Een rasecht socialistisch immigratiebeleid: kan dat? (Ja)

Een rasecht socialistisch immigratiebeleid: kan dat? (Ja)

Een paar dagen geleden had ik een gedachte: waarom kan er nou niet eens een linkse partij zijn, die toch vindt dat er niet onbeperkt buitenlandse mensen naar Nederland kunnen komen? En vandaag las ik dat die partij er al is; alleen niet in Nederland, maar in Denemarken. Ik vind wel dat ze daar enigszins overdrijven in het slot dat ze op hun grenzen hebben gezet, maar het is een begin. Beter iets dan niets, dacht ik en als ik erover schrijf, lezen misschien nog wel vijf mensen het. Meer komen er immers niet op mijn site, terwijl ik jarenlang 1200 lezers per dag had. Ik heb gelijk even een nieuw logo ontworpen voor socialisten. Niet met tomaten of rozen, maar met aardbeziën.

Waarom schrijf ik soms over politiek of andere maatschappelijke onderwerpen als ik coach ben? Eh nou, wat dacht je ervan dat een goeie en stabiele politiek enorm bijdraagt aan het geluk in een land en op de hele wereld trouwens? Je kunt van binnen enorm veel werk doen, maar als er in het land waar je woont, gewoon geen werk te krijgen is, dan helpt het allemaal niet echt. Dus hiermee ook polletiek op mijn site. Ik zeg immers altijd dat ik problemen bij de wortel aanpak? Je ziet het!

Socialisme staat voor mij voor het gunnen van eerlijke kansen in het leven aan iederéén en niet alleen aan een rijke elite. Dat doen de liberalen immers al. Maar ja, toen kreeg je in de jaren ’90 dat Groen Links erbij, dat totaal niet socialistisch is, lang niet altijd links ook, maar wel met de náám ‘links’ op de loop is gegaan. De Partij van de Arbeid kwam niet meer voor de kleine man op, in de hoop de schade van de groene stemmen in te halen, welk gat de SP weer vulde. Maar toen de SP in 2002 opeens groot werd, mocht die niet meedoen aan het kabinet en werd hun op de een of andere manier de mond gesnoerd. Of ze besloten zelf zich gedeisd te houden, dat kan ook, in de hoop om de zetels te behouden. Ze zeiden of deden in ieder geval niets meer en toen was het socialisme eventjes dood.

Het was vrij logisch bezien de crisis van het socialisme, want de Muur was gevallen en het Oostblok wilde zo kapitalistisch mogelijk leven. Geld, véél geld, mooie spullen en kleding, uitgaan, op vakantie, dure auto’s: alles wilden ze en gelijk hadden ze, want het communistische regime was zo dictatoriaal als wat en gunde hun bijna een eeuw lang niets. En daarvóór had je die tsaren, die alle geld voor zichzelf hielden en het volk lieten stikken. Het socialisme donderde mee de afgrond in met het communisme, want we wisten gewoon even niet hoe we wél socialistisch konden zijn, maar tegelijkertijd ook modern en verstandig. Dus niet iedereen maar een levenslange uitkering geven, iedereen moeiteloos binnenlaten en 10 jaar laten studeren, maar een vangnet opbouwen voor uiterste noodzaak en dat dan ook humaan laten zijn, bijvoorbeeld. Wel begaan zijn met mensen op de wereld die het moeilijk hebben, maar die niet massaal hierheen laten komen. In plaats daarvan meedenken en steunen aan vrede en welvaart op de héle wereld en alleen mensen in acute nood opvangen. Bijvoorbeeld.

mette frederiksen
Mette Frederiksen

Tenslotte heeft de man-met-de-pet het meeste moeten inleveren voor alle nieuwkomers, die er sinds 1960 bijkwamen en het socialisme staat toch in eerste instantie voor hem. Dat is ook wat de Deense leider van de sociaaldemocraten, Mette Frederiksen, zei en daar ben ik het helemaal mee eens. Het stond in meerdere kranten vandaag (gisteren ondertussen), maar ik vond het stuk in de Trouw het best en het duidelijkst, dus dat vind je hier. Het lijkt een vrolijke, spontane vrouw en zoals je weet, ben ik erg gesteld op zulke mensen. Er staat ook in welke wetten op beperking van immigratie en voor integratie er gekomen zijn in de afgelopen paar jaar. Die hebben de sociaaldemocraten allemaal gesteund.

Het zit als volgt in elkaar: de Deense Socialdemokraterne, hun PvdA zeg maar, zat net als dezelfde partij in een heleboel landen in het slop en wilde daar ook weer een keer uit. Ze deden onderzoek en wat ze zagen, was dat juist de gewone man opgeschoven was naar rechts, naar de Deense Volkspartij, hun PVV of FvD dus zo’n beetje. Maar al die mensen die nu rechts stemden, wáren van binnen eigenlijk socialist en toen vonden de sociaaldemocraten dat ze die terug dienden te halen. Zo’n superrechtse partij is immers niet goed voor mensen die het financieel maar net án hebben. Het is niet in hun voordeel dat er allemaal liberale en anderssoortige rechtse regeringen kwamen. Frederiksen zag dat het weglopen van de mensen aan de veel te grote immigratiestroom in hun land lag. Die wás ook echt enorm, veel erger dan bij ons. Iedereen was maar welkom daar en dat werd echt te gek.

Samsoe-denemarken
Samsø: heb je dat schattige eendenhuisje gezien?

Wat ze in de jaren daarop deed, was een strenge immigratielijn bedenken en die verkopen aan de rest van haar partij en aan haar leden. Ze kreeg het voor elkaar en nu zijn ze net in de verkiezingen de grootste partij geworden in Denemarken. Lodewijk Asscher van de PvdA is al meer dan een jaar bezig om hier in Nederland ook zoiets uit de grond te stampen, maar krijgt vooralsnog een héleboel tegenwerking. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het niet met alles eens ben, wat ze in Denemarken doen. Eerst alle poorten wagenwijd openlaten en dan opeens alles hermetisch op slot. Wat ik schrijnend vond, was dat vluchtelingen daar tegenwoordig hun geld en juwelen moeten inleveren bij aankomst in het land. En ik moest vreselijk lachen om de opmerking dat ‘er ook varkensvlees op het menu staat voor asielzoekers, want dat hoort bij Denemarken‘. Maar de scherpe kantjes gaan er vanzelf wel weer af, vermoed ik. Er is een Nederlandse burgemeester in Denemarken en hier staat wat hij ervan vindt.

Dan is er iets wat ik niet begrijp: men vindt het strenge immigratiebeleid van Denemarken dus rechts. Ik vind dat helemaal niet, want de truc is namelijk dat de Socialdemokraterne er nog iets bij hebben gedaan. Datgene wat ik al jaren roep, namelijk niet alleen de eigen grenzen sluiten, maar óók de landen waar vluchtelingen vandaan komen, weer op de been helpen. Dat nieuwe beleid is daarmee hartstikke sociaal en past prima bij een socialistische partij! Wat mij betreft mag het grotendeels gekopieerd worden naar hier, met een paar aanpassingen natuurlijk, want we zijn geen Denemarken hier. Als ze dat doen, heb ik weer vertrouwen in de politiek en sluit ik me aan bij de PvdA. En ik denk niet alleen ik!

Trouwens ik heb nog iets! Het socialisme is de beste politieke voedingsbodem voor onderwijs. Wij zeurden in Griekenland altijd dat ons onderwijs zo slecht was, maar het Nederlandse onderwijs dat in de tijd waarin ik opgroeide – jaren ’70 en ´80 – op z’n best was, liep enorm achter op het toen pas van de Turken bevrijde en straatarme Griekenland. Als voormalig docent met ruim 25 jaar ervaring vind ik dat je op school kennis hoort op te doen en dat je die kennis hoort aan te bieden op een leeftijd, waarop kinderen er klaar voor zijn, erin geïnteresseerd en ontvankelijk. Dat is prut op het moment hier in Nederland, want alles gebeurt op veel te jonge leeftijd en dáárom leert geen kind nog wat op school. En dat terwijl ze zich de blaren leren. Jammer, niet?

Ook in de Oost-Europese landen – ja ook Rusland! – is het onderwijs uitstekend! Soms een iets te hoog niveau, dat wel, want overdrijven is ook een vak en ze waren communistisch, wat niet hetzelfde is als socialistisch. Het communisme is dat gedoe met regeltjes en iedereen moet exact hetzelfde, terwijl het socialisme gewoon voor de minder rijkbedeelden in de samenleving opkomt en de rijkdom wat beter probeert te verdelen. Ik heb via mensen in mijn leven die ik gekend heb, een heleboel socialistische landen mogen leren kennen en ik vond de situatie daar vaak wel arm, maar mensen voelden zich wel eerlijk behandeld. Dat arme kwam omdát ze socialistisch waren: dat vonden de rijke westerse landen niet echt tof en dan gingen ze die landen zitten blokkeren en boycotten enzo. Ik heb wel verteld over Griekenland, dat wij geen kansen kregen om producten te fabriceren en in het buitenland te verkopen, toch? Dat was omdat we een socialistische regering hadden als land dat vlakbij de USSR lag. En dat is niet alleen in Griekenland, maar overal waar landen een socialistische regering hebben. Moet eens afgelopen zijn, vind je ook niet?

O ja. Dit artikel is dus niet bedoeld om je ervan te overtuigen om ook socialist te worden. Ik ben gewoon spontaan van aard en er zit altijd een enorme kracht in mijn artikelen. Maar ik wil je wel graag even laten nadenken over hoe het ook kan in de wereld. Dat je wél een partij hebt om op te stemmen, dat er wél een eerlijk beleid is in het land waar we wonen enzovoort. Ik bedoel: met de beste wil ter wereld kan er gewoon niemand meer bij in ons land. Het is bommetje extradriedubbelvol overal en dat brengt ergernis. Als er geen partij is waar jij tussen zit, kun je niet vechten voor een beter land, want dat doe je het beste in partijverband.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
%d bloggers liken dit: