Wijsheid en sjamanisme uit Siberië

Wijsheid en sjamanisme uit Siberië

Συγγνώμη,αυτή η εγγραφή είναι διαθέσιμη μόνο στα Ολλανδικά. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zoals ik vannacht al in het vorige artikel zei, heb je in Rusland behalve blanke mensen die we als Russen kennen, ook heel andere culturen en anders uitziende mensen. In het zuiden zijn dat vaak Turkse volkeren, zoals in Oezbekistan, Kazachstan enzovoort. In het noorden zijn het Siberische natuurvolkeren, die er uitzien als min of meer Chinees, indiaanse kleding dragen en daarbij een Turks aandoende taal spreken. Heel bijzonder!

mondharp
Een mondharp of khomus

Wat ook bijzonder is, dat is de muziek die ze maken. Ze hebben een heel apart soort sleuteltje in hun mond, dat eigenlijk een tokkelinstrument is en waarmee ze geluiden produceren: een mondharp en ze zingen boventonen, die lijken op die van de Tibetanen. Voeg daarbij echt schitterende kleding,  paarden, yaks, wolven, uilen en Siberische tijgers en je hebt de sfeer. Vergeet niet dat het er in de winter ongelofelijk koud kan worden. -20°C is dan warm, zeg maar.

Sjamanen in Siberië! Mensen die in de natuur leven en een cultuur hebben die sterk doet denken aan die van de indianen in de Verenigde Staten. Ik heb wat meer rondgekeken in Azië en zag dat ze dit sjamanisme ook in Korea kennen en zelfs in het westen van China. Maar in Europa bestaat het ook en meestal noemen we sjamanen hier druïden. Ik kwam nog een theorie tegen, die zei dat de indianen van Amerika een paar duizend jaar geleden uit Siberië gekomen zijn. Daar heb ik diep over nagedacht en over zitten lezen, maar ik denk niet dat dat juist is. Ze hebben een totaal andere taal en ze lijken qua uiterlijk ook niet op elkaar. Ik denk dat die indianen daar gewoon altijd hebben gewoond en dat zeggen ze zelf ook. Waarom zouden we ze niet geloven? Sjamanisme is iets wat in iedere mens zit!

siberie-altai
Altai, een deelrepubliek in Siberië

Wat ik verder leerde over Rusland, was dat het beslist een heel democratisch land is. We zijn hier in West-Europa gewend wat af te zeuren over de Russen en hun zogenaamde dictatoriale regeringen, maar hier in de Wikipedia vind je meer over hoe Rusland bestuurlijk gezien in elkaar steekt. Ze hebben 84 deelgebieden, waarvan 22 autonome republieken (De Krim is er één van) en verder iets wat een oblast heet, provincies en nog meer interessants. Ze willen graag een minder groot aantal deelgebieden, want 84 is een groot getal, maar daarvoor moeten de mensen in die gebieden allemaal stemmen. Zoiets heb ik in Nederland nog niet gezien hoor! Toen wij hier net in Friesland waren kwamen wonen, heette onze gemeente Menameradiel. Ik kon het alleen uitspreken als ik aan dat oude Muppetliedje dacht (menam menam … tututututu). Een half jaar later werden we gewoon als vee in een andere gemeente geperst, die Waadhoeke ging heten, Waddenhoek in het Nederlands. Daar waar ons gemeentekantoor op 3 kilometer afstand in Menaam stond, moeten we nu voor ieder wissewasje helemaal 16 kilometer naar Franeker rijden en niemand is iets gevraagd! Tot zover democratie in Nederland.

Nog één ding: wat heeft dit bijzonder leuke verhaal te maken met mijn vak als genezer? Nou … natuurvolkeren hebben altijd naast vervelende magie enzo ook wél pure manieren om zieke mensen te genezen. Bijvoorbeeld door die boventonen te zingen, door drankjes te maken van bepaalde kruiden, met bepaalde ritmes die ze op drums slaan en met meerdere soorten helende muziek. Ik heb hier al zo vaak helende muziek gedeeld, dus ja, je kunt een klein stukje genezingswerk doen met dit soort dingen. Alles helpt een beetje vooruit. Bovenstaande methoden van de sjamanen helpen trouwens vooral om niet ziek te wórden. Ze houden je gezond en sterk!

Hier Yuliana Krivoshapkina en Zhanar Turakova voor je met het prachtige nummer ‘Nomad sounds’.

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.