Een rotsblok op je weg

Een rotsblok op je weg

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Okee, het wordt een miniserie over problemen oplossen. Niet erg, want we hebben er meer dan zat hier op onze mooie, blauwe planeet en oplossingen of strategieën om die te vinden zijn altijd welkom. Problemen worden veroorzaakt, doordat ergens een uitdaging is: een rotsblok op de weg, bestaande uit een netelige situatie, waarbij een blokkerende persoon de oplossing in de weg staat. Het woord pro-bleem is Grieks en betekent letterlijk ‘iets wat [door de goden] op je weg gegooid wordt’: προ-βάλλω, naar voren gooien, oftewel op je pad. In het moderne Grieks betekent ‘vlima’ dat tot ‘-bleem’ is verworden, kogel. Duidelijker kan haast niet!

Het is een soort verslaving eigenlijk, een probleem. Je kunt je namelijk breeduit aanstellen als je rijk gezegend bent met zo’n geval en heel veel mensen kunnen die aandacht eenvoudigweg niet missen. Die werkt verslavend en tegelijkertijd ook verlammend, want als je op een gegeven moment je probleem toch eigenlijk de deur wel eens uit wilt hebben, sta je jezelf daarbij in de weg. Ik weet zeker dat je dit kent en ja, ook ik ken het. Je bent bang om je probleem weg te sturen, want dan moet je weer op eigen benen staan en je weet niet zeker of je dat wel redt. Helemaal niets om je schuldig over te voelen, want het ís ook eng om helemaal op eigen benen te staan. In het begin mag je je nog even lekker aanstellen, want iedereen begrijpt wel dat je je best doet om je leven weer op te pakken en alles weer zelf te doen, maar na een tijdje, ja dan stá je! Dat doen pasgeboren dieren toch een stuk sneller, wees eerlijk.

flevoland-oostvaardersplassenKijk maar eens wat er gebeurt als we probleem uit de natuur pogen op te lossen. We houden allemaal van de natuur en willen het milieu zo onaangetast mogelijk houden. Dieren willen we zo lief mogelijk behandelen, bomen moeten er in overvloed zijn en bloemen voor de bijen. De lucht moet schoon zijn, het water en de grond ook en daarom doen we al ons best daarvoor. Dus wat deden we in al onze liefde voor de natuur? We zetten allemaal van die prachtige runderen, wilde paarden en herten uit in de Oostvaardersplassen op Flevoland. Oh wat waren ze mooi en wat deden ze het goed! Ja, totdat er een lange winter kwam en er niets te eten was voor ze. We hadden met elkaar afgesproken dat we die dieren zouden uitzetten en dan met rust laten, want natuur is natuur. Ze mochten niet bijgevoederd worden om die reden. Maar mensen deden dat natuurlijk toch, want ze hielden immers van die prachtbeesten en wilden ze in leven houden. Ik weet zeker dat ik het ook gedaan zou hebben, als ik daar had gewoond.

Het hele land was in rep en roer, want de winter duurde lang en erg veel dieren overleefden het niet. Iedereen had wat te zeggen: waarom zet je dan niet ook wolven neer voor het evenwicht in de natuur? Of: hoe kun je nou denken dat hier in Nederland dieren helemaal zelfstandig kunnen leven, als we niet eens één bos hebben dat niet door ons zelf is aangeplant? Het probleem is na twee jaar nóg niet opgelost, want iedereen heeft zóveel liefde voor dat stuk Flevolandse natuur dat ze stevig vasthouden aan hun eigen kijk erop. We staan allemaal met de voet dwars en blokkeren een oplossing.

Er is nog een ándere manier van problemen ‘oplossen’: degene die dat wil doen, er uitgooien. Veel mensen zijn ongelofelijk onzeker dat ze gepakt worden op hun niet zo goede prestaties en zullen met alles wat ze in zich hebben, proberen te voorkomen dat een probleem op de werkvloer wordt opgelost. Als het weg is en iedereen weer duidelijk zicht heeft op wat die werkvloer eigenlijk aan werk verricht, wordt immers óók zichtbaar wat die ene persoon daar zit te klungelen. Dan is het over en uit met diegene en zo had ik eens iemand in mijn praktijk, die een opdracht om een bedrijf te reorganiseren niet kreeg. De baas wilde wel, maar het personeel lag dwars en het feest ging niet door!

Los je problemen gerust op, maar wees tactisch. Heb geduld met dwarse poottypes, want ik heb al zó vaak gezien dat mensen dit soort dwarsliggers van repliek dienden en dan vervolgens het lid op de neus kregen. Dit soort mensen is achterbaks, gaat roddelen bij de minste confrontatie en dan verlies je van ze. Jammer toch? Rustig aan dus en neem de tijd om tegenwerkers de deur uit te zetten. Hier heb je nog een prachtig nummer van de Italiaanse artiest Angelo Branduardi: La pulce d’acqua (het stromen van water) uit 1983. Zoals het water stroomt, los je problemen ook rustig aan op.

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
%d bloggers like this: