Gaslighting en hoe je daar wél doorheen komt

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vandaag heb ik een nieuw woord geleerd: gaslighting. En ik maar denken dat ik redelijk wat weet over psychologie en psychiatrie! Neu, want hier had ik nog nooit van gehoord. Ik geef het dus gelijk door, want het is mogelijkerwijs wel iets wat je zou willen weten. Wat ik namelijk al zoekende en schrijvende óók heb gevonden, is de manier om daar doorheen te komen.

Gaslighting betekent dat je het gas aansteekt. Figuurlijk dan, uiteraard. Met andere woorden: je manipuleert iemand zo erg, door die te kleineren en leugens voor te schotelen, dat die persoon aan zichzelf gaat twijfelen. Hij of zij gaat denken dat hij/zij gek is, paranoïde, in de war, niets waard … Het is een truc die gebruikt wordt door narcisten en psychopaten, maar bij alle Jeugdzorg-organisaties zijn ze er ook druk mee. Gaslighting wordt ook wel eens mindfucking genoemd.

Omdat alleenstaande ouders het een stuk moeilijker hebben dan ouders met een partner om hen te verdedigen, worden zij als eerste en ergste aangevallen door Jeugdzorg. Twee-oudergezinnen ontkomen redelijk vaak aan terreurmethodes als OTS (ondertoezichtstelling, dus dat er een voogd bovenop je kinderen gaat zitten), UHP (uithuisplaatsing, dus dat je kinderen bij je weggehaald worden) en ander gegoochel met ouderlijk gezag na een echtscheiding.

Het allerergste van gaslightingtechnieken is dat je het heel erg moeilijk kunt winnen van iemand die ze op jou loslaat. Die persoon – of organisatie – die dit doet, zal nooit ofte nimmer zijn of haar fouten toegeven en zelf eens bij zichzelf van binnen bekijken wat zijn/haar manipulatie eigenlijk wel met jou doet. Ik kan je zeggen dat ik na de verpletterende rechtszaak van 10 dagen geleden opeens honderden grijze haren heb en zoveel verdriet, onmacht en angst om de toekomst van mijn geliefde zoon, dat ik niet meer weet hoe we hier ooit nog uit moeten komen. Maar dat kan die jeugdzorg niets schelen.

Even een persoonlijkheidstest met score 0!
Dit is de uitslag bij bovenstaande test. Zelfs bij 0 punten staat er nog dat je mogelijk tóch last hebt!! Zo inhalig is de geestelijke therapiewereld

Eén van de dingen die worden gedaan bij dat gaslighting, is dat zíj jou wantrouwen, maar dat ze zeggen dat JIJ paranoïde bent. Zoals ik in het vorige artikel al schreef, ben je echt niet zomaar paranoïde als je Jeugdzorg niet vertrouwt. Het IS namelijk objectief bezien een zeer hypocriete organisatie met enorme macht en: wie vertrouwt Jeugdzorg nou??

Wel is het zo dat als iemand met een enorme kracht erge leugens over jou verspreidt, je wel overal tegenwerking krijgt en je bij iedere organisatie of instantie waar je mee in aanraking komt, eerst het ijs moet zien te breken. Maar persoonlijk heb ik dat ook gedaan en dat is me bijna overal gelukt.

Stap 1: de macht van het gaslighting breken

Mensen die die gaslightingtoestand gebruiken, roddelen over je en overtuigen anderen ervan dat jij dom bent, een verkeerde ouder, een raar mens of weet ik veel allemaal. Zo wordt er een olievlek van haat en onwil gecreëerd tegen jou.

Jeugdzorg die een baal leugens over jou uitkotst

Je weet dus dat ook rechters niet aan waarheidsvinding doen he? Het is gewoon Jeugdzorg die een baal leugens over jou uitkotst bij de halve wereld en dan IS dat zo voor alle ontvangers. Niemand bij instanties kijkt verder dan z’n neus lang is.

Toch heb ik een heel aantal malen meegemaakt dat mensen-van-instanties anders naar me gingen kijken, als ze me te zien kregen. Dan brák er opeens een of ander kwaadaardig iets. Of anders na heel erg veel intensieve, uitputtende en confronterende gesprekken met ze. Uiteindelijk snappen ze het. Dit is dan niet Jeugdzorg zelf he: die breken niet zo snel. Maar zoals een wijze meneer hier uit het dorp tegen me zei: “om een keiharde bal met leugens te breken, moet je aan de buitenkant beginnen”. Met de meelopers van andere instanties enzo.

Vorig jaar brak er een laag vooroordelen tegen mij bij de mentor van mijn zoon, toen die hier op huisbezoek kwam. Hij zag mij en alle vooroordelen waren als sneeuw voor de zon verdwenen. Mijn huisarts in een vorige woonplaats had ook vooroordelen. Toen ik haar een keer per ongeluk tegenkwam bij aerobics en ze dat niet bleek te kunnen, hielp ik haar en vanaf dat moment kon ik niet meer stuk. Ze zag wie ik écht ben, zie je wel. Dat gebeurde ook bij mijn laatste huisarts, die brak toen ik hem mijn Lymetinctuur liet zien en er verdrietig bij verzuchtte: “Hier zit álles in wat er op de wereld bestaat aan helende kruiden en nóg kan ik die verrekte ziekte niet de baas”.

Stap 2: de mensen aan je kant krijgen

Als je zover bent dat je bij een paar instanties of personen die geïnfecteerd waren met leugens over jou, het ijs gebroken hebt, staan ze nog altijd niet aan jouw kant! Dus als je bijvoorbeeld een aanbeveling van hen nodig hebt of iets anders positiefs over jou, zullen ze dat of niet doen of anders zullen ze iets schrijven wat lauwig is. Mensen die een mooie positie in het leven bemachtigd hebben en zelf dus nooit problemen hebben, vertrouwen alle instanties volledig. Het is mij nog niet gelukt om zelfs maar één van hen te doen inzien hóé erg de terreur van de leugens is.

Nu zit je in een patstelling: praten over problemen met mensen die niet weten wat problemen zijn, werkt in je nadeel. Hun vertrouwen in jou is wankel, omdat dit soort mensen nog zo naïef is om te geloven dat alle mensen hun problemen zelf uitlokken. Jij weet beter, maar om hen dát aan het verstand te peuteren, ben je echt lang bezig; met praten over problemen (niet goed). Nog één: als je ze laat zien hoe er over je geschreven wordt, vinden deze probleemloze mensen dat ten eerste niet erg (!!) en ten tweede zullen ze zo langs hun neus weg tegen je zeggen: “Je zult het hier wel naar gemaakt hebben” … Auw!!!

Plan B is om hun gewoon in een ontmoeting of afspraak te laten zien wie jij bent, zonder het Probleem aan te snijden. Daar kan ik óók kort over gaan: ze hebben nog niet genoeg vertrouwen in je om op die manier aan jouw kant te gaan staan. Wat wél kan werken, is Plan C: wat ik met die huisarts meemaakte. Dat je zo iemand op straat tegenkomt en dat je dan nét toevallig heel bijzónder leuk met je kind rondloopt of plezier aan het maken bent met een paar vrienden. Of dat die persoon een kennis heeft, met wie jij ook bevriend bent en die bij jou thuis een héérlijke stoofschotel heeft gegeten. Of dat je een andere wederzijdse kennis hebt, die een goed woordje voor je doet. Wat ook weer moeilijk is, want mensen dóén niet graag een goed woordje voor je als je problemen hebt.

Lukt het je niet om zo iemand privé tegen te komen, doe het dan zelf: loop bijvoorbeeld eens de wachtkamer of de gemeente in met héél extra bijzónder vrolijke, swingende muziek op je telefoon, waar je bij danst en meeneuriet. Ik heb hier wel wat ideeën op mijn website staan. Ze moeten iets positiefs van je zien. Doe iets waar je goed in bent, terwijl je hen moet ontmoeten. Volgens mij is dit de énige manier om hun vertrouwen te winnen. Echt. Na een paar keer zijn ze wel ontdooid; ik heb het meegemaakt.

Stap 3: en nu Jeugdzorg ontdooien

Als je zo’n tiep gewoon even in je magnetron zou kunnen knallen met de ontdooiknop aan, zou het makkelijk zijn! Maar ik vrees dat je dan in een ander soort cel terechtkomt, waar je je kinderen écht voor altijd kwijt bent. Zoeen met tralies, weetjewel. Misschien toch maar beter niet doen dan. Je zult ze echt met gedrag moeten ontdooien en dan zul je zien hoe dik, log en zwaar dat bord is, dat die lui voor hun kop hebben.

Tip: probeer in het kader van het ontdooien van jeugdzorgmedewerkers niet ze te laten zien dat je een leuke ouder bent!

Dat vinden ze namelijk niet, want zij zijn van die ingeblikte consultatiebureautypes. Alle interactie met je kind wordt door hen omgedraaid en heel rap veroordeeld tot iets lelijks. Niet doen dus.

Wat ze moeten zien, is NIET jou als ouder. Dat hebben ze al gezien en juist omdát je daar goed in bent, hebben ze zich aan je vastgeklonken. Ze moeten jou zien als MENS en je dan leuk vinden. Ja, ik hoor je al balen! Toch is dit de enige weg. Neem bijvoorbeeld een tijdschrift over schaken mee, als je daarvan houdt. Of over iets anders wat je graag doet of waar je goed in bent. Geen extreme dingen he! Geen paaldansvideo op je foon. Wel Harley-Davidson, maar geen TT met allemaal doojen, zeg maar. Geen boek over spiritueel opvoeden, maar voor mijn part wel een breipatroon van de Burda. Iets wat helemaal los staat van je kroost. Geen baal lippenstiften in allerlei kleuren, maar wel een kleurenwaaier om verf voor je keuken uit te zoeken.

Je snapt ‘um volgens mij. Want zoals ik daarnet al zei: bij Jeugdzorg zijn het niet echt narcisten, maar wel mensen die erg veel om centen geven. Ze zijn immers zelf ook moeder, maar werken wel fulltime: een slecht voorbeeld voor de mensen waar ze mee “werken”! Ze moeten zien dat je niet alleen maar voor je kinderen leeft, want zo zijn ze zelf ook. Ze moeten iets van henzelf in jou herkennen: dát, mijn waarde lezer, dát is de sleutel om al dat gestook met gaslighting en aanverwante toestanden uit te roeien.

Zo, ik ben er moe van en ga zo lekker Youp kijken. Ik hoop voor je dat je de ontzettend grappige video van Sexy Rexy – een jongen in dinopak – die kerstkoekjes ging bakken, op tijd hebt gezien, want hij is verdwenen van het hele internet. Om het goed te maken, een stukje Youp voor je over voetballer Abdelhak Nouri:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

1 Comment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: