Geloof je ook in rare dingen?

Geloof je ook in rare dingen?

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mensen geloven de meest bizarre dingen en dat is altijd al zo geweest. Daar doen we allemaal aan mee, want je weet gewoon niet altijd wat waar is en wat niet. Eigenlijk ben je of regulier en dan geloof je álles wat de pers en het journaal zeggen; óf je bent alternatief en dan geloof je dat zo ongeveer alles en iedereen een complot is. Daar zit toch wel een midden tussen? En nog beter: over ieder nieuwsonderwerp is toch gewoon een objectieve waarheid? Mwah ja niet helemaal dan ook weer, want mensen die ergens bij betrokken zijn, ervaren iets op hun manier. Dat is dan wel subjectief, maar heel reëel voor hen. Als je de hele zooi op een hoop gooit, alles over één onderwerp in de heksenketel, flink hard roert en blaast, moet er toch wel een versie uitkomen, die aanvaardbaar is voor iedereen. Tijdens mijn studie zei mijn hoogleraar sociolinguïstiek dat objectief taalgebruik niet bestaat, maar daar twijfelde ik toen al aan. Als je wílt, kun je alles hartstikke objectief uitdrukken. Dat is het mooie van taal en daarom heb ik dat ook gestudeerd. Ik heb het synoniemenwoordenboek ontdekt, wat je ook wel zult opmerken aan mijn schrijfstijl. Vandaag een mooi stuk (vind ik), doorspekt met ontnuchterende en tegelijkertijd poëtische quotes van Rotterdamse dichter en kunstenaar Jules Deelder en een werkelijk majestueus einde met prachtige muziek:

 

“De fricandel is al sinds jaar en dag de favoriete doodsoorzaak in Rotterdam en dat wouwe we graag zo houe omdat het anders kankeren wordt”

 

 

Kritisch denken in complotten

Okee, ik ben dus bij een genezer geweest in 2009. Daar begon alles wat uiteindelijk een enorme verrijking van mijn leven mag gaan worden. Mea culpa! Ze zette me aan om die website Niburu te lezen en dat vond ik razend interessant. Ik ben opgegroeid met de idee dat er vast wel buitenaards leven is, engelen horen bij mijn geloof en al die verhalen over corrupte overheden enzo kende ik al wel een beetje uit Griekenland. Verder ben ik gek op geschiedenis en hadden ze daar allemaal te gek coole (vond ik toen) videofilmpjes over Atlantis. Ik was me er totaal niet van bewust dat deze wereld een zuigende werking heeft en dat je afgesloten wordt van het normale leven, als je met deze gedachtegang in aanraking komt. Straks zie je waarom. Voordat je het in de gaten hebt, is het eigenlijk al gebeurd en ik heb behalve mezelf eigenlijk nog nooit iemand meegemaakt, die er op eigen kracht weer uitgekomen is. Plus als je eruit bent, ben je nog steeds een vrije denker! Die geneesmevrouw zat er zelf ook in en je denkt dan dat jij wakker bent, omdat je al die dingen “weet” over chemtrails, vaccinaties, alternatieve geneeskunde, buitenaardsen etcetera.

Je wilt anderen er ook bij betrekken, want de eerste tijd denk je dat iedereen dit alles zou moeten weten. Ik ontdekte echter al heel snel dat je er onmiddellijk uitgeschopt wordt, zodra je ergens anders over denkt dan de rest. Dat vond ik ontzettend irritant en het was mijn eerste stap er weer uit. Ik bepaal toch zelf wat ik denk, niet? Ook ontdekte ik dat al die zogenaamde wakkere nieuwe media van dit wereldje elkaars nieuws klakkeloos overschreven, waarbij de uiteindelijke bron echt áltijd onbekend was. Toen ik er al uit was, vond ik de bron alsnog! George Soros had namelijk een complotdenkerswebsite in de Verenigde Staten, in samenwerking met Scientology Church. Dat zijn eerder kritische denkers, maar af en toe scheren ook zij op het randje van de aluhoedjeswereld. De website is inmiddels uit de lucht, maar het complotdenken stamt van die ouwe vos van een Soros af! In de Engelse Wikipedia is een hele lijst met onderwerpen waaraan mensen twijfelen, die dan complotdenkers genoemd worden. Ik vind het wel even handig voor dit artikel, maar in feite is het een aanslag op het vrije denken. De officiële versie van iedere gebeurtenis op aarde is immers lang niet altijd de juiste! Anders zouden al die kamerleden en andere hoge omes en tantes toch niet overal op de wereld massaal aftreden na allerlei schandalen? Jah!

julesdeelder-heelalWat heb je dan? Nou, ik heb het uitgezocht en buitenaardsen bleken niet te bestaan. Ik vind het nog steeds jammer trouwens, want het was gewoon leuk om erin te geloven. Doe dat gerust als je er ook van houdt, dat is immers je vrijheid. Engelen zijn er wel, maar dat zijn wijzelf. Ook hartstikke saai, maar die hele aanbidding van engelen en heiligenbrengt nogal eens godsdienstfanatisme teweeg. Overheden spreken echt vaker de waarheid dan dat ze liegen, dat is er nog één. Er zijn altijd schandalen en op zo’n moment is het van belang om de waarheid boven tafel te halen, maar soms is het ook gewoon tijd om de ander te vertrouwen op diens woord. Het is gewoon niet zo eenvoudig om de waarheid te vinden, maar het is belangrijk dat je in staat blijft om een ander te durven vertrouwen. Dan heb je vaccineren wat beslist niet gezellig is, maar wel heel veel levens gered heeft en nog steeds redt. Ik vind het niet kunnen om vaccinaties te verplichten, want waar blijft je vrijheid als je niets meer mag? Maar ik snap ook dat kinderdagverblijven geen kindjes willen die niet gevaccineerd zijn. Dat is de prijs die je betaalt als je niet vaccineert. Dan moet je andere opvang regelen, als je wilt werken als twee ouders. Ik hou er even mee op, want nu ga ik naar de andere kant.

Waar kwam ik gelijk achter, toen ik uit dat wereldje was? Juist: dat mensen die in de reguliere wereld geloven, precies net zo vastgeroest in hun patronen zitten. Die geloven dat Poetin een duivel is, wat objectief gezien gewoon niet klopt. De man doet gewoon zijn best en in zijn land wordt hij Vadertje Rusland genoemd. Dat zegt toch wel wat? Bovendien is het gewoon regelrecht bezopen om de leider van het grootste land op onze planeet in een hoek te duwen! We hebben zijn gas en aardolie hard nodig en zijn invloed en wijsheid om oorlogen tegen te houden of te stoppen ook. Ik vind het zo ontzettend onnozel om alles wat deze man doet, gelijk af te wijzen. Oh, hij is betrokken bij Venezuela, waar hij probeert het bewind van socialistisch president Maduro te steunen. Dat maakt Maduro slecht. Nee, die andere nieuwe, die Guaidó: dát is nog eens een goeie zeg! Hij is niet eens verkozen, maar laat de Verenigde Staten het hele land – en dat is een groot land hoor! – verwoesten, Maduro de schuld geven van slecht bewind en niet-verkozen zijn, wat feitelijk niet juist is en gaat dan even zout in de wonden strooien. Miljoenen vluchtelingen en daklozen die nergens naar toe kunnen, al wel een jaar bijna geen voedsel meer aanwezig en het hele land plat. Hey VS: Venezuela wil graag een socialistische regering. En het grootste deel van Zuid- en Centraal-Amerika wil dat ook. Ze hebben het recht om zelf een regering te kiezen en doen dit. Deal with it! Waar zie je Poetin schuld hebben in dit verhaal? Moet ik nog meer noemen? Hoe zijn leger De Krim helemaal nooit is binnengevallen, nooit op Syrische burgerdoelen heeft geschoten en Georgië nergens toe dwong? Luister zelf maar naar zijn video’s op YouTube en oordeel!

 

De media, medische stand en overheid vertrouwen op waarheidsgehalte

Reguliere mensen geloven heilig in reguliere artsen en iedereen die iets anders doet dan zij, is een oplichter volgens hen. Daarbij denken ze helemaal niet aan al die mensen, die niet geholpen worden en gesnobeerd of keihard weggestuurd door artsen. Ze vergeten dat artsen, op voorwaarde dat je vet dokt, wel eens na jaren een goeie diagnose kunnen stellen, maar dat ze er ten eerste ook vaak naast zitten en dat je ten tweede redelijk frequent al halfdood bent tegen de tijd dat ze eindelijk eens weten wat je mankeert. En dan de grote teleurstelling, duizenden euro’s lichter: aan 95% van de ziektes en aandoeningen kunnen artsen niets doen. Toch moet je verplicht in hen geloven tegenwoordig, want anders word je dus aangevallen en bedreigd. Artsen staan boven God in deze wereld! Op Facebook word je er uitgegooid of worden je berichten verwijderd, als je het niet eens bent met het reguliere nieuws, wat een behoorlijk diepe inbreuk op je privacy is. Allemaal om nepnieuws tegen te gaan en voor je veiligheid. Maar is het niet ook héél veilig om lekker te kunnen zeggen, denken en geloven wat je graag wilt? In ieder geval zolang je er niemand onnodig mee kwetst. Laat de mensen in hun waarde en blijf zelf lekker geloven wat je wilt, zolang je tenminste wel de realiteit in het oog blijft houden.

