Hoe het schaap een olifant werd

Hoe het schaap een olifant werd

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ja je leest het goed: vandaag ga ik je vertellen hoe je een schaap omtovert tot een olifant. De laatste tijd is het hilariteit om de vraag of ik ook daadwerkelijk mensen in een pad kan veranderen en of ik het zou doen als ik het kon. Jazeker, bepaalde mensen zou ik zeker in minstens een pad veranderen – zo niet in een kakkerlak. De Tita Tovenaar uit mijn jeugd studeerde jarenlang op de vraag hoe je van een aardbezie een kameel maakt en kreeg het op een dag wel voor elkaar, maar dan andersom. Als híj het kon, dan kunnen wij het ook!

titatovenaar-kameel-aardbei
Jaaaah, gelukt! Maar dan andersom.

En daarom dacht ik: ik doe het eens ánders vandaag. Ik ga mensen helpen om van een navolgend schaap weer een creatief denkende en originele olifant te worden. Intelligent, sociaal, grappig en lief! Nog leuker: je hoeft er geen heksenketel voor te hebben, geen stinkend houtvuur op je balkon, geen varkensoren, kraaienpoten en kikkerogen tot een drabbige soep te koken en ook niet op een bezemsteel te vliegen.

Dat wil echter nog steeds niet zeggen dat het dan maar mákkelijk is om van een blatend schaap een onafhankelijke olifant te worden. Ik vind schapen leuk hoor en ze zijn lekker zacht met die wol op hun rug, maar olifanten zijn mijn lievelingsdieren. Een schaap gelooft alles wat je ‘m vertelt, maar een olifant denkt na en toetert “ammehoela!” in je oren, als je ‘m lariekoek vertelt. Bij mensen is het zo mogelijk nog erger, want wij geloven standaard alleen onzin, terwijl we de waarheid in de meeste gevallen onmiddellijk afwijzen.

Ik heb al vaak uitgelegd hoe dat met trauma’s, shocks enzovoort te maken heeft en hoe de sleutel om weer vrij te kunnen denken in je gebied van Wernicke huist. In je hersenen. Hoe ook je pijnappelklier daarbij een rol speelt. Maar uiteindelijk is het ook gewoon een feit dat je zelf op een bepaald moment moet inzien dat het in je eigen voordeel is om de waarheid te zien over alles in en buiten je! Als je ziet dat sommige als geneesmiddelen gebruikte zaken troep is waar je eerder zieker van wordt dan beter, ga je zoeken naar een betere oplossing om te genezen van een ziekte. Zie je dat niet, dan sukkel je door. Zie je dat de maatschappij best vreemdsoortig in elkaar steekt en dat mensen lang niet zo zuiver zijn als we allemaal wel gehoopt hadden, dan kun je daar verandering in aanbrengen door het niet meer te pikken dat er corrupte en incapabele mensen bovenaan de maatschappij staan. Je kunt over de goeie mensen bloggen, praten en je kunt op ze stemmen als het politici zijn. Dat gaat je niet lukken als je het niet ziet. Veel geschreeuw, weinig wol krijg je dan.

Als je wilt dat het leven dat je opbouwt voor jezelf en je omgeving, echt is, moet je de waarheid omarmen. Niet alleen ambieer je dan geen baan die een ander toekomt of iets anders wat niet van jou is, maar je ziet het ook als iemand op die manier bezig is. Negatieve mensen scannen hun omgeving de hele dag door om te zien waar wat te halen valt. Oh kijk, daar gaat iemand met pensioen: die baan is voor mij of voor mijn zoon of voor iemand anders die ik ken. Dat is hoe ze denken. Daar loopt een aardige man; die is serieus en lief, dus die moet ík hebben. Of die is voor mijn zus. Als zo’n man dan al een vrouw blijkt te hebben, gaan ze zijn relatie kapotstoken met roddels. Als je dat leert herkennen, kun je leren hoe je je de kaas niet meer van je brood kunt laten eten en hoe jij gebruik van hén kunt maken in plaats van andersom.

Heel duidelijk zag ik dat in de Amerikaanse serie Designated Survivor, waar een ontzettend vriendelijke en zachtaardige staatssecretaris plotseling president wordt na een terroristische aanslag op het Capitool. Eerst gelooft niemand hem en proberen de media hem neer te zetten als een verdwaalde gek, maar hij omringt zichzelf met goede én ook juist corrupte mensen die hem adviseren. Die corrupte mensen houdt hij goed in de gaten en hij gebruikt ze om goed op te hoogte te blijven van alle politieke spelletjes. De capabele mensen laat hij het belangrijke werk doen en zo wint hij al snel het vertrouwen van het publiek. Zijn eerlijkheid wint het van de valse roddels over hem en hij heeft de capaciteiten om wél een leider te zijn, ook al was hij dat niet gewend. Daardoor wint hij ook het vertrouwen van zijn staf en van zijn regering. Hij deed het in het groot op teevee, maar wij mogen dit ook in het klein doen in ons eigen leven.

Positieve mensen zijn bescheiden en denken eerst aan een ander: eigenschappen van de linker hersenhelft. Negatieve mensen blazen zichzelf op en denken alleen in hun eigen voordeel: eigenschappen van de rechter hersenhelft. Toch kun je een positieve mens zijn, maar toch meer rechterhersenhelft-georiënteerd zijn. Dan zie je de waarheid niet zo duidelijk en vind je die ook niet zo belangrijk. Je vindt dat het meer om meningen gaat en zienswijzen dan om de objectieve waarheid in het leven. Als ik bijvoorbeeld aan zo iemand vertel dat wietolie slecht voor ze is, zeggen ze: “Dat vind jíj, maar ik ervaar het als goed”. Ze willen het onderbouwd zien door iemand van wie zij vinden dat die meer autoriteit heeft dan zijzelf en omdat ik geen arts of wetenschapper ben op het gebied van scheikunde, accepteren ze mijn kennis niet. Als jij ook zo bent geworden, doordat het leven het je zo geleerd of gebracht heeft, mag je dat veranderen. Je mag meer vertrouwen hebben in jezelf en in anderen en meer zelfstandig gaan denken in plaats van anderen na te praten. Denk maar aan die olifant hierboven, die onbezorgd in het water baddert en plezier heeft. Hij is slim genoeg om eventuele gevaren aan te zien of voelen komen en kan daarom helemaal zichzelf zijn en ontspannen.

Maar ook als je gewend bent jezelf klein te maken, mag je denken aan een machtige olifantenman. Als je die tegenkomt, berg je dan maar, want hij laat geen spaan heel van je, als je op zijn territorium komt. Zo mag jij ook omgaan met mensen die je met voeten treden! Je hoeft ze niet het ziekenhuis in te slaan (alsjeblieft niet!), maar je mag ze wel met woorden of daden heel duidelijk maken dat ze op jouw plek staan en dat ze daar met ingang van nú weg moeten. Je mag assertief zijn en je ruimte weer zelf opeisen. Ik heb dat laatst gedaan, toen mijn positie als hulpverlener ergens in het gedrang kwam. Details kan ik niet vertellen vanwege de privacy van betrokken personen, maar ik heb wel even aan de bel getrokken van hola, dit is míjn plek en daar sta je op. Graag even nu gelijk aan de kant, waarvoor dank.

Mensen die vinden dat het doel de middelen heiligt, horen niet op verantwoordelijke posities in het leven te staan. Dan krijg je corruptie, slecht management en een in elkaar donderende samenleving. Ze roddelen alles wat en iedereen die goed is, stuk en geven niet om de mensen waar ze verantwoordelijk voor zijn. Maar als positieve mens kun je een negatieve persoon óók uit zijn of haar ambt schrijven en praten! Stel dat je een corrupte rechter trof bij een rechtszaak, die jou je gelijk niet gaf. Dan kun je over die persoon klagen bij de rechtbank zelf. Niet in een klacht, want die win je toch niet, maar je kunt de meerdere van die rechter informeren over wat zijn of haar personeel met jou gedaan heeft. Zo werk je met een lange adem. En je kunt erover bloggen. Normaliter mag je niet zomaar met naam en toenaam negatief over iemand schrijven en al helemaal niet over iemand die voor de (semi-)overheid werkt, maar jezelf verdedigen mag je wél. In het kader dus van pure zelfverdediging mag je wél over die rechter schrijven op een blog, in een krant of op een grote internetsite. Je kunt mensen om je heen verzamelen die ook problemen met diezelfde rechter hebben (gehad) en samen die persoon ten val brengen. Hoe vaker dat gebeurt, des te losser komen ze allemaal in het zadel te zitten!

Je hebt wél macht en die mag je ook gebruiken, zolang je het slim aanpakt en jezelf heel goed indekt. Leer wat dat betreft maar van verschillende dieren: een spin zet een val voor haar slachtoffer en verstopt zich dan om toe te schieten, zodra er een vlieg of ander insect gevangen zit in haar web. Een panter verstopt zich ook en springt dan geluidsloos bovenop zijn prooi. Een vos bedenkt een slimme strategie om een kip te stelen van een boer en is een goed voorbeeld om jezelf met woorden handig uit te drukken. Een wolf neemt juist weer z’n familie mee en samen vangen ze een prooi; door samenwerking dus, net als leeuwen. Een haas zigzagt over het veld heen om zijn achtervolgers af te schudden en een hert is razendsnel weg. Maar een hyena is laf: die laat de leeuwen een prooi vangen en gaat er dan met z’n hele roedel op af om de leeuwen te verjagen. Zo zijn zuigende en klevende mensen. Het is belangrijk om voor hen op je qui-vive te zijn. Dan voorkom je dat zulke types je de kaas van het brood eten.

Train jezelf maar om slim en gewiekst te zijn, zonder dat je gemeen of achterbaks bent. Je doel is om jouw plek in het leven in te nemen: een baan die bij jouw capaciteiten past en om die niet te laten afpakken door een ander. De partner die God voor jou bedoeld heeft en die net als jij is, die bij je past. Laat die niet door een ander hypnotiseren en wegkapen! En verder alles wat bij jou hoort; dat mag je hebben, het is je deel. Werk jezelf maar terug het leven in. Laat je maar zien en vecht voor de plek die je toekomt op alle vlakken!

Ik ga weer verder met vechten voor mijn eigen leven en wens je alle succes! Je mag altijd bij me komen voor advies of hulp hierbij, want dat is míjn taak.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
%d bloggers like this: