Een Piet zo zwart als een stroopwafel

Sinterklaas en zijn vrienden komen binnenkort weer richting Nederland en alwéér is er discussie over hoe dat nou toch moet. Eén Amerikaanse mevrouw van de VN die zichzelf slordig geïnformeerd had, bepaalde een paar jaar geleden dat onze leukste attractie in Nederland, Zwarte Piet (jawel met hoofdletters!), niet meer mocht. Discriminatie was het en zíj kon het weten, want zij was óók zwart. Een blanke priester met een zwarte dienaar: dat kon toch niet meer in de 21e eeuw! Ze zag een paar dingetjes over het hoofdje.

Zo is die leuke zwarte meneer bijvoorbeeld geen dienaar, maar de grote vriend van Sinterklaas. En nog een handelspartner ook verdraaid nog aan toe zeg, want hij pakt maar mooi zeer vakkundig al die cadeautjes in voor alle kinderen van heel Nederland. Hij zorgt dat iedereen dat krijgt wat hij of zij gewenst heeft, inclusief professioneel gedicht, grappen en schitterende salto’s en dat is toch niet niks, dames en heren! Een goed geolied bedrijf is het, wat ik je brom.

En dan hebben we nóg zo’n issue: de kleding van de zwarte pieten. Die zou discriminerend zijn. Nu wil het toeval dat je vroeger een volk had, dat ‘Moren’ genoemd werd. Een verbastering van het Griekse woord voor zwart, μαύρος (mavros), toen nog uitgesproken als mauros. Die mensen kwamen onder andere uit het Afrikaanse land Mauretanië om ons in Europa een beetje cultuur te brengen. Wij waren daar niet zo voor in en verzetten ons tegen hen. Eigenlijk ook wel terecht, want als tegenprestatie voor die cultuur wilden ze bij ons de baas zijn. Net zoals wij later bij hén deden, zeg maar.

Ze hadden ons trouwens wel wat te leren hoor: prachtige muziek kwamen ze brengen, die we nu nog kennen als Andalucisch. Hygiëne, waar wij hier geen kaas van hadden gegeten. Onze mensen wasten hun handen helemaal nooit, want ze waren bang om juist dan ziektes te krijgen. Mensen stonken waar je bij stond en wasten hun kleding ook nooit. Prachtige architectuur kenden deze Moren en heerlijke warme baden. En daarvan stamt onze Zwarte Piet gewoon af: een volk dat barstte van de cultuur.

sintenpietMaar die Moren waren in onze ogen ‘zwart’, oftewel ze hadden een donkerdere huidskleur dan wij. En de rijkelui van die mensen droegen allerlei soorten kleding, waaronder soms ook van die kleurige korte broeken en zo’n baret met een veer, zoals we kennen van Zwarte Piet. Bovendien waren zij de baas in Spanje en zéker geen slaven. Dus waarom onze Zwarte Piet dan discriminerend zou zijn voor zwarte mensen, dat zie ik niet. Misschien heb ik een bord voor mijn kop, maar ik zie het gewoon niet, echt niet. Ze zouden het eigenlijk ook heel leuk kunnen vinden om hun geschiedenis uit de middeleeuwen helemaal in Nederland te zien herrijzen. Ja toch? Misschien vinden ze dat ook wel.

En wat dacht je dan van Sinterklaas zelf? Dat was een Griekse heilige uit de 3e eeuw n.C. Zeker geen Spanjaard uit de 16e eeuw. De man gaf de erfenis van zijn ouders weg aan arme mensen, door in hun schoenen, die ze buiten het huis lieten staan, een cadeautje of wat geld te stoppen. Een hartstikke lieve man, die best geëerd mag worden. Maar het is toch niet opeens discriminatie als hij naar Spanje wordt getransporteerd, omdat zijn botten daar ergens in een kerk liggen? Nee, al kwam ie uit China! Het is juist leuk dat we die man ieder jaar nadoen, al is het maar één dag in het jaar en alleen voor onze eigen kinderen. Dat mag voor mijn part alle kinderen op de wereld worden, maar verder is het een prachtig feest!

Wat is er nou leuker dan een Sint met zijn vrind op je dak?
Wat is er nou leuker dan een Sint met zijn vrind op je dak?

Maar sinds die Verena Shepherd van de VN aan onze leukste traditie zat te knoeien, zijn bij ons allemaal breinen gaan draaien. Het Sinterklaasfeest moet blijven, vindt zo ongeveer iedereen in ons land, maar we moeten niet nog een keer op ons donder krijgen van de ene dan wel de andere pief uit Verweggistan, die onze feesten niet kent, zo oordeelde onze regering. En zo bedacht iemand uit Gouda dat ze daar toch stroopwafels hadden en dan de pieten in die kleur konden schminken. Stroopwafelpieten. Het idee alleen al! Het zijn toch geen koekjes???

Iemand anders vond dat Zwarte Piet toch ook best zwart geworden kon zijn door de roet in de schoorsteen. Alleen word je niet zwárt van roet, maar krijg je vegen op je gezicht. Nou, schoorsteenpieten dus. Wit met zwarte vegen op hun tronie. Een vies gezicht joh! En wat hádden we vroeger een lol, wanneer we ons tot piet gingen schminken met een pot schoensmeer.

Het probleem met die nieuwerwetse pieten is dat ze gewoon niet zwart zijn. Sinterklaas mag best zwart zijn, maar zwarte Piet mag niet wit zijn, zo is het eigenlijk en dat is géén discriminatie!

Beter dan ik zegt deze video hoe waardevol Zwarte Piet is. Nog een stukje cultuur ook, want hier gaan een paar pieten fierljeppen: slootjespringen op z’n Fries. Een betere bezigheid is er gewoon echt niet voor kinderen! Het is in Akkrum, een prachtig sfeervol dorp niet ver bij ons vandaan, midden tussen de meren. Eén van de pieten springt in de sloot in plaats van er overheen en belandt in het ziekenhuis …

Dit jaar voor mijn part geen geneuzel en gewoon Sinterklaas vieren, zoals altijd!

 

©Sophia Vassiliou 2016

Sophy’s Twitter   –   Sophy’s Facebook   –   Sophy’s LinkedIn

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.