header
Een stekeblinde paarse kroko

Een stekeblinde paarse kroko

Vorige week had ik het met je over autisme en een omgekeerd brein. Als je autistisch bent, moet je linker hersenhelft het werk van de rechter doen en omgekeerd. Hartstikke lastig, maar toch is dat een héél andere betekenis van het woord ‘omgekeerd’ dan wat ik vandaag ga vertellen over een stekeblinde paarse krokodil. Dat is meer dat je hele brein in de Calypso (zie boven) heeft gezeten en volledig dooreen is geschokt. Geen cel meer op de juiste plek.

Vandaag kreeg ik bijna ruzie met een juridisch medewerker van onze gemeente Waadhoeke. Ik had een klacht ingediend ergens over en hij had er prut van gemaakt om die te behandelen: hij had mijn klacht gelezen, vervolgens nagevraagd bij de desbetreffende afdeling, die uiteraard hun fouten niet zomaar toegaf en mij huppakee ongelijk gegeven. Ik moest maar naar de Nationale Ombudsman, zo vond hij. Via de mail ook nog. Dat nam ik niet, dus ik had hem teruggemaild dat je zo toch geen klacht behandelt. Wie is die gemeentepief dat die de waarheid spreekt en ik als klager niet??? Hij had bij mij terug moeten komen, een gesprek met mij én die pief moeten houden, waarin ik bewijzen zou laten zien van mijn gelijk en dan zou hij uitspraak doen. Dát is een klacht behandelen. Maar goed, ik had te maken met een stekeblinde paarse kroko. Hij had nog rechten gestudeerd aan de universiteit ook, ongelofelijk gewoon.

Na mijn mail had hij aangeboden om toch een klachtgesprek te houden, dus ik belde vanmiddag ‘even’ op om een afspraak daarvoor te maken. Begint de man een heel verhaal dat een klacht niet bedoeld is om een probleem op te lossen, maar om zelf van te leren. Ja, dat zei de man echt, ik zweer het! Dus ik legde weer uit dat hij toch beide partijen moest horen en naar de bewijzen die ik nog niet had laten zien, moest kijken (aangezien dit soort types jou als plebejer nooit gewoon op je woord geloven). Dat hij dan zou zien dat ik gelijk had en dat hij daar een rapportje over ging schrijven, waarmee ik mijn ding kon doen. Klaar. Maar nee, dat had ik toch niet goed begrepen, want hij geloofde me gewoon niet (het zal je maar gezegd worden!) en ik moest nu plotseling niet meer naar de ombudsman, maar naar de rechter: bezwaar indienen. Bezwaar indienen … dat doe je normaliter bij de gemeente zelf en als je dan ook je gelijk niet krijgt, ga je pas naar de rechter, maar deze man had werkelijk geen flauw benul van de wet. Ik wist er nog meer van dan hij, terwijl ik niet eens de minste juridische cursus heb gevolgd.

Het is precies zoals die mevrouw wier dochtertje haar paarse krokodil in het zwembad was vergeten. Van de reclame uit 2004, die je misschien nog wel kent. Ik heb hem hieronder even bijgevoegd, zodat je nog even weer kunt zien hoe bureaucratie werkt. De krokodil staat gewoon voor haar neus vlak achter het loket, maar ze krijgt hem niet mee, voordat ze allemaal formulieren heeft ingevuld en minstens drie keer terug is geweest. Ik dacht altijd dat ‘paarse krokodil’ een grappig woord voor bureaucratie was, maar het is andersom: sinds deze reclame heten bureaucratie en klantonvriendelijkheid ook wel paarse krokodil.

Ik weet zeker dat je tientallen – zo niet honderden – zulke voorbeelden kunt opnoemen van ambtenaren en ander zorgvolk, dat gewoon ijskoud zegt dat de rode koffiekop die voor je neus op tafel staat, geel met blauwe stippeltjes is. Als jij dan vraagt of hij kleurenblind is, zegt hij doodleuk dat het zijn mening is. Moet ik daar nog wat over zeggen? Okee, over sommige dingen kun je een méning hebben. Over hoe je de groei van Schiphol kunt inkrimpen bijvoorbeeld, hoe je met de runderen en herten op Flevoland moet omgaan of met die leuke wasbeertjes in Limburg en wat de beste oplossing is voor het onderwijs. Maar als er een rooie koffiekop op je tafel staat, dan is het een feit dat dat ding rood is. Je kunt er hoogstens over redetwisten of je uit dat ding eventueel ook thee of chocomelk zou kunnen drinken, maar daar verkleurt het ding niet van en het wordt ook niet opeens een olifant.

En als je kunt bewijzen dat iemand bij de gemeente fouten heeft gemaakt, dan is dat óók een feit.

Ik wens je een plezierige avond en morgen een mooie dag. Hieronder een leuke versie van het oude paarsekrokodillenspotje met een voorstukje erbij:

 

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu