Mag het een ietsje zuurder zijn?

Mag het een ietsje zuurder zijn?

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In mijn land van afkomst Griekenland schreeuwt iedereen om het hardst: “Nee, niet nog meer immigranten! We zitten vol en het kan niet meer!”. Dat is ook een feit hoor, daar niet van, maar ik ken nóg een land, dat uit z’n voegen barst: klein landje aan de Noordzee vlakbij België. Nederland heet het. Misschien ken je het wel. In Griekenland is iedereen het ermee eens dat er absoluut niet nog meer immigranten bij kunnen komen, of ze nou vluchteling zijn of niet, en je wordt er niet voor ‘racist’ uitgemaakt als je dat zegt. Er is immers ergens een grens en die is overduidelijk bereikt. Maar dat is in Nederland ook zo en toch mag je zulks hier niet benoemen. Wat is het verschil? Ik ga ook zeggen wat er wél leuk is aan immigranten; ben er zelf namelijk ook één en ik vind best dat ik iets moois toevoeg aan Nederland.

baklava
Zeer kunstige koekjes!

Weet je wat ik een héél goed criterium vind om te bepalen of iemand hier past of niet? De zuurgraad! Ja echt, ik kom uit een vrolijk land en hou beslist niet van zure mensen, die altijd alles moeilijk vinden en zeuren over letterlijk alles en iedereen. In de keuken komt bij mij ook beslist géén azijn te pas. Ik gebruik stug citroen, want die is tenminste gezellig geel en als het niet lekker is, dan maak ik het recept niet nog een keer. Klaar. Lévend in plaats van doods zijn is wat mij betreft óók een criterium om te zien of iemand qua levensstijl hier past of niet en ook het aantal van hen dat hier komt wonen.

Wat vind ik nou dan levend en niet zuur? Nou, bijvoorbeeld die verrukkelijke koekjes die Marokkaanse moeders maken! Kunststukjes zijn het en springlevend. Hun hele keuken is trouwens top. Een aantal Marokkanen zijn toffe mensen, waar niemand last van heeft. De gastvrijheid van veel mensen uit Zuid-Europa en Turkije vind ik ook erg levend. De muziek en humor van Spanjaarden, de grappen van Surinamers, de ijver van Polen en de professionaliteit van Amerikanen: allemaal hartstikke levende en niet-zure zaken. Mensen uit Iran die hier een winkel beginnen, waar ze allemaal lekker eten en mooie spullen uit hun land verkopen. Of een kapperszaak, waar ze levensgoed knippen. Uit welk land ter wereld ze ook komen: mensen die hier iets leuks komen doen, zijn welkom zolang er plek is en ik denk niet dat veel mensen hier anders over denken. Het probleem is dat je het niet mag zéggen hier in Nederland, zonder dat je als racist gezien wordt. Dat mag best anders wat mij betreft en ook daarin ben ik niet de enige.

 

Waarom vind ik dan toch dat er hier te veel buitenlandse mensen zijn?

Nouwww … omdat ik de hoofddoeken en baarden van veel Marokkanen helemaal níet levend vind. Het altijd maar trouw-zijn aan Turkije en – erger nog – aan Erdogan van veel mensen uit Turkije vind ik stuitend. Het feit dat velen van hen niet behoorlijk Nederlands spreken, strekt ook niet tot aanbeveling. Het zeuren over de islam, het eisen dat er gebedsruimtes en pauzes zijn op het werk en ongenadig veel moskeeën vragen vind ik niet alleen bijzónder zuur, maar zelfs behoorlijk zorgelijk. Het afdwingen dat er in de klas door jarige kinderen per se halal traktaties uitgedeeld worden, terwijl die kinderen helemaal geen moslim zijn, vind ik gewoon onbeschoft. In plaats dat buitenlandse mensen het trakteren op je verjaardag als iets leuks van Nederland ervaren, gaan ze er massaal over zeuren. Wou je nog een duidelijker definitie van zuur? Het maar doorgaan en doorgaan met trouwpartners uit het vaderland halen door Turken en Marokkanen vind ik ook hondsbrutaal. Vooral wanneer het zeer laag opgeleide mensen zijn, die hier absoluut niets bijdragen aan de maatschappij en Nederland alleen maar tot last zijn. Zoiets kun je gewoon niet maken. Het probleem met de onderwerpen die ik noem, speelt dan ook niet alleen in Nederland, maar overal waar immigranten uit moslimlanden zijn. Het is niet alleen míjn mening, maar die van de meeste mensen wereldwijd.

Maar mensen uit Irak die hier een groot bedrijf starten, vind ik vet. Mensen uit zuidelijke landen zijn vaak warm en hartelijk en dat is een positieve eigenschap. Als immigrant ben je ook gewend allerlei problemen, bijvoorbeeld op het werk, anders op te lossen dan Nederlanders dat gewend zijn en dat kan héél creatief en verhelderend werken. Joodse mensen die hier komen en eigenlijk helemaal niet opvallen, omdat ze zich aanpassen aan het land en de gewoontes, zijn ook helemaal prima, als je het mij vraagt. Het zijn bovendien veelal intellectuele mensen, die bijdragen in zowel overheid als bedrijfsleven. Grieken die zich totaal níet aanpassen, maar altijd aardig zijn voor iedereen, zijn zeer geliefd zolang het er niet te veel zijn en zo kun je nog vele voorbeelden verzinnen. Maar hoe aardig, vet en gezellig nieuwkomende mensen ook zijn: er is een grens aan het aantal immigranten dat een land kan opnemen. Ja, ook aan vluchtelingen. Die moeten dringend in eigen land geholpen worden. We kunnen onmogelijk nog weer honderdduizenden onaangepaste Syrische mensen opnemen. Wat Nederland betreft is die grens al wel 40 jaar geleden overschreden en het is helemaal niet raar of verkeerd dat Nederlanders het niet meer leuk vinden en gaan klagen. Het is wrang en oneerlijk dat zij geen woning kunnen krijgen, omdat vluchtelingen voorgaan, om maar een voorbeeld te noemen. Ook is het niet te harden als je je wijk niet meer normaal in kunt, omdat er allemaal vandalen – uit andere landen afkomstig – je verrot slaan. Of als je dochter niet meer naar school kan zonder een hoofddoek om te binden, omdat ze anders nota bene verkracht wordt door een onaangepast stel macho’s. Als buitenlandse mensen zich zo gedragen, kunnen ze hier niet zijn, al hebben ze drie Hollandse paspoorten! Nederland is nooit een crimineel land geweest, maar gaat nu al tientallen jaren lang hard richting Amerikaanse proporties op dat gebied en dat is een gevaarlijke tendens. Veel erger nog dan zuur of doods.

Persoonlijk vind ik het ook beslist onacceptabel dat veel moslimvrouwen expres een hoofddoek op doen en speciale, voor ons niet normale kleding dragen, om op te vallen. Om te laten zien dat zij anders zijn, maar toch een Nederlands paspoort hebben. Helemáál bloedje ergerlijk: ze doen het zelfs om te laten zien dat ze dan wel een hoofddoek dragen, maar toch een grote waffel hebben. Wat is daar het nut van? Willen ze laten zien dat Nederland tegenwoordig onderworpen is aan Mekka? Nee, het is hier Nederland. Mensen kleden zich hier zeker niet wulps en als je je niet een beetje zo wilt kleden als hier gangbaar is, dan hoor je hier niet. Het is ongelofelijk doods om te gaan klagen dat je geen werk krijgt, als je er zo uitziet als vrouw of als man met een dichte baard en kleding van het Afrikaanse platteland en als je geen net, verzorgd CV weet te maken in goed Nederlands. Je krijgt dan uiteráárd geen baan, want je laat daarmee zien dat je niet weet hoe het hoort. Een Nederlander met een hanekam of een gezicht vol piercings krijgt ook geen baan! Als je je kinderen voordat ze naar school gaan, geen Nederlands leert, hoor je hier net zo goed niet. Het is not done om je kinderen tegen het land waar ze wonen, op te stoken. Mijn oudste zoon werd gepest door een paar Turkse jongens op school, die thuis geleerd hadden dat Grieken allemaal dood moesten. En er werd uiteraard geen Jeugdzorg bijgehaald, want dan is het weer zogenaamd racistisch. Zoiets is toch niet te tolereren?

 

Als je de boel nou eens omkeert en kijkt naar hoe Nederlanders zich gedragen in het buitenland?

Dat wordt wel eens gedaan en dan wordt gelijk het volgende geconcludeerd: Nederlanders in het buitenland passen zich ook niet echt aan ofzo. Qua kleding en omgang met de plaatselijke bevolking wel, maar ze hebben Nederlandse verenigingen waar ze bitterballen eten en bingo spelen. Is dat erg? Ik heb nog nooit gehoord dat het ergens als storend werd ervaren en weet je waarom? Omdat Nederlanders niet eisen van bijvoorbeeld Australië dat iederéén daar bitterballen eet. Dat iederéén daar een Hollandse koningsdag viert met oranje ballonnen of bingo leuk vindt. Veel Nederlanders assimileren met de plaatselijke bevolking en er zijn nergens op de wereld zóveel Nederlanders dat het een probleem wordt. Hetzelfde kun je zeggen over onder andere Italianen, Spanjaarden, joden, Chinezen of Portugezen. En als er weinig mensen uit een bepaald land zijn, vinden de plaatselijke bewoners het vaak ook wel leuk om eens iets te koken uit zo’n land. Kijk maar eens hoe populair pasar malams zijn. Om eens in een Griekse kerk te kijken, een Franse avond bij te wonen of de Vietnamese keuken te proberen. Omdat die mensen hun cultuur niet opdringen en niet met een te grote groep zijn. Plus niet te vergeten: omdat ze meestal geen maffia vormen of criminele neigingen hebben. Waarom beginnen Chinezen dan, ondanks het feit dat ze gezellig zijn en niet opvallen, toch lastig te worden? Omdat hun groep te groot gegroeid is en mensen bang beginnen te worden overgenomen te worden door het snel op alle punten groeiende China.

Mijn oplossing als ik minister van Vreemdelingenzaken was, zou zijn dat ik niemand meer binnen zou laten in Nederland. Alleen onder strikte voorwaarden Nederlanders uit het buitenland, die daar een buitenlandse partner ontmoet hebben en een gezin hebben. En ik zou mensen die onaangepast zijn in die zin van het woord dat ze lastig, crimineel, geradicaliseerd of brutaal zijn, uitzetten. Mensen die Nederlandse vrouwen hoerig vinden en het christelijke geloof belachelijk maken, zouden wat mij betreft linea recta teruggaan naar waar zij of hun ouders vandaan gekomen zijn. Vluchtelingen uit echt veilige landen zou ik een duwtje geven om terug te gaan. Niet zomaar hup direct, maar met beleid, rustig aan en zonder paniek. Kinderbijslag voor kinderen van immigranten in het buitenland zou ik per direct afschaffen en andere uitkeringen, zoals toeslagen ook.

 

Nog een idee

In Griekenland ben je niet zomaar Grieks als je een Grieks paspoort hebt: wij onderscheiden nationaliteit (paspoort) en burgerschap. Onder burgerschap wordt verstaan dat je van Griekse afkomst bent en dat is heel moeilijk te bewijzen voor mensen, die bijvoorbeeld in het buitenland geadopteerd zijn – zoals ik – of mensen die half Grieks zijn en geen Griekse achternaam hebben. Dat is niet racistisch, maar het is respect hebben voor je eigen cultuur. Zoiets zou ik in Nederland ook instellen, want dan kun je als Nederlander veilig een aantal jaar in een ander land wonen zonder je Nederlanderschap te verliezen, zoals nu best veel mensen triest genoeg overkomt. Terugkeer van naar schatting zo’n half miljoen mensen naar hun land van afkomst of dat van hun ouders zou mijn doel zijn. Ook zou ik mensen geen Nederlanders meer noemen, als ze dat niet zijn. Niet zomaar een paspoort geven aan iedereen die het inburgeringsexamen heeft gehaald, maar eisen dat ze echt geïntegreerd en ingeburgerd zijn. Hen ook dan niet als Nederlandse burgers beschouwen, maar als mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben. En als er niet meer te veel buitenlandse mensen hier zijn, het de mensen die er nog zijn, niet zo moeilijk maken met papieren en dat soort zaken. Geen €800 per persoon per jaar voor een verblijfsvergunning vragen. Dat hoeft immers niet als er ruimte voor hen is. Volgens mij zijn dit een aantal levende en niet-zure ideeën voor de oplossing van het immigratieprobleem.

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.