolang het kleine groepjes zijn, die niet agressief zijn naar anderen toe, is het wel te doen. Maar alleen in de islam zijn er enorm grote groeperingen die radicale gedachten hebben en wél agressief zijn. In geen enkele andere godsdienst heeft zoiets ooit bestaan en dat komt doordat de islam niet bedoeld was als wereldgodsdienst, maar als een verbetering van het leven van een aantal beschavingsloze halve wilden in het binnenland van het Saoedi-Arabische schiereiland.

Het probleem was één woord dat profeet Mohamed gebruikte: jihad. Het woord betekent ‘innerlijke strijd’ en is bedoeld voor mensen die van binnen niet zo zuiver zijn. Die moeten binnenin zichzelf een strijd voeren om goede dingen te kunnen doen en goed te leven. Maar deze mensen kunnen niet binnenin zichzelf kijken en hun fouten zien. Zij wijzen altijd onmiddellijk naar een ander als je kritiek op ze uit, hoe vriendelijk en zacht ook. En zo kreeg het woord jihad al gauw de betekenis van strijd om je geloof. Je mocht je toch verdedigen, had de profeet gezegd, tegen mensen die je geloof beledigden? Dat gingen ze dus doen. En masse.

De mensen gingen hun buurvolkeren met wapens aanvallen om hen te dwingen ook op hun manier te gaan geloven. Honderden miljoenen – zo niet miljarden – mensen zijn op die manier onder doodsbedreiging gedwongen tot de islam. Omdat ze er niet onderuit kwamen, probeerden ze die islam te integreren in hun leven en te omarmen. Dat heeft vooral in Perzië geleid tot enorm verlichte bewegingen, zoals de soefi’s met hun dansende dervisjen. Ook leidde het tot een bloeiende wetenschap in Iran en delen van Noord-Afrika, tot Spanje aan toe (de Moren).

Alleen kon lang niet iedereen zich verenigen met dat nieuwe geloof, dat sowieso niet voor hen ontworpen was. Het geloofsboek, de Koran, moest in het Arabisch blijven – nogal geen gemakkelijke taal om te leren – en ze begrepen er niet veel van. Ze wilden goede burgers zijn en gingen daardoor te veel op de woorden van hun imams af, die weer vertrouwden op de bijbehorende boeken van Mohamed, die na diens dood door zijn niet al te verlichte vrouw ‘aangepast’ (lees: verpest) waren, wat niet iedereen weet.

hoofddoeken
Alle hoofddoeken op een rij
Marokko, 1989
Marokko, 1989

Tijden veranderden en de mensen veranderden mee. Kijk maar eens naar deze foto’s uit de jaren ’70 en ’80 van de 20e eeuw uit Marokko en Afghanistan! Vrouwen met normale moderne kleding aan en geen hoofddoek op! Alleen mensen in de woestijn of op het platteland droegen iets op het hoofd vanwege het klimaat en de traditie. Dat waren niet alleen vrouwen, maar ook mannen. De vrouwen droegen daar een

Afghanistan 1975
Afghanistan 1975

traditionele hoofdbedekking, maar nooit zo’n afschuwwekkende hijab die je hele hals verbergt of nog erger: zo’n boerka of nikab.

Ik kan me nog goed herinneren dat Turkse vrouwen in de jaren ’70 en ’80 géén hijab droegen, maar gewoon een simpel kleurig hoofddoekje dat ze van achteren

zwartezee-vrouwen
Vrouwen uit de Zwarte Zee, Noord-Turkije

dichtgeknoopt hadden. Dat vond ik wel vrolijk staan, weet ik nog en was eerder traditie dan iets godsdienstigs. Het waren ook traditionele boerenvrouwen en die hoofddoekjes waren in die tijd in Europa ook helemaal hip.

Nu zie je geen Turkse vrouw meer zonder dat ze totaal ingepakt is in zo’n vreselijk geval en geen Marokkaanse of Egyptische die niet van top tot teen gehuld is in zo’n afschuwwekkende djallaba. Ben ik nou echt de enige die dat opgemerkt heeft? Ik heb er nog nooit iemand anders over gehoord!

Het allerergste is nog dat de radicalisering van moslims via die hoofddoeken groeit. Er zijn tegenwoordig zelfs Europese meisjes die zo’n ding dragen, omdat ze anders aangerand en zelfs verkracht of belazerd worden door moslimjongens. Mensen blazen hele landen op in de naam van Allah! Dat is dan God en die zou zogenaamd oorlog willen. Hoever moeten we gaan voordat we eindelijk begrijpen dat deze radicalisering angst voor het leven is?

Angst om mee te gaan met de tijd, angst voor vrijheid en democratie en simpelweg angst om uitgestoten te worden uit je gemeenschap en je familie! Dat onze hele maatschappij op de hele wereld eraan kapot gaat, omdat we geterroriseerd worden door idioten die denken dat ze het zogenaamd allemaal beter weten dan wij. Waarom? Omdat ze een boekie hebben, waarin staat – zo denken zij – dat ze zomaar om niets de hele rest van de mensheid mogen terroriseren met hun terroristische aanslagen en eeuwigdurende oorlogen.

sari
Indiase sari

Misschien moet ik nog héél even India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka en Nepal aanstippen, waar een sjaal op het hoofd soms bij de traditionele kleding wordt gedragen. Verschil met een hoofddoek: deze sjaal verbergt het haar niet en is ook niet opgelegd door de godsdienst. Bovendien dragen mannen daar een tulband bij.

Feitelijk is er niet één godsdienst die hoofdbedekking oplegt aan vrouwen. Zelfs de islam doet dat niet, als je de boeken maar goed leest. Vrouwen verplichten zich te sluieren is barbaars en middeleeuws. Vrouwen manipuleren, zodat ze gaan denken dat die sluier hun identiteit verschaft en hen onderscheidt van westerse vrouwen, is slinkse hersenspoeling. Allemaal bedoeld om vrouwen tot slaaf van mannen te maken en gelijkheid tussen de geslachten te voorkomen.

vormloze zak
Is dit nou de toekomst? Alle vrouwen helemaal ingepakt in dezelfde vormeloze zak? Dit zijn Filippijnse vrouwen, die blijkbaar van het katholicisme overgestapt zijn op de islam.

Een vrouw is niet hetzelfde als een man. Dat weten we nu wel een keer! Mannen zijn meestal beter in originele ideeën, in technisch (hand)werk en het uitvinden van machines en apparaten en ze zijn een stuk sterker. Vrouwen zijn meestal praktischer in organiseren, multitasken, zorgen en communiceren. Daarom zijn beide geslachten nodig in de maatschappij. Ga elkaar daarom niet zitten onderdrukken en heb respect voor elkaar. Anders zijn is leuk! En nu die hoofddoeken af, okee? Je identiteit zit in jezelf, in wie je als persoon bent. Niet in je kleren.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.