Nog één? China is een Boos en Machtig Monster! Ook zoiets. Ja, het is een groot land vol met een héleboel mensen. Dat zal ik niet ontkennen, maar moet je daar dan bang voor zijn? Moet je ze gaan boycotten, omdat ze al onze gebruiksvoorwerpen maken? Ze verkopen alles voor 2c per stuk ofzo, omdat het westen hun spullen alleen dán wil hebben. Miljoenen arbeiders waren deze week aan het demonstreren in Bejing, omdat ze ook eens een normaal salaris willen ontvangen en een menselijke werkweek. Dat zijn ook mensen met een gezin en een leven! Maar als de Chinese regering hun eis inwilligt, koopt geen hond hun producten meer. Wij gebruiken China als afvalnatie en de Chinezen als slaven voor ons eigen genot. Waarom moeten we alles met zó belachelijk veel winst kopen? Laten we eens betalen voor hun producten, zodat die mensen ook een leven hebben daar en kijk dán eens in hoeverre China expansiedrang heeft. Zelf denk ik dat het land dan uiteenvalt, want hele stukken ervan zijn eigenlijk niet hun bezit! Met een beter inkomen willen mensen ook democratische rechten en soms niet meer bij China horen. Vervolgens bouwen ze de Aziatische Unie uit. Dát is wat er gebeurt, als wij China respecteren, let maar op.

 

“De kapsalon -zowel de grote als de kleine- komt oorspronkelijk uit Rotterdam Het is een ultra- vette hap waar een hond geen brood van lust maar een Turk wel pap”

 

Laatste voor vandaag: racisme en discriminatie. We mogen niet eens meer zeggen dat we blank zijn, want nu zijn we opeens ‘wit’. Dat is helemaal niet hetzelfde, maar nee, de Engelsen zeggen ‘white people’, dus dan moeten wij ook. In het Engels kun je toch ook niet zeggen dat iemand blank is? Dan is ‘ie leeg van binnen! Een mummie zeg maar. En wit bij ons betekent dat je nog niet in de zon bent geweest of dat je een kleur hebt als sneeuw. Dat had alleen Sneeuwwitje bij mij weten, dus dat is geen geschikt woord toch dan? We moeten ons schamen voor het slavenverleden in Afrika, Indië en Suriname, maar ondertussen betalen we die landen al decennia lang met ontzettend veel geld en steun. Ik ben erover aan het lezen, maar echt alles zit ontzettend ingewikkeld in elkaar. Afrika was niet zo’n lief continent voordat de westerse mensen kwamen! Er waren een stuk of drie rijke plekken in het noorden en midden, maar zuidelijk Afrika was straatarm. Afrikanen buitten elkaar ook uit als slaven, daar waar men in Europa niet echt op die manier slaven kende. Je had wel horigen en lijfeigenen in de middeleeuwen, maar die mensen hadden nog wel iets aan vrijheid en een stukje grond voor zichzelf.

Een klein deel van Nederland, maar ook van Portugal, Spanje, Frankrijk en Engeland deed mee aan het koloniseren van uitheemse landen. Ja, dat was vreselijk en het wordt tijd dat er eens officiële excuses worden gemaakt voor alle leed en onrecht. Maar decennialang al die landen onderhouden van ons eigen budget gaat niet langer en dat vinden ze in veel van deze voormalig gekoloniseerde landen ook. Die wíllen zelf omhoogkomen en zich ontwikkelen, dus laten we hen niet ook nog eens in de weg staan en laten we hun de ruimte geven. Laten we hun kansen niet blokkeren, laten we niet voorkomen dat ze een eigen nationaal inkomen creëren. Mijn land Griekenland hoort ook bij deze landen en begint eindelijk zichzelf een béétje te ontwikkelen, door zaken te doen op de Balkan. Europa liet ons de kans niet om zaken met hen te doen en daarna kregen wij de schuld dat er een crisis kwam. Natuurlijk hadden we corruptie, maar dat is overal en Griekenland is echt niet in z’n eentje schuldig aan die crisis.

Laten we excuses aanbieden en daarna die landen ook echt als gelijken behandelen. Ook als dat betekent dat we ze financieel met rust laten en dus niet meer steunen. Dat kan altijd nog weer, mocht er een ramp gebeuren. Het is géén racisme dat Sinterklaas Zwarte Pieten als vrienden en helpers heeft en ook niet dat de straten blank staan van de regen of dat je je tafel lakt met blanke lak. Blanke mensen zijn gewoon blank en niet wit en het is geen discriminatie om te zeggen dat zwarte mensen ook wel eens fouten maken. De waarheid mag wereldwijd gewoon gezegd worden, al dien je uiteraard wel aan de ander te denken en niemand onnodig te kwetsen. Dat is toch niet meer dan normaal? Volgens mij ben ik klaar met mijn tirade. Eigenlijk wilde ik vooral ook zeggen: vind je eigen weg door het nieuws heen en laat je niet gek maken om ergens bij te mogen horen. Als je gelooft dat thuisonderwijs goed is, dan geloof je dat. Klaar. Geloof je dat Engeland de EU uit moet, ook prima. Denk er alleen wel goed over na en neem gewoon de tijd maar om jezelf een mening te vormen. Of durf van mening te veranderen of te twijfelen!

 

Muziek!

Het ging vandaag ook even over buitenaards leven en dit schitterende nummer schoot door mijn hoofd. Jeff Wayne’s Eve of the war voor je uit je jaren ’80. En: jawel, ik heb het live gevonden, echt een prachtversie!

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
%d bloggers like this: