Duurzame energie: wat is wel en niet groen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Al vele jaren hebben wij – voor zover ik begrijp – groene stroom en gas in huis. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan, want jij betaalt voor groene energie, maar je weet niet of jij die ook zelf krijgt. Zo was het verhaal altijd en daar was ik blijven steken. Onterecht, begrijp ik nu. In de cola met mijn roestige brein, dacht ik dus vandaag en ik ben eens even in de laatste feiten gedoken.

Aanleiding was een donkergrijze onweerslucht vanmiddag, terwijl ik bij Arnhem in de file stond te balen. “Dat wordt een fiks onweertje zometeen!”, zei ik opgewekt tegen niemand in het bijzonder. “Jaha!”, antwