Europese verkiezingen: op wie ga je stemmen?

Europese verkiezingen: op wie ga je stemmen?

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hoe jij over politiek denkt, weet ik niet, maar ik vind het belangrijk. We kunnen nu wel zeggen: “Ach die politici, die maken er een soepzootje van. Wat moet ik me daarmee bemoeien? Ik kan daar toch geen invloed op uitoefenen”, maar zelf ben ik het daar niet mee eens. Ik ga je zeggen waarom en begin alvast met de nú in het nieuws zijnde schandalen van een stuk of vijf politici, die tienduizenden en zelfs tonnen aan euro’s voor zichzelf hebben gebruikt, waar ze geen recht op hadden. En nog iets wat niet over geld gaat: er komen wereldwijd honderden – en misschien wel meer nog – mannen naar voren, die zich hebben beziggehouden met pedofilie. Binnen het Vaticaan en daarbuiten. Hoe denk je dat al die schandalen naar buiten zijn gekomen, als wij burgers daar niet op hadden gehamerd? Juist: zó belangrijk ben je dus!

Als je jezelf klein maakt en denkt dat je onbelangrijk bent, kun je inderdaad niets doen om de wereld beter te maken. Dat klopt als een bus. Gelukkig hebben we echter twéé hersenhelften, waarvan de linker je klein en bescheiden maakt en de rechter je groot en voornaam laat zijn. Allebei hebben ze hun charmes en hun fantastische functies, maar als het om de wereld waar we in leven, gaat, is het handig om je eventjes op je réchter hersenhelft te concentreren. Dan word je Groots, Interessant en Belangrijk en dat heeft de wereld hard nodig! Over vier dagen zijn er verkiezingen voor Europa en dan kun je je mening laten zien. Denk niet: we hebben een half miljard mensen in Europa, dus wie ben ik? Nee, bedenk wat je zou willen dat er in Europa gaat gebeuren en stem op een partij die het op een paar cruciale punten met je eens is.

Als iedereen denkt dat het toch niet over hen gaat en niet gaat stemmen, tja dan laten we met ons allen zien dat de toekomst van ons werelddeel ons niet echt wat boeit. En dan blijven er van die vastgelopen corrupte en ondoorzichtige typetjes rondlopen in Brussel. Die gaan wel zelf beslissen wat ze willen en aangezien ieder van hen weer iets anders wil, werken ze allemaal tegen elkaar in en wordt de Europese Unie een steeds dikkere soepzooi. Vroeger had je die reclame van Unox geloof ik, die van dikke soepen hield. Ja, ik ook: op mijn bord! Maar in de politiek moet ik niks hebben van soep en nog minder van zooi. Wij burgers moeten de Europese Unie daar in Brussel vertellen wat wij willen dat ze doen! Wij moeten hen sturen. Willen we dat ze minder voor ons regelen? Okee, dat zien we straks als heel veel mensen op partijen hebben gestemd, die dat ook vinden. Dan zit dat Europarlement daar straks mee vol, zie je wel. Willen we dat ze transparanter worden, duidelijker, minder wollig en dichter bij ons? Stem dan op een partij die dat ook wil en dan zitten er straks allemaal mensen in dat Europarlement, die voor glasnost gaan – weet je nog, zo noemde voormalig president van de USSR Mikhail Gorbachov transparantie. Mooi woord vond ik dat.

Gisteren schreef ik een stuk over die nieuwe Paneuropese partij VOLT, want die vind ik enthousiast. Dat heeft me aangestoken en volgens de stemwijzer was ik het op vrij veel punten met hen eens. Het kan zijn dat ik daarop ga stemmen. Daarna werd ik door iemand getipt dat deze mensen ‘gefinancierd werden door George Soros’. Ik kijken wat ik daarover kon vinden, want ik ben beslist geen fan van deze man en ik zag dat ze een budget van €80.000 hebben. Die stichting van Soros, Open Society Foundation, heeft aan 15 van hun mensen een ‘Community Organising’ training gegeven en dat is alweer een tijdje geleden, want ze zijn in 2016 gestart. Op deze pagina kun je het vinden en ook wat nog andere sponsors hebben betaald aan donaties voor deze partij. Verder heb ik het niet meer over ze, want het is niet mijn bedoeling om je stiekem een bepaalde richting op te duwen. Hier heb je ook nog even Soros’ standpunten over Europa, mocht je die willen vergelijken met die van VOLT of van jezelf.

Misschien vind je het een idee om eens met de Europese stemwijzer te bekijken wat jouw ideeën zijn. Na iedere vraag kun je zien wat alle partijen er als antwoord op hebben gegeven. Hier heb je de EU-stemwijzer en hier is nog een pagina met andere stemwijzers. Die vind je op verschillende websites, maar het is allemaal dezelfde test. Je kunt ook aan het einde van de test een aantal onderwerpen dat jij belangrijk vindt, uitlichten, zodat ze zwaarder meetellen in de weging. Ik ben van mening dat Europa hartstikke belangrijk is en vind dat iedereen zou moeten meehelpen om Europa samen de allerbeste kant op te sturen die we kunnen. Of dat nu is richting minder controle vanuit Brussel, juist meer of wat je verder ook vindt, dat maakt niet uit: het gaat erom dat jouw mening ook meetelt. Veel succes ermee!

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
%d bloggers like this: