Ode aan je limbische systeem

Ode aan je limbische systeem

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Misschien niet zo’n alledaags idee om een ode te schrijven aan een stuk hersenen. Je zou zeggen: niets zo onromantisch als je brein! Toch is juist je thalamus, het middelpunt van je limbische systeem en van je hele hersenen, extreem gevoelig voor muziek.

Dit stukje hersenen moet álle seintjes uit je hele lichaam allemaal doorsturen naar verschillende plekken – en altijd de juiste! – in je hersenen. Daarna moet er weer informatie terug naar je organen, je bloedvaten, je lymfestelsel, je botten, huid, haar, ogen: overal gaan ze heen.

Als je veel hebt meegemaakt, kan dit allemaal wat haperen en één van de manieren om dit weer wat op gang te krijgen, is dus mooie, gevoelige muziek. Daarom heb ik hier Barbra Streisand voor je, die het prachtige Israelische lied Avinu Malkeinu voor de president zingt. Ze legt uit dat het een gebed is aan God, waarin gevraagd wordt om blijvende vrede op de hele wereld. Het is geschreven door Max Janowski, die liturgische muziek schreef:

 

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
%d bloggers like this: