Een wonderschone windmolen alias hoogspanningsmast

elektriciteitsmast

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Afgelopen vrijdag maakte ik iets mee, wat de laatste tientallen jaren steeds zeldzamer wordt: een meneer liet mij voorgaan, als eerste het benzinestation uit. Ik heb hem uiteraard hartelijk bedankt. Hij mocht weten dat dit zeer gewaardeerd was. Daarna maakte ik allemaal van die dingetjes mee, waarvan ik dacht: cool of juist niet cool. En opeens kwam er ergens in een flits een Telegraaf op mijn netvlies. In het voorbijgaan las ik snel de volgende krantenkop: Willen we dit? 127.700 windmolens erbij. Daar dacht ik eens over na en toen ik weer thuis was, zocht ik het artikel op. Handig hoor, internet.

De krantenkop bleek een lokkertje naar een ander artikel over windmolens. Je vindt het hier. In het kort: in Groningen gaan ze stoppen met boren naar gas en dat betekent dat we dat gas moeten opvangen door middel van elektriciteit uit windmolens. Ik zie dat je het artikel maar heel even kunt zien. Daarna wordt het onzichtbaar. Wat me opviel, was een foto die erbij stond: een stadje met allemaal elektriciteitsmasten en een paar windmolens.

En toen kreeg ik een idee. Er schijnen nu 2300 windmolens te zijn in Nederland en dat betekent dat er ongeveer 50 keer zoveel moeten bijkomen. Dat is ontzettend veel en ik vind het enigszins begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken om het nieuwe uiterlijk van Nederland, helemaal vol met windmolens. Dus ik zocht even een foto op van een elektriciteitsmast om je te laten zien wat ik bedacht heb. Surprise! Ik vond een stelletje artistieke masten en bedacht dat er in ieder geval wel meer mensen zijn, die die dingen oerlelijk vinden.

elektriciteitsmast
Artistieke elektriciteitsmast

Eigenlijk had ik zelf bedacht dat het misschien wel mogelijk zou zijn om van een elektriciteitsmast een windmolen te maken. Nog een keer zoeken met behulp van Mr. Google leverde de hiernavolgende foto op: mijn idee bestaat al. Nu heb ik er geen idee van hoe duur het zou zijn om een aantal wellicht sowieso al te vervangen elektriciteitsmasten te vervangen door masten, die tegelijkertijd windmolen zijn. Maar dit hieronder ziet er niet duur uit en ik snap de bezwaren van mensen tegen windenergie nu nog minder.

windmolen-elektriciteitsmast
windmolen-elektriciteitsmast

Misschien is het ook een stukje propaganda van handelaren, die veel geld verdienen aan de situatie zoals die nu is met gaswinning, ontsierende hoogspanningsmasten overal en kernenergiefabrieken. En een gebrek aan voorstellingsvermogen van hoe ons land er óók uit zou kunnen zien. Ik vind dat die mensen dan even pech hebben en een cursus flexibiliteit mogen gaan volgen. Dít is geen nutteloze verandering, maar het zorgt dat onze kinderen straks ook nog een mooi leven kunnen hebben.

Een windmolen hoeft toch niet per se lelijk te zijn? En storend? Okee, ze schijnen geluid te maken en ik snap dat dat niet leuk is als je er pot bovenop woont. Maar je kunt ze wél mooier maken of anders toch in ieder geval dubbel functioneel. Een betonwijk in een stad is toch een stuk lelijker dan een windmolenpark … En wat dacht je van een vuilnisbelt!

Ik geloof altijd meer in het bedenken van oplossingen dan in het oeverloos zeveren over bezwaren van dittem en van dattem. Hier is een link naar een artikeltje van iemand die hetzelfde idee als ik ook al had: maak van een hoogspanningsmast een windmolen. Deze persoon is zo te zien goed in rekenen en rekent gelijk even uit hoeveel je er daarvan dan nodig hebt enzo.

Zoals ik een paar artikelen terug al mold, wordt er overigens niet alleen in Groningen geboord naar gas. Hier in Friesland gebeurt het ook, al is het op kleinere schaal (geloof ik). Ik vertelde toen dat dat boren ook hier problemen oplevert voor het leven. We zijn misschien geen Randstad, maar hier wonen net zo goed als elders mensen, koeien, schapen en vissen. Die hoeven toch niet dood, omdat een paar fantasieloze kneuzen een windmolen niet mooi vinden?

Voordat ik het vergeet: nóg altijd is het toegestaan en zelfs hogelijk gewaardeerd als je een like geeft voor mijn artikel(en) en voor mijn Facebookpagina! Ik geef goeie informatie en nog leuk geschreven ook, jij geeft een like terug. Mooie deal toch? Jammer dat ik er de hele tijd wéér om moet vragen en dat ik zelfs dán niet meer dan een stuk of 3 likes krijg. Als je mijn website leest, dan verwacht ik dat je iemand bent, die graag iets voor een ander over heeft en niet alleen maar alles gratis wil krijgen.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.