Ethnische zuivering in Rojava

Ethnische zuivering in Rojava

Ik wil toch nog meer over de Koerden schrijven. Maak me grote zorgen om hen, want het Turkse leger is het op één na grootste en best uitgeruste ter wereld – dat van de VS staat uiteraard op nummer 1 en Rusland is geen NAVO-lid. De Koerden mogen geen gevechtsvliegtuigen kopen, hoor ik net, want in Syrië (en in Irak ook) hebben ze dan wel een autonome regio die Rojava heet, maar geen staat. Ze kunnen zichzelf dus niet verdedigen tegen de Turkse agressie en niemand komt ze tot hulp. Alleen de Assyriërs, een kleine groep christenen in Noordoost-Syrië, heeft hun strijders gestuurd, maar die stellen ook niet veel voor. Israël heeft humanitaire hulp gestuurd, maar de Turken hebben al een aantal ziekenhuizen platgegooid met bommen.

Nu is het Syrische staatsleger komen helpen en Rusland heeft ook hulp gestuurd. Ze willen een no fly zone creëren boven noordelijk Syrië, zodat de Turken in ieder geval niet meer kunnen bombarderen. Maar de Palestijnen maken gewoon thuis van die projectielen, die ze op Israël afvuren met raketten, dus die zal het Turkse leger beslist ook hebben. Ik heb al ergens gelezen dat die gebruikt worden ook. President Erdoǵan beweert dat hij een 30 kilometer brede en honderden kilometers lange lege plek wil creëren, om daar drieëneenhalf miljoen Syrische vluchtelingen als een levende buffer tegen de Koerden neer te planten. “Voor de veiligheid”, zei hij er nog bij. Je ziet nu wel hoe onveilig de Turken zijn, nu ze binnen een paar dagen Rojava zijn binnengedrongen en de hele tent daar aan het afbreken zijn. In werkelijkheid willen de Turken alle Koerden vermoorden oftewel een ethische zuivering, zoals ze al eerder met de Armeniërs hebben gedaan en met de Grieken. Er wordt gezegd dat Rojava haar autonomie kwijt zal raken, als Syrië hun grondgebied moet terugwinnen van de Turken. Ik weet echter ook dat Poetin van mening is dat je andermans regering niet mag omverwerpen, dus dan moet hij ook die van de Koerden respecteren. Voorlopig vertrouw ik er maar op dat beide landen de publieke opinie niet weer tegen zich willen krijgen en dat ze daarom geen gekke dingen zullen doen. Laten we het hopen.

Je kunt je deze invasie voorstellen als dat Duitsland het op z’n heupen krijgt en opeens een strook van 30 kilometer breed IN Nederland wil ontvolken om daar hun vluchtelingen te parkeren. Zó mag je dit zien, want dit is wat Turkije aan het doen is. Hij valt zijn buurland aan, waar de Koerden toevallig een autonomisch bestuur hebben, waar ze tientallen jaren voor gevochten hebben en moordt iedereen uit, die op minder dan 30 kilometer van de grens woont. En als Europa het lef heeft om dictator Erdoǵan tegen te werken, stuurt hij die drieënhalf miljoen – in zijn eigen woorden – vluchtelingen wel even onze kant op. Alsof het robots zijn, die precies doen wat je zegt. In Turkije zelf is het verboden om te schrijven over hoe onrechtvaardig de legeroperatie in Noord-Syrië is, demonstraties zijn ook verboden en Koerdische mensen worden zomaar willekeurig op straat gearresteerd. Die Koerdische politicus van de SP die in Turkije gevangen zit, heeft drieëneenhalf jaar gevangenisstraf gekregen vlak voordat deze oorlog startte. Een en ander wat ik hier vertel, kun je op Twitter overal lezen, in de kranten, op de website van de NOS en ook op de website Koerdisch Nieuws.

Het feit dat het Turkse leger een alliantie heeft met IS-strijders, zegt heel veel en dat is niets goeds over hun bedoelingen. Het andere feit dat zij de hele dag door burgerdoelen bombarderen, zoals watertoevoer, ziekenhuizen, scholen en woonwijken zegt dat het hier daadwerkelijk om een genocide gaat. Een volkerenmoord. Ik zal nooit dr. Vera Saeedpour vergeten, die het Kurdish Museum in New York had opgericht – dat helaas sinds haar dood niet meer bestaat – en die opstond voor de rechten van de Koerden. Heel veel heb ik van haar mogen leren en zij wist echt alles over de politiek, economie en de cultuur van de Koerden. Ze was in Thessaloniki om daar een toespraak te houden over de Koerden en ze stond erop dat ik haar tolk zou zijn. Maar ik durfde niet en moest bovendien werken. Zij zei toen al tegen mij en mijn vrienden: “De Verenigde Staten en Europa zijn van Turkije een monster aan het creëren. Eerst Irak (de eerste Irakoorlog was toen net over) en nu Turkije. Let maar op hoe fout dit straks gaat!”. Het heeft 25 jaar geduurd, maar ziehier het monster Turkije dat verrijst en nu is het maar hopen dat er een Hercules is, die hem zijn vijf koppen afhakt. En een verstandige politicus, die de wereldleiding heel even op zich neemt en voorkomt dat er ooit nog weer zo’n monster wordt gebouwd.

Natuurlijk kan ik met healing wel iets doen voor de Koerden en dat doe ik ook. Maar daar kun je nooit op vertrouwen, want het gaat heel langzaam. Er moeten legers komen om de Turken te verdrijven. Maar om het conflict voor eens en voor altijd op te lossen, moet Koerdistan in zijn geheel weer een land worden, zoals de Koerden in 1921 al is beloofd in Genève. Dat is gelijk een goeie straf voor Turkije, want dan zijn ze eenderde van ‘hun’ grondgebied kwijt. Het hele land behoort de Turken niet toe. Een stuk bij Adana in het zuiden behoort Syrië toe en de rest is Koerdistan en Griekenland. Ik weet wel dat ik droom, maar het is wel degelijk tijd om de waarheid te durven zeggen. Als je als volk ooit eens andermans land hebt veroverd met een enorme overmacht en een gigantische agressie, heb je er nog geen recht op dat voor altijd maar te houden! De Turken komen deels uit Centraal-Azië en deels uit Mongolië en daar moeten ze naar terug. De rechtmatige eigenaren van ‘Turkije’ wonen daar al zo’n 10.000 jaar en dat staat in geen enkele verhouding tot de 400 jaar dat zij onze landen hebben overheerst. De mensen in Turkije die zo aardig zijn, dat zijn Koerden, Grieken, Armeniërs, joden, Syriërs en gemengde mensen. De echte Turken, dat zijn die lieden van Denk, de Grijze Wolven en meer agressieve mensen, die anderen bedreigen op sociale media enzovoort.

Ik heb er nog één: mensen zeggen altijd dat de Koerden geen eigen staat meer zullen krijgen, omdat ze al zolang geen staat meer hebben gehad. Maar de Armeniërs hadden dat ook niet en die hebben in 1990 ook een eigen staat teruggekregen. Waarom de Koerden dan niet? Ze zijn met 40 miljoen mensen; die kun je toch niet statenloos laten zijn? Die Yezidi’s zijn ook Koerden. Het Syrische staatsleger is dan wel aangekomen, maar ik hoop dat ze echt helpen. Premier Netanyahu van Israel beloofde humanitaire hulp, maar nergens vond ik een bericht dat die ook daadwerkelijk aangekomen is. Kritische mensen in Israel vinden dat hij de wapenexport naar Turkije moet stoppen en dat hij beter aan de Koerden wapens kan leveren, waarmee je een tank aan kunt en luchtaanvallen kunt verijdelen of hoe heet zoiets. En dat Israel eindelijk de Armeense genocide van 1919 eens dient te erkennen, wat ook niet gebeurd is onder druk van Turkije. Ik ben dan weer verbaasd van hoeveel landen Turkije wel wapens afneemt en waar dat land al dat geld vandaan haalt. Israel dus, Nederland, Finland, België, de VS, Frankrijk, Duitsland en ik mis er zeker nog een paar. Deze dagen gaan we zien welke landen er een hart hebben en welke niet.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
%d bloggers liken dit: