Eva en de erfzonde

vrouwen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nu je overal om je heen ziet dat mensen weer dichterbij zichzelf komen en dat met mij ook gebeurt, denk ik steeds weer aan bepaalde perioden uit de geschiedenis. Eén daarvan is het leven van Jezus.

Ik ging er eens even over googlen en ergens stond weer dat verhaal over dat vrouwen zo’n benarde positie hadden in de oudheid. In Rome trouwens niet, maar die hadden dan ook geen joodse of anderszins Midden-Oosterse traditie. Vrouwen telden als slaven en hadden geen enkel recht. Mannen mochten vreemdgaan, zolang het maar niet met een getrouwde vrouw was, want die was al eigendom van een andere man. Zó erg was het en dat had een reden. Ik was daar benieuwd naar en zocht het op.

Kwam uit bij een meneer uit Carthago, die rond de 200 jaar n.C. leefde: Tertullianus. Zijn echte naam was Quintus Septimius Florens en hij was één van de eerste kerkvaderen. Daar waar andere mensen het gewoon ‘wisten’, schreef hij op hoe het in elkaar stak: Eva uit het paradijs was begonnen met het kwaad en daarom lag de toorn van God nog altijd op al haar nakomelingen – oftewel vrouwen. “Jij bent Eva, de poort naar de duivel. Gods oordeel hangt nog steeds over jouw sekse”.

De man had zonder het te weten nog enigszins gelijk ook, want die Adam heeft nooit meegedaan met Eva. Wat de mensen óók wisten in die tijd, was dat er een God en een Godin waren. Kijk maar naar Zeus en Hera, Jupiter en Juno, Brahman en Saraswati. Moeder en Vader God tegenover één duivel die een vrouw was.

Jezus betrok de vrouwen meer bij het leven, door met ze te praten. Hetzelfde deed hij met andere verstoten mensen, zoals armen, tollenaars (belastingdieven) en prostituées (Maria Magdalena, een Samaritaanse vrouw met wie hij praatte, Susanna enz.). Vanaf toen kregen vrouwen heel erg langzaamaan iets meer respect en werd de maatschappij iets minder agressief. In Rome was Seneca in de tijd van Jezus de eerste soortement van socialist: hij kwam op voor de armen en wilde meer rechten voor het volk. Lukte niet bijster wel met Nero als keizer, maar de eerste poging was daar.

De gedachte van de zogenaamde erfzonde was echter moeilijk uit te roeien. Die breidde zich uit naar zowel mannen als vrouwen, aangezien er in de bijbel staat dat Adam zich door Eva liet verleiden. Er staat dat ze vervolgens uit het Paradijs werden verjaagd en het zelf maar moesten zien te rooien. Zo is het in het echt niet gegaan, want ik heb dat uitgezocht en aan God zelf gevraagd. Hij liet me het ware verhaal zien en vertelde ook waarom het fout in de bijbel staat: in de hoop dat vrouwen dan minder gediscrimineerd zouden worden. Dat lukte dus niet best, maar het is tenminste geprobeerd. Het kwaad is nu eenmaal diep geworteld.

Eigenlijk is die onzin over dat de mensen al collectief slecht zouden zijn door die ene snotneus van een Eva, pas in de 20e eeuw langzaam uitgevaagd. Als iemand dat nú nog zegt of schrijft, krijgt die de wind van voren van zowel vrouwen als mannen en terecht ook! Ik heb het echte verhaal vaak genoeg verteld, dus laat dat vandaag even achterwege. Eva is nog steeds springlevend, maar dat duurt niet lang meer. Zodra iedereen weer één met zichzelf is en niemand meer in hun energieveld kan duiken om misbruik van ze te maken of ze ziek te maken, is ze in één keer over en uit. En daar zijn we heel dichtbij!

En daar past even mooie muziek bij! Wat dacht je van de Bloemenwals van Pyotr Ilyich Tchaikovsky? Het stuk heet trouwens цветочный ролл in het Russisch: Shvetoïtsjne roll en komt uit balletmuziek de Notenkraker. Dit wordt uitgevoerd door het Mariinsky Orchestra o.l.v. Valery Gergiev uit St. Petersburg.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.