Zo geneest het syndroom van Gilles de la Tourette

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Leuk nieuws vandaag 19 februari 2018: ik heb ergens gelijk in en het bewijs rolt er nu uit. Yes! Dat geeft een goed gevoel en daarbij is hormoon en neurotransmitter dopamine altijd de gevierde gast. Samen met z’n vriend cortisol.

In oktober 2013 had ik voor sommige partijen net even iets te optimistisch op mijn website verteld dat het genezen van dat vervelende zenuwticgebeuren Tourette eindelijk kon aanvangen. Er werd een dodelijk bijtend artikel over me geschreven, dat toen al gelogen was en nú nog steeds bovenaan de hitlijsten staat, als je mijn naam intypt in de zoekmachine. Geen hond die het leest, maar ze hadden besloten dat mijn praktijk dicht moest en terwijl iedereen gewoon aangifte kan doen van laster, gelden dit soort beschermende wetten voor mij kennelijk niet en zit ik er al jaren mee. Als mensen die mijn hulp willen inschakelen, dat artikel zien, komen ze niet meer naar me toe.

Vandaag is daarom zoete wraak, want ik heb gelijk gekregen. Tóén zei ik dat je, om van Tourette te genezen, moest leren ontspannen. Later kwam ik erachter dat minstens de helft van deze nare stoornis in je bijnieren en longen zit en niet in je hoofd. En dat het feit dat je je niet kunt ontspannen, aan een verstoring van of een tekort aan cortisol ligt. Nou, woedend was de reguliere medische wereld, want die beweren bij hoog en bij laag dat Tourette z’n wortels in een verstoorde dopaminespiegel heeft.

Dan geef ik je nu eventjes een link, okee? Klik maar eens hier, dan krijg je een website over psychoses, waar een vraag over hoe je je dopaminegehalte kunt meten, door een expert beantwoord wordt met een “Dat kan niet. Zover is de medische wetenschap nog niet”. En nog één: “Dopamine is slechts een hypothese”. De medische wetenschap spreekt zichzelf met andere woorden tegen en nog erger: de diepere oorzaak van Tourette hebben ze niet eens ontdekt. Logisch dat ze op hun neus kijken als Miep uit Friesland, van Griekse afkomst ook nog, het wél allemaal weet en kan. En wel zonder medische graad en zonder laboratorium.

Dan ga ik je nu vertellen hoe ik, gebruikmakend van al mijn zintuigen, mijn logisch denken, mijn letterenstudie en het internet begrepen heb hoe het in elkaar steekt. En daarna hoe je het kunt genezen, want dat lijkt me ook wel handig eigenlijk.

Waar komen die zenuwtics vandaan?

Als je last hebt van Tourette, heb je zenuwtics of dwangneuroses, zoals de tics vroeger genoemd werden. Je moet verplicht van alles tellen, de hele tijd knikjes geven, allerlei telfouten goedmaken (die je natuurlijk maakt als je de ganse dag lettergrepen en paaltjes moet tellen) en soms moet je ook geluidjes maken. Of iets warms aanraken en dan iets kouds. Snel praten of juist langzaam, lettergrepen inslikken of woorden verkeerd beklemtónen. Oogbewegingen maken, je oren bewegen … echt allerlei dingen moet je doen. En wee je gebeente als je het inhoudt, want dan krijg je een ontlading, waarbij het nog erger wordt. Uiterst vermoeiend is het en de basis van de wortel van het fundament van dit alles is dat je onmogelijk kunt ontspannen.

Dat komt doordat je ergens in je leven een shock hebt gehad, die dat veroorzaakt heeft. Gewoon even een voorbeeldje: je lag even lekker in de zon, terwijl je een hamburger op het gas had staan. Even vergat je de tijd en daar ging je burger. Je partner kwam net binnen op dat moment en omdat die een rotdag had gehad, viel hij per ongeluk uit tegen je. Voilà een mogelijke oorzaak waardoor je niet meer durft te ontspannen en dat ook niet meer kunt.

Resultaat: een verstoring in je cortisol en dat betekent of een tekort aan dit rustgevende hormoon of een probleem met de opname, de aanmaak of het vervoer ervan. Plus een deuk in je zelfvertrouwen. Als je Tourette hebt, kun je niet goed diep ademen en vergeet je misschien soms wel helemaal te ademen, waardoor de zuurstof in je longen niet ververst wordt. Dan voel je je niet ontspannen en na wellicht nog een paar shocks ontwikkel je die dwangneurose. Die heeft vaak als mede-oorzaak dat je niet geaccepteerd wordt zoals je bent.

Jarenlang ben ik aan het stoeien geweest met deze gruwelijke stoornis. Ik durfde bijna niet meer auto te rijden, omdat ik altijd naar de paaltjes aan de kant van de weg moest kijken en bang was om een aanrijding te krijgen. Oorlog had ik ermee, maar ik kon niet ontspannen, wat ik ook probeerde. Pas na 9 jaar harde strijd kon ik het afgelopen najaar voor het eerst in mijn leven een beetje ontspannen. Gelijk kon ik de tics een beetje tegenhouden af en toe en dat ging steeds beter naarmate ik beter kon ontspannen.

En zo genees je dwangneuroses

Totdat ik vast kwam te zitten en er geen vooruitgang meer was. Toen bleek dat ik wel degelijk ook een dopamineprobleem had: als ik helderziend keek, zag ik dat het spul niet als een stroom mijn lijf doorracete, maar dat het met schokjes ging. Ik had er veel te weinig van en de afgifte van het hormoon door mijn hypofyse ging ook veel te traag. Ik ging zoeken op het internet om te zien of er al een slimbo geweest is, die ontdekt heeft hoe je die dopamine weer stimuleert. Ik begreep dat je een goed gevoel moet oproepen. Een moment waarop je trots op jezelf bent geweest, want dopamine geeft niet vagelijk ‘een goed gevoel’, maar het geeft je zelfvertrouwen, ontdekte ik.

Nu is die Tourette een hardnekkig en taai ding en dus was die oefening niet genoeg om de dopamine weer te laten lopen. Ik ging dus eens brainstormen met mezelf en bedacht het idee om in bad te gaan zitten met een lading zout en dan ín bad proberen diep adem te halen. Dat ging voortreffelijk en ik ben nu weer een paar stappen verder. Niet alleen dat, want ik heb door dat badzitten ook ontdekt dat ik écht gelijk had: als je wilt genezen van Tourette, moet je eerst zien dat je weer kunt ontspannen en daarná kun je aan de gang met je dopaminespiegel. Je dopamine gaat echt niet lekker lopen als je niet een beetje ontspannen bent!

Dingen eten waar een hoop dopamine in zit, is sowieso een prima idee. Dan heb je kersen, koffie, cacao (pas wel op dat je niet aankomt) en het liefst melkchocolade hoor, want de (poeder)melk daarin veegt je maag gelijk ook even schoon en anijs. Je krijgt dan eventjes een goed gevoel en dat is hartstikke goed. Maar om echt te genezen van een ziekte die als (mede-)oorzaak een dopamineverstoring heeft, is het niet wat je nodig hebt.

De dopamine uit je chocola of je kersen wordt namelijk niet zo opgenomen als bijvoorbeeld vitamines: een onderdeel van die dopamine (l-dopa) wordt naar je hersenen gevlogen en brengt daar eventjes de aanmaak van dopamine door je hypofyse op hol. Het is echter de bedoeling dat je hypofyse altijd voldoende van dat spul aanmaakt en rondstuurt! Daarvoor moet je je goed voelen over jezelf, zoals ik ook al vertelde in het verhaal over MS. Die ziekte heeft ook als mede-oorzaak een verstoring in je dopaminespiegel. En de ziekte van Parkinson niet te vergeten.

Daarom was die oefening van mij in bad een goed idee, maar je kunt ook iets anders doen wat je graag doet. Een wandeling maken, lekkere muziek opzetten, een mooi boek lezen, een paar vrienden uitnodigen, een CD met peptalk opzetten of een dvd van Youp kijken. Of nog iets anders waar je plezier in hebt of wat je goed kunt. Je kunt ook bij mij komen, want ik kan die shock voor je opzoeken en helpen verwerken. Als je daar niet mee begint, wordt het niks. Als je onkruid wilt wieden, moet je eerst de wortel er uittrekken, anders blijf je trekken.

 

@Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

 

Tags: tourette, dwangneurose, dopaminespiegel, ontspanningsoefening, zelfvertrouwen