Even stilstaan voor Youp

youp

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Terwijl ik gisteren mijn artikel zat te schrijven en daarvoor iets opzocht op het wereldwije net, kwam ik iemand tegen die het zwaard tegen Youp van ‘t Hek opnam. Ik kijken natuurlijk … en wat bleek? Een nerdwichie van niks maakte Neerlands grootste trots uit voor onder veel andere een seniele bejaarde. Auw … het is alweer twee maanden geleden inmiddels, maar beter laat dan nooit even de boel rechtzetten, niet?

Ik zocht gelijk op hoe oud Youp nog maar is en vond het antwoord: 64 jaar. Vroegah in de jaren ’60 waren mensen vanaf 65, als ze met pensioen gingen, bejaard. Zo heette dat toen en dat was ook geen belediging. Mensen waren levensmoe tegen de tijd dat ze eindelijk met pensioen mochten. Ik denk niet dat veel mensen zich die tijd nog herinneren en dat is maar goed ook. Tegenwoordig squashen, nordicwalken en reizen mensen van 80 jaar er nog lustig op los. Die kun je toch moeilijk bejaard noemen.

Bovendien: Youp! Hij is onze nationale wekker en zelfs ik word eventjes trots op Holland als het over hem gaat. Die man houdt ons scherp en wakker en ja: het is érg nodig dat hij daarvoor schreeuwt, tiert, vloekt en scheldt. Anders krijg je dat ingeslapen zootje hier echt nooit bij de les. En hoe kun je iemand die het hele land fris houdt, seniel noemen? Er mankeert echt iets aan de woordenschat van sommige jeugd van tegenwoordig. Hij heeft een geweldig cynische humor, waardoor je onder tafel ligt van het lachen. Om je eigen ijdelheid. Als we deze man niet hadden, waren de Noordzee en de Waddenzee allang weer zachtjes over Nederland heengekabbeld.

Toen ik zelf 30 was, dacht ik óók dat ik een Mevrouw was en uiterst serieus genomen moest worden met mijn oneindige wijsheid en kennis. Dat hoort geloof ik bij de leeftijd, want ik ken er wel meer die met soortgelijke illusies rondlopen. Die modesnolletjes van de kinderbescherming bijvoorbeeld. Ik had, toen ik 30 was, mensen om me heen, die verstandig waren en die relativeerden mijn al te vurige enthousiasme. Bovendien had mijn generatie nog respect voor mensen die ouder waren dan zijzelf.

Hoe anders is dat voor die meid van vandaag. Ik zag haar foto alleen al en dacht: o jee een gearriveerde nerd. Iemand die helemaal van voor naar achter, van links naar rechts gearriveerde nerd is en niets anders. Ze schijnt een boekie geschreven te hebben, waarin ze beweert dat het een geweldig idee is om zoveel mogelijk E-nummers te consumeren in de vorm van magnetron- en andere chemische maaltijden uit potjes, blikjes, pakjes en zakjes. Er staat immers niet voor niks op geschreven hoeveel je er maximaal van mag binnenkrijgen, wel? Eerst dacht ik dat ze betaald werd door de voedselindustrie, maar al gauw begreep ik dat ze dit echt vindt. En zij kan het weten, want ze is microbiologe volgens de NRC.

Nóg gekker: dat boekie werd nog een hit ook en je vindt het bij nogal veel mensen in de kast. Na vandaag in de prullenbakkast, hoop ik. Ze maakt allerlei verstandige koks, die op teevee aan de mensen thuis vertellen hoe ze eenvoudig een gezond bord eten zónder pakjes enzo op tafel kunnen krijgen, met de grond gelijk en dat is allemaal behoorlijk naargeestig, maar wel tot dááraan toe. Uiteindelijk mag een mens een mening hebben, hoe bizar die ook is. Maar daar waar ze aan Youp komt, gaat ze over de grens van het toelaatbare.

Ze vindt eigenlijk gewoon dat hij allerlei rechten heeft om te schelden, die anderen – bijvoorbeeld die rare freakclub Geenstijl – níet hebben. En diep in haar hart wil zij óók mogen wat ome Youp mag. Zij zou willen schrijven dat je verdomme toch eindelijk eens met je vette klauwen van die gezonde pesttroep moet afblijven. Dat durft ze echter niet, want ze weet wel dat niemand dat van haar zou pikken. Niet erg. Van mij zouden mijn lezers het ook niet pikken. Nou én?

Youp van ‘t Hek daarentegen zégt iets. Hij heeft een boodschap aan het volk en die is zo heilig, dat hij er scheldwoorden voor mag gebruiken. Dat recht heeft hij verkregen na minstens 50 jaar hard werk als conferencier en columnist. Ik ben net 50 geweest en hij wérkt al zolang – even om het verschil aan te geven. Hij heeft al jaren iedere week een ijzersterk stuk achterop de NRC en daarvoor op andere bladen. Er zit nooit een minder goed stuk tussen. Wie doet hem dat na?

Als hij iemand een pisnicht of een dobberneger noemt, weet iedereen dat hij geen hekel heeft aan homoseksuele of zwarte mensen. Juist niet! Hij wil hen juist óók wakker hebben en daarvoor bedient hij zich van kleurrijke taal. Nederlandse boeren noemt hij gifzwarte sjoemelboeren. Ziehier het bewijs. Zijn boodschap is ongeveer: kijk in de spiegel naar wat je doet en vergelijk dat met wat je eigenlijk had wíllen doen. Is het anders? Stel het dan bij. Leef!

Lieve Youp, ik hoop dat ik het goed verwoord heb. Even voor de goede orde: hier is het vreselijke stuk óver Youp en hier het antwoord ván Youp. Een fijne zondag toegewenst! Nog even het Ikea stapelbed als toegift:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

2 Comments

  1. Alweer een bom van jou, Sophia! En: óók veel gasten uit mijn generatie van tachtigers vinden Youp niet alleen héél grappig, maar ook een heel belangrijke persoon. Hij steekt met kop en schouders boven alle andere grappenmakers uit!
    Keep it up en groetjes, Maarten

    1. Dank je wel Maarten! Ja, van Youp moet iedereen afblijven hoor, dat kan effe niet 😀 . Geweldig dat ook jongere mensen hem nog kunnen waarderen. Mijn zoons vinden hem nota bene grof, terwijl al die Youtubers waar ze naar luisteren, in iedere zin minimaal 5 scheldwoorden gebruiken. Maar ze hebben wél respect voor hem en mijn jongste vond zijn laatste oudejaarsconférence zelfs goed. Het kán dus gewoon! Groetjes terug!!! Sophia

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: