De verschrikkingen van de Yezidi’s
Vrouwen

De verschrikkingen van de Yezidi’s

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Al nachtenlang kan ik niet slapen. Een paar dagen geleden las ik over het verschrikkelijke lot van de Yezidi’s in het noordwesten van Iraaks Koerdistan en het laat me niet los. Het zijn Koerdische mensen en ik ken de Koerden heel goed van dichtbij. Mijn eerste man was er één en ook hij hing deze godsdienst aan. Voordat ik inga op de yezidivrouwen, vertel ik je eerst wat ik over deze bijzondere, trotse mensen weet.

Het was heel moeilijk voor mijn eerste man, want hij wilde graag religieus zijn, maar kon dat niet. In Syrië is het yezidigeloof ten strengste verboden en het enige dat ervan over is, is een diepe afkeer van de islam en een schattige oude man uit zijn dorp, die ‘sjech’ genoemd werd: een soort priester, druïde en pastor tegelijkertijd. Hij leek wel op de tovenaar Merlijn met zijn lange witte baard. Ik heb nog een foto van hem. Mijn toenmalige man wist nog wel dat de godsdienst van de wijze Perzische profeet en filosoof Zaratoestra kwam, die waarschijnlijk rond 1250 v.C. leefde in wat tegenwoordig Afghanistan heet. Het had met vuur te maken en met de zon, die ‘ro’ heet in het Koerdisch en van levensbelang is. Ik vond het wat indiaans, sjamanistisch en druïdeachtig aandoen.

De sjech deed een soort druïdeachtig ritueel waarin hij om een droom vroeg, als je hem om raad vroeg. De leidraad van het geloof is de oprechte wil om een goede mens te zijn. Vrouwen zijn min of meer gelijk aan een man en niet gesluierd, maar in sommige rurale delen van Koerdistan is er ook eerwraak met veel geweld tegen hen. Het is iets heel on-Koerdisch en ik denk dat dat komt door de gigantische culturele verwarring, waarin deze mensen moeten leven. Hun geschiedenis gaat 10.000 jaar terug en is daarmee (één van) de oudste ter wereld, maar ze weten er heel weinig meer van.

kurdistan
De kaart van Koerdistan

Doordat deze hoogbeschaafde mensen geen land hebben en keihard onderdrukt worden, zijn veel aspecten van hun cultuur onbewust geworden. Het is in- en intriest. Daarom vond ik het zo mooi dat er blijkbaar nog een gebied was, waar een heleboel mensen van het oude geloof bijeen woonden. Daar net over de grens van Syrië met Irak. Veel Koerden die met het zwaard op de keel moslim zijn geworden, zijn daar verbitterd over en verlangen terug naar hun eigen taal, cultuur en ook naar deze bijzondere natuurgodsdienst. Mijn eerste man en zijn vrienden vertelden me hier alles over wat ze wisten. Koerden die nog yezidi zijn, worden hogelijk gerespecteerd vanwege het bewaren van hun culturele waarden. In Amsterdam vonden we de boeken van Zaratoestra terug en daar was mijn toenmalige man ontzettend blij mee. De shah van Perzië en zijn vrouw hingen deze godsdienst overigens ook aan. De rest van hen is voor de ayatollahs gevlucht naar het noordwesten van India, waar ze nog altijd wonen en ‘Farsi’ genoemd worden.

Voor mij als Griekse is er nog een reden waarom ik me zo verbonden voel met Koerden. Ik herken ze ook feilloos. In het Zwartezeegebied in Klein-Azië, het huidige Turkije, wonen mensen die in het Grieks ‘Lazí’ heten en in andere talen ‘Laz’. Zij zijn van oorsprong Koerdisch, maar toen de Koerden een paar duizend jaar geleden een stukje naar het zuiden migreerden, bleven zij bij de Zwarte Zee wonen. Ze sloten zich aan bij ons, de Grieken en werden christelijk. Wist je trouwens dat zelfs de Saoedi’s christelijk waren voor de islam? Dit zijn dingen die heel weinig mensen nog weten en die ik las in een boek over de geschiedenis van de Koerden. En het is de reden van de diepgewortelde sympathie tussen Grieken en Koerden.

Het is die innerlijke verwantschap met de Yezidi’s, die mij deze nachten wakker houdt. Ik geef die arme misbruikte vrouwen dan genezingen en ik voel hun pijn alsof ik het zelf heb meegemaakt. Koerden lijken alleen qua uiterlijk al totaal niet op Syriërs, Irakezen of Turken. Ze zijn verwant met ons in Europa en nog directer met Perzen en Indiërs. Hun taal is ook verwant aan het Perzisch, het Hindi en het Urdu en je herkent soms woorden uit die talen.

Ik denk dat ik nu de achtergrond van de Yezidi’s voldoende geschetst heb, zodat je begrijpt waarom het des te gruwelijker is wat deze mensen met die gestoorde fanaten van IS hebben meegemaakt. Zij zijn immers de bewaarders van een heel hoogstaande antieke beschaving. Er stonden hele stukken over in een Indiase krant, waar ze ook tweets (van Twitter) aangehaald hadden van die IS-monsters. Zij gingen het gebied van de Yezidi’s veroveren met als doel om hun mannen als soldaten voor hen te laten sterven en hun vrouwen als seksslavinnen te misbruiken.

Ze hadden hele slavenmarkten, waar ze die vrouwen ronselden. Soms voor maar $20. Ik zag tweets van IS-fanaten, die aan elkaar vroegen ‘waar ze er zoeen voor zichzelf konden kopen’. De IS-vrouwen zijn net zo erg als hun mannen en het feit dat ze zo gewelddadig en psychisch gestoord zijn, komt doordat ze de hele dag niet veel anders doen dan koranteksten citeren. Daar staan gewoon naast goeie ook heel debiele dingen in en als je die letterlijk neemt, draai je door.

Moet je maar eens kijken hoe die monsters leven. Die kerels leven als God in Frankrijk, want dat is ook zoiets: die lui bulken allemaal van het (zwarte) geld. Hun vrouwen leven stinkend rijk met allemaal dure kleding en make-up, maar hebben niets te zeggen. Allemaal hebben ze een sloot kinderen, want ze geloven dat Allah ze zegent met rijk nageslacht. Die mannen hebben allemaal ook nog even een lading vrouwen om u tegen te zeggen en daarnaast een harem met regelrechte seksslavinnen.

Dat zijn dan die arme Yezidivrouwen, die de hele dag door bruut verkracht worden, want die viezeriken delen die vrouwen ook nog. En ze doen blijkbaar niets anders dan zich dag en nacht uitleven met pornoseks. En zelfs niet alleen dat: ze martelen die vrouwen door ze met publiek erbij bruut te verkrachten en door allerlei gruweldaden met ze te verrichten. Die smeerlappen zijn stomdronken en stoned en gaan als wilden tekeer. Sommige vrouwen overlijden zelfs aan deze martelingen. Die IS-fanaten geloven ook nog in hun schizofrenie dat ze dit allemaal maar vrijelijk mogen doen van die zogenaamde God van ze, omdat Yezidi’s geen moslims zijn. Terwijl er dus echt met koeieletters in die koran staat dat ze andere religies dienen te respecteren. Arabisch is hun taal en nog steeds kunnen ze het niet lezen.

Wat ik tevens in de tweets las in die Indiase krant, was dat ze ook Europese vrouwen begeerden voor die vuile seks van ze. Volgens mij hadden sommige van die kerels ook Europese vrouwen als seksslavinnen. Er wordt momenteel druk gelobbyd en gespeculeerd om die ‘arme voor de gek gehouden’ IS-vrouwen maar terug te halen naar onder andere Nederland. Heel Nederland is daar uiteraard tegen en ik gok de rest van Europa eveneens, maar ik ben bang dat we er toch mee opgescheept zullen zitten.

Het zijn vrouwen zonder enig gevoel en zonder spijt, die nog steeds geloven dat alleen zij het bij het rechte eind hebben. Er zijn er die ook meevochten in hun oorlogen, dus wie weet hoeveel van hen oorlogsmisdadigers zijn. Hun kinderen zijn erin getraind om al op peuterleeftijd niet-moslims te haten en om zelfs moorden te plegen. Alleen al het feit dat die moeders hun kindertjes zo opvoeden, bewijst al dat het criminelen zijn. Als er wordt beweerd dat deze mensen wel even gederadicaliseerd zullen worden, mag je daar wat mij betreft een vet vraagteken bij zetten.

Dit verhaal wilde ik je vandaag meegeven. Zo vaak wordt er in de media beweerd dat Koerden rebelse bruten zouden zijn en moslimbroeders. Nee! Ze wilden nooit moslims worden, net als niemand dat ooit gewild heeft. De islam is niet net zoiets als het christendom! In en na de tijd van Jezus breidde het christendom zich uit, want dat was een beschaafde, vreedzame en gezellige manier van leven. Daar kwamen geen zwaarden bij te pas! En in het christendom zijn beslist ook zwaargelovigen, maar die zijn niet gewelddadig.

In de bijbel staan ook oorlogskreten waar je niet blij van wordt, maar niemand verbindt daar de conclusie aan dat je dan maar zo moet leven. Juist niet. Gematigde moslims zijn enorm aardige mensen, maar zij leven niet volgens de regels van hun geloof. Gaan ze dat op een dag toch doen, dan worden ze terroristen. Dát is de fout van de islam en je kunt van Geert Wilders zeggen wat je wilt – ik ben ook geen fan van hem – maar op dat punt heeft hij gewoon gelijk. Geen enkele andere godsdienst kent deze agressieve kant en daarom hebben alle niet-moslims op de hele wereld moeite met de islam. Dat is zeer gelegitimeerd en als er een alarmbel in je hoofd afgaat, mag je daarnaar luisteren en je afvragen waarom hij afging.

 

 

Copyright Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
%d bloggers like this: