Etnisch zinken

birthday

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Het grootste wereldnieuws van vandaag is uyteraerdt dat ik jarig ben. Steeds jonger word ik erop, nu zelfs nog maar 52 jaren oud. Het zegt me helemaal niets, een verjaardag! In mijn eh … etnische gebeuren – het orthodoxe geloof – vieren we onze naamdag: de dag waarop de heilige waarnaar we genoemd zijn, vereerd wordt. Dat is voor mij op 17 september pas.

(Er ging zonet even iets mis met dit artikel! Ik dacht het op mijn telefoon te kunnen schrijven, maar drukte per ongeluk op de knop ‘publiceren’ in plaats van ‘opslaan als concept’. Ik heb de publicatie even ongedaan gemaakt, maar nu is het klaar en kun je het weer lezen!). 

Waarom heb ik het überhaupt over nieuws? Nou, omdat ik heb zitten nadenken waar mijn blog nu eigenlijk over zou moeten gaan. Best een logische vraag na 9 jaar lang van alles op die blog gepleurd te hebben, niet? Conclusie was: over alles op de wereld wat wel of juist niet in verandering is. Dus daar waar je verschuivingen ziet in de politiek – of juist zo’n ouwe zak patat van een derde generatie dictator, die nog steeds niet weggehoest is.

Daar waar je ziet dat mensen geen oorlog meer willen voeren, omdat ze rust in hun leven willen. Daar waar iemand opeens geneest van een ziekte. Of waar ze wel een nieuwe minister op BuZa hebben, maar dat het alweer een klungel is. Dat soort dingen.

Stef Blok
Druïde Stef Blok, eveneens minister van BuZa

En bingo: want dat laatste is vandaag het geval! Lees hier maar eens wat onze allereigenste minister Stef Blok zich allemaal liet ontvallen aan aardigheden over Suriname en nog meer zelfs. Dat is best even een blogje waard, dacht ik.

Volgens Blok zou Suriname mislukt zijn als staat, omdat er mensen van verschillende etniciteit wonen. Dat zou niet samengaan, volgens hem. Hetzelfde zei hij ook nog over de Antillen. Vervolgens maakte hij het zo mogelijk nóg erger door te stellen dat in de VS en Australië de oorspronkelijke bevolking maar liefst uitgeroeid zou zijn. Ten slotte zou men in een paar Oost-Europese landen geen buitenlanders dulden. Allemaal ‘bewijzen’ voor de stelling zonder oplossing die hij aandroeg.

En dat is dan minister van Buitenlandse Zaken. We dachten dat we met Halbe Zijlstra de bodem van schaamteloosheid hadden bereikt, maar we kunnen blijkbaar nog dieper zinken! Iemand die het bijna enige leuke dat we hier op aarde hebben (naast Disney World en Six Flags), namelijk dat mensen een beetje verschillen van uiterlijk, tot probleem bombardeert. De Aboriginals uit Australië moesten eraan te pas komen om hem er persoonlijk van te overtuigen dat ze er nog zijn. Niet alleen zijn ze er nog, maar ze hebben ook hun talen en hun cultuur weten te bewaren, ondanks de witte invasie in hun land.

Hij vroeg in welk land mensen van verschillende etniciteit vreedzaam samenleven en ik dacht om eerlijk te wezen gelijk aan … Nederland. Er is hier best eens een groepje Turkse hasjfans dat een groepje Molukse hallucinatiefans slaat of een clubje Nederlandse zuiplappen dat een clubje Antilliaanse zuipschuiten een klap uitdeelt, maar dat het hele land mislukt is doordat er nu ook een paar iets minder witte mensen wonen, dacht ik toch zeker niet!

Ik dacht ook aan Cyprus, voordat de Turken het iets minder lumineuze idee om de mooiste helft van het eiland voor zichzelf in te pikken, door de Engelsen aangereikt kregen. En aan India, waar mensen met verschillende godsdiensten zelfs nu nog in redelijke vrede samenleven. Irak en Syrië, waar mensen met verschillende godsdiensten en etniciteiten prima samenleefden, totdat de VS en de EU er binnenvielen en het hele land met de grond gelijkmaakten.

Juist ook aan Australië, waar de Aboriginals steeds meer rechten krijgen en er mensen uit heel veel verschillende landen redelijk vreedzaam samenwonen. Algerije, waar allemaal beschavingsloze mensen uit de Saoedische woestijn werden neergeplant om de Berberse cultuur te verwoesten. En waar de Berbers die mensen hun cultuur juist bijbrachten, waardoor de overheid gedwongen werd de Berberse taal tot nationale taal uit te roepen, tezamen met Frans en Arabisch.

In de VS, waar dat samenleven van die etniciteiten wat minder vreedzaam gebeurt, is een andere reden voor het vele geweld: de regering is veel te streng en mensen zijn veel te conservatief. Als je goed wilt leven daar, dus zonder in de criminaliteit te belanden, moet je kéúrig en onberispelijk zijn. Eén heel klein smetje en je krijgt nooit meer een kans om rustig te leven. Het geweld en de rassenhaat daar hebben niets met rassen te maken, maar met het gebrek aan respect voor de mens in het algemeen.

Ik ga kappen met mijn tirade, want mijn zoon vroeg waarom ik geen taart gehaald had. Verjaardag = taart in zijn ogen en gelijk heeft hij!

 

© Vassiliou Empowerment

8 Comments

 1. Lieve Sophia,

  Van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag! Jouw zoon heeft gelijk, natuurlijk mag daar zo’n lekkere taart aan te pas komen, zo ééntje om jouw vingers en tenen van af te likken en misschien wel met en beetje vuurwerk erop , kwestie van de sfeer erin te zetten!
  Geniet nog verder van jouw dagje en sluit in schoonheid af , misschien wel met een leuk muziekstukje…ofzo?

  Vele verjaardagsgroetjes,
  Liefs,
  Isabelle

  1. Lieve Isabelle,

   Haha dank je wel!! 😀 Het zijn tompoucen geworden en ik vier mijn verjaardag of niet of anders op mijn naamdag in september. Had ik geen muziek bij dit artikeltje gedaan dan? Oh-oh … Volgende keer weer, beloofd!
   Liefs terug, Sophia

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: