Een Piet zo zwart als een roetveeg

Een Piet zo zwart als een roetveeg

Sinterklaas en zijn vrienden komen binnenkort weer richting Nederland en alwéér is er hete discussie over hoe dat nou toch moet. Eén Amerikaanse mevrouw van de VN die zichzelf slordig geïnformeerd had, bepaalde een paar jaar geleden dat onze leukste attractie in Nederland, Zwarte Piet (jawel met hoofdletters!), niet meer mocht. Discriminatie was het en zíj kon het weten, want zij was óók zwart. Een blanke priester met een zwarte dienaar: dat kon toch niet meer in de 21e eeuw! Ze zag een paar dingetjes over het hoofdje.

sintenpietopdak
Sint en Piet op je dak!

Zo is die leuke zwarte meneer bijvoorbeeld geen dienaar, maar de grote vriend van Sinterklaas. En nog een handelspartner ook verdraaid nog aan toe zeg, want hij pakt maar mooi zeer vakkundig al die cadeautjes in voor alle kinderen van heel Nederland. Hij zorgt dat iedereen dat krijgt wat hij of zij gewenst heeft, inclusief professioneel gedicht, grappen en schitterende salto’s en dat is toch niet niks, dames en heren! Een goed geolied bedrijf is het, wat ik je brom. En wat dacht je ervan dat ze met schimmel en al je dak opkomen om je cadeautjes te brengen? Welk modern postorderbedrijf doet zoiets nog? Nou?

Awel, toen kregen we dus een jaar met Witte Pieten, een jaar met Stroopwafelpieten, een jaar met Roetveegpieten, een beweging die zichzelf KOZP noemt – Kick Out Zwarte Piet, verhitte discussies op tv, blokkeerfriezen op de snelweg bij Dokkum en meerdere gewelddadige demonstraties door KOZP tijdens de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. KOZP associeert Zwarte Piet met het slavernijverleden van Nederland tussen 1621 en 1863, hetgeen niet correct is. Dat laat ik je in dit artikel zien. Dat slavernij een flinke zwarte pagina in de geschiedenis van Nederland is, staat buiten kijf, maar het verhaal van de slavernij in Afrika ligt erg genuanceerd. KOZP wordt geleid door Jerry Afriyie, die uit Ghana afkomstig is. Bijzonder was het moment middenin 2020, toen bleek dat nog een zwartepiethater, de eveneens Ghanese rapper Akwasi, zelf bleek af te stammen van de Ashanti-stam van Ghanese slavenhandelaren.

 

Zwarte Piet en de Moren

En dan hebben we nóg zo’n issue: de kleding van de zwarte pieten. Die zou discriminerend zijn. Nu wil het toeval dat je vroeger een volk had, dat ‘Moren’ genoemd werd. Een verbastering van het Griekse woord voor zwart, μαύρος (mavros), toen nog uitgesproken als mauros. Die mensen kwamen onder andere uit de kustgebieden van het huidige Marokko en Algerije, indertijd Mauretanië geheten, om ons Spanje te helpen de Visigothen te verslaan. Daarna wilden ze niet meer weg en namen ze heel het Iberisch Schiereiland over. Spanje was daar niet zo voor in, want ze brachten ook de islam en we hadden hier al een godsdienst. Ook wilden de Spanjaarden liever zelf baas in eigen land zijn en zo verzetten ze zich tegen hen. Er wordt altijd gezegd dat het zo vreedzaam was allemaal, maar als je dit artikel leest, zie je dat de Moren niet zulke lieverdjes waren: Spanjaarden en Portugezen werden massaal als slaven gehouden. De Portugezen waren een paar eeuwen later ook niet zo lief trouwens. In dit laatste artikel lees je ook waarom officieel excuses aanbieden vanwege slavernij niet zo eenvoudig is: Portugal en Nederland kunnen dan juridisch aansprakelijk worden gesteld. Dat zou tot gevolg hebben dat deze landen nog meer moeten betalen aan Afrikaanse landen, plus Marokko en Algerije zouden dan aan een aantal Afrikaanse landen en een aantal Europese moeten betalen. Hoe realistisch denk je dat dat is? Laten we teruggaan naar het Moorse Spanje!

De Moren hadden Spanje trouwens wel wat te leren hoor: prachtige muziek kwamen ze brengen, die we nu nog kennen als Andalusisch. Gecombineerd met Spaans temperament is deze muziekvorm uitgegroeid tot schitterende flamencomuziek. Die deel ik nog wel een keer met je. Hygiëne, waar wij hier op dat moment in de geschiedenis niet zoveel mee op hadden, brachten ze ook. Onze mensen wasten hun handen bijna nooit, want ze waren bang om juist dan ziektes te krijgen. Ze waren gaan denken dat je ziek werd door hygiëne en dus probeerden ze uit of het hielp om dat een tijdlang níet te zijn. Mensen stonken waar je bij stond en wasten hun kleding ook zelden. De Moren lieten ons zien dat er andere oorzaken voor ziektes zijn; niet overdreven hygiëne, waardoor je vatbaar werd voor de diertjens binnen in je, zoals ontdekker Antoni Leeuwenhoek ziektekiemen noemde. Prachtige architectuur kenden deze Moren en heerlijke warme baden. En daarvan stamt onze Zwarte Piet gewoon af: een heersend volk dat barstte van de cultuur! Als je dát racistisch noemt, dan weet ik het echt niet meer.

Die Moren waren ‘zwart‘ en ik heb eindelijk gevonden hoe dat kan, in bovengenoemd artikel over Spaanse slavernij. Tegenwoordig zijn de Noord-Afrikanen hevig gemengd met Spaans, Portugees, Frans en ander Europees bloed, maar in de vroege middeleeuwen toen ze Spanje overheersten, was dat nog niet zo. Ze hielden namelijk eeuwenlang blanke concubines, waardoor ze gemengde kinderen kregen. Daardoor is hun huidskleur nu veel lichter dan vroeger en zijn ze niet donkerder dan de meeste mediterrane mensen. Deze mensen nu droegen van die kleurige korte broeken en zo’n baret met een veer, zoals we kennen van Zwarte Piet. Dat was in die tijd cool, hot & hip bij de adel in Europa. Slaven? Dus waarom onze Zwarte Piet dan discriminerend zou zijn voor zwarte mensen, zie ik niet. Misschien heb ik een bord voor mijn kop, maar ik zie het gewoon niet, echt niet. Ze zouden het eigenlijk ook heel leuk kunnen vinden om hun geschiedenis uit de middeleeuwen helemaal in Nederland te zien herrijzen. Ja toch? Ik weet het antwoord overigens wel. In Amerika heb je Blackface: dat is een blanke acteur die de rol speelt van een zwarte persoon. Dit werd in de eerste helft van de vorige eeuw zo gedaan in films en toneelstukken, omdat zwarte mensen toen geen acteurs mochten zijn. Maar Zwarte Piet is geen Blackface! In het oude Griekenland mochten vrouwen geen actrice zijn en speelden mannen vrouwelijke rollen. Ze deden dan een masker voor. Daar zeurt toch ook niemand over? Waarom dan wel over Zwarte Piet?

 

agios-nikolaos
Agios Nikólaos, de beschermheer van onder andere zeelieden

De echte Sinterklaas

En wat dacht je dan van Sinterklaas zelf? Dat was een Griekse aartsbisschop, later tot heilige verklaard, uit de 3e eeuw n.C. Zeker geen Spanjaard uit de 16e eeuw. De man gaf de erfenis van zijn ouders weg aan arme mensen, door in hun schoenen, die ze buiten het huis lieten staan, een cadeautje of wat geld te stoppen. Een hartstikke lieve man, die best geëerd mag worden. Maar het is toch ook niet opeens discriminatie als er een Spaans sprookje over hem wordt verzonnen, omdat hij buiten Griekenland ook wordt geëerd? Zijn botten liggen in Bari, omdat de Italianen hem ook graag mogen. Geen Griek die boos is hoor! Wij zijn allemaal vóór Sinterklaas en Zwarte Piet. We zijn alleen wél boos, wanneer Nederlanders zeggen dat de man een Turk was. Er waren in die tijd nog lang geen Turken in het Griekse Klein-Azië, waar de Heilige Nicolaas vandaan kwam, en Turken zijn bovendien niet christelijk. Het is leuk dat we die man ieder jaar nadoen en dat hij een stel vrienden uit de hoge Spaanse adel heeft gekregen!

Maar sinds die Verena Shepherd van de VN aan onze leukste traditie zat te knoeien, zijn bij ons allemaal breinen gaan draaien. Het Sinterklaasfeest moet blijven, vindt zo ongeveer iedereen in ons land, maar we moeten niet voor racisten uitgemaakt worden door de ene dan wel de andere pief uit Verweggistan, die onze feesten niet kent, zo oordeelde onze regering. En zo bedacht iemand dat ze dan maar blank moeten zijn met roetvegen. Een vies gezicht joh! En wat hádden we vroeger een lol, wanneer we ons tot piet gingen schminken met een pot schoensmeer. Zeven jaar na dato is het ieder jaar nog steeds maandenlang oorlog in het hele land om Zwarte Piet! Het feest is een traditie in Nederland, die al honderden jaren bestaat. Er komt totaal geen racisme aan te pas en we hebben hier al zo weinig tradities. Laten we dit feest dan toch intact houden, lieve mensen!

 

Zwarte Piet racistisch of zijn we doorgedraaid?

Ken je die geweldige conférence van Najib Amhali nog over Sinterklaas? Nou, die man komt uit Marokko, het land van Zwarte Piet dus en hij is allesbehalve beledigd. En geen enkele Marokkaan is dat, terwijl zij er nou echt het recht toe hebben. Hij vertelde dat zijn vader, die bijna geen Nederlands sprak en Sinterklaas niet kende, dacht dat Zwarte Piet een Surinamer was die het huis vies kwam maken (met strooisnoep) en hield Sinterklaas voor de Taliban. Hier heb je hem nog eventjes. Duurt een kleine 3 minuten:

 

 

We zijn nu zelfs al zover dat er mensen opstaan, die vinden dat kerst discriminatie is. Het moet volgens hen opeens winterfeest heten. Dat zijn dan doorgeslagen moslims en aanhangers, die ons hun Suikerfeest in de maag gesplitst hebben en daar nog niet genoeg aan hebben. Of Nederlanders die vergeten zijn wie ze zijn. Ik heb niets tegen het Suikerfeest, maar het is geen Nederlands feest. En ik hou er eerlijk gezegd ook niet van om dingen opgedrongen te krijgen. Al die honderden jaren dat er joden in ons land wonen, hebben we zelfs nog geen Chanoeka met hen meegevierd. Laat iedere bevolkingsgroep gewoon z’n eigen feesten vieren. Besteed er wat aandacht aan op school, zodat kinderen wat van elkaars cultuur leren, maar wij hoeven toch geen moslimfeesten te vieren? Als Griekse dring ik ons Pasen – een schitterend feest – toch ook niet op? Als iemand het leuk vindt, nodigen we die uit om met ons mee te vieren en klaar!

 

Ouderwetse Hollandse cultuur!

Beter dan ik zegt deze video hoe waardevol Zwarte Piet is. Nog een stukje cultuur ook, want hier gaan een paar pieten fierljeppen: slootjespringen op z’n Fries. Een betere bezigheid is er gewoon echt niet voor kinderen! Zijn ze eindelijk eens van die telefoons, i-pads en gamemachinerieën af. En wat dacht je van de humor? Wat is er beter voor nota bene je gezondheid dan lachen om de malle fratsen van Zwarte Piet? Het is in Akkrum, een prachtig sfeervol dorp niet ver bij ons vandaan, in Friesland midden tussen de meren.

 

 

Dit jaar voor mijn part geen geneuzel en gewoon Sinterklaas vieren, zoals altijd! Maak alsjeblieft geen ruzie en overdrijf niet door letterlijk alles discriminatie te noemen!

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.