Even snel trauma’s weg met EMDR: wat behelst dat?

Even snel trauma’s weg met EMDR: wat behelst dat?

Tot voor kort hoorde ik alleen maar lááiend enthousiaste berichten over de excentrieke traumaverwerkingsmethode EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dat bevreemdde me, want ik doe dat zelf veel makkelijker en vooral pijnlozer bij mezelf, mijn omgeving en mijn patiënten. Dus ging ik vandaag maar eens kijken wat Mr. Google had opgepikt van andere mensen, die ook wel eens zo hun gedachten over EMDR laten gaan. Surprise … lang niet iedereen is er positief over en dat komt vooral omdat het totaal onduidelijk is wat deze methode eigenlijk doet met je nare ervaringen.

Jawel en niet alleen dat: Jan en alleman werkt er tegenwoordig mee. Eventjes een cursusje van twee dagen bij de beroepsvereniging van EMDR, zo las ik, en huppa!, je bent bevoegd om ermee te werken. Bovendien mag je jezelf ook nog psycholoog noemen, zo blijkt: dat is namelijk geen beschermd beroep! Bekend auteur Martine Delfos vertelde vorig jaar in de NRC dat ouders elkaar op het schoolplein aanraden om hun problemen ‘even snel weg te emdr-en’. Nu kun je haar wat excentriek noemen en dat ben ik dan met je eens, maar ze denkt in ieder geval wel zelfstandig en heeft al haar best gedaan om verklaringen te vinden voor een hele hoop problemen van vandaag de dag. Daarom haal ik haar aan en ook omdat ze mijn mening dat je niet álles zo even hup kunt wegtoveren, deelt. Dat kan op een computer en op een telefoon, maar toch echt niet met een paar vet nare ervaringen die je gehad hebt en die je leven sterk beïnvloeden.

EMDR-sessies zijn loodzwaar en iedereen vertelt dat ze doodmoe zijn na afloop. Ten eerste moet je uit-en-te-na over je trauma’s vertellen. Dan moet je aan de allerergste momenten ervan denken, terwijl je met je ogen allemaal handbewegingen van de psycholoog volgt, dan moet je een paar keer omhoog en weer naar beneden kijken en dan, na een stuk of vijf zulke loodzware sessies, moet het klaar zijn. Nou, daar ga ik kort over: dat is lang niet altijd zo. Even een willekeurig voorbeeldje hier op deze site. Ik heb er veel meer bekeken om er zeker van te zijn dat er echt overal veel mensen zijn, die níet geholpen zijn met EMDR. Dat komt heel eenvoudig omdat je je trauma vastzet met die oogbewegingen en het er minutenlang zo intensief aan moeten denken. Dat wat je móét doen, is je brein de kans geven het alsnog te verwerken, maar in plaats daarvan stuur je het gewoon weg om zich te verstoppen, waarna het onbewust gaat werken. In het stuk uit de NRC hierboven zie je nog meer vermoedens van onderzoekers over wat EMDR eigenlijk echt doet en er is niemand die denkt dat je je trauma ermee verwerkt.

Degene die EMDR erg aardig vindt, dat is de ziektekostenverzekering. In vijf sessies eventjes genezen van een trauma, dat is kassa voor hen. Een gemiddelde psycholoog gaat eerst eens riánt vijf sessies lang testjes doen voordat hij dan wel zij überhaupt begint met behandelen, weet ik nog van de tijd dat mijn oudste een trauma had. Aangezien de verzekering het dus nogal jofel vindt dat deze methode er is, wordt die enorm gepromoot en gefaciliteerd, waardoor allerlei onbevoegde typetjes ermee gaan zitten knoeien. Die noemen zich met een mbo-opleiding dan ook nog even psycholoog, terwijl ze dat niet zijn en dat gaat lekker zo!

Maar ik heb nog een bezwaar tegen EMDR! Het snelle karakter ervan is voor mij niet het allergrootste probleem, aangezien je brein zelf immers ook snel werkt. Er zijn echter heel erg veel mensen die getraumatiseerd zijn, maar bij wie het trauma of de shock zoals ik ook vaak zeg, deels onbewust is geworden. Vanochtend kwam ik erachter dat ik er zelf toch echt ook één had. Ik dacht namelijk dat het niet een echte was, omdat anderen echt niet meer weten wat er is gebeurd. Dat kan gebeuren, maar is lang niet altijd het geval, besefte ik vandaag: het is juist zo dat ze zich er niet van bewust zijn dat dát ene voorval hun leven op de kop heeft gezet. Vaak kunnen ze er ook niet over praten, omdat het te pijnlijk is of omdat ze het niet onder woorden kunnen brengen. Maar ze weten het nog wel! Alle mensen bij wie er iets dergelijks aan de hand is, kunnen niet geholpen worden met EMDR.

Alleen als je heel gemakkelijk over je trauma kunt praten, kun je überhaupt aan EMDR beginnen. Feitelijk heb je het dan zelf al een heel stuk verwerkt en doet de therapie niet zoveel.

Dat je je onbewust wordt van het gebeurde komt doordat dit soort trauma’s vaak veroorzaakt worden, wanneer iemand iets onvoorstelbaar lelijks tegen je zegt: “Pffff jij denkt toch niet dat je een hbo-studie aan kunt? Jij deed krapjes de mavo!”. Ik heb er veel over geschreven en verteld, dus hou het hier bij één voorbeeldje. Je hersenen kunnen niet geloven dat die persoon echt zoiets gemeens tegen je zei en daardoor blijft de herinnering in je gebied van Wernicke zitten: het gebied dat actief is tijdens het begrijpen van taal (die opmerking). Hier rechts nog eventjes in het groen.

Zoals ik zei, had ik er ook één opgelopen. Namelijk toen de jongen waar ik heel veel van hield in mijn jeugd, me ijskoud voorbijliep en ‘m smeerde met een vreselijke heks van een meid. Dat hij míj blijkbaar niet wou, was niet het probleem, maar wel dat hij zijn leven vergooide met dat ijsblok. Hij vertelde me dat hij met haar ging en opeens was mijn trauma verdwenen. Ik kan het me nog herinneren en weet nu wat er gebeurd is: mijn gebied van Wernicke snapte het niet en stuurde de informatie niet door naar mijn frontale cortex om te laten verwerken. Het sloeg het trauma zelf op, waardoor ik er niet meer aan dacht. Ik bleef ermee zitten, maar was me er niet van bewust dat dit trauma enorme gevolgen had voor mijn eigenwaarde, waar ik toen toch al zo weinig van had.

Alle mensen die wel zien dat hun leven steeds weer op de kop staat en dat ze steeds weer hetzelfde soort tegenslagen of problemen meemaken, maar niet weten waarom dat gebeurt, kunnen nooit terecht bij een EMDR-therapeut. Die kan immers zelf niet vinden wat er aan de hand is. Ik kan dat wél met mijn mensenkennis, waardoor ik het probleem van mijn cliënt tot in de kern doorzie. Die persoon hoeft het verhaal niet op te rakelen, want met een beetje hulp kan ik het zelf opsporen. Zonder die hulp kan ik het ook, maar dan kan het uiteraard wat langer duren totdat ik de kern gevonden heb. Zodra de persoon in kwestie begrepen heeft dat de ervaring(en) die we opgediept hebben, zijn of haar leven al die jaren in de war gestuurd hebben, is de link gelegd en wordt het trauma in no-time vanzelf verwerkt door de frontale cortex van de eigenaar. Die cortex is daar namelijk in gespecialiseerd en werkt pijlsnel. Dit is de reden waarom je met míjn methode geneest, terwijl je met EMDR je trauma alleen maar wat minder voelt – áls je geluk hebt, want het kan ook helemaal niets doen of je situatie verergeren.

Conclusie: ik vind EMDR een onnodig zware methode, die veel te vaak bovendien de plank mist. Als je praat over een trauma waar je überhaupt woorden voor kúnt vinden, is dat eigenlijk nooit de kern van het probleem. De reden waardoor je met PTSS (posttraumatische stress) rondloopt of je leven naar beneden voelt glijden, is juist dat er iets met je is gebeurd, waar je níet over kunt praten. Dat is de ervaring die niet verwerkt is door je hersenen en die redelijk onbewust bij je blijft broeien, je leven in het honderd sturend. Alléén als je een trauma (of welk probleem ook!) bij de wortel vat en het helemaal oplost, genees je en verbetert je situatie of je gezondheid. Door een onverwerkt trauma kun je immers ook lichamelijk ziek worden.

Dit was mijn stof tot nadenken voor vandaag! Een fijne dag en tot de volgende keer. Het is nog altijd niet verboden om mijn artikelen ook eens te delen met anderen en eens van vet wat likes te voorzien! Dat hebben ze dubbel en dwars verdiend. Ik heb zelfs nog inspirerende muziek voor je. Het is het Budapest Gypsy Philharmonic Orchestra, één van mijn favoriete orkesten. Ze spelen het prachtige joodse lied Hava Nagila voor je. Ik zie wel dat je het per se op Youtube moet bekijken, maar even klikken en je bent er! Het is de moeite waard hoor:

 

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
%d bloggers liken dit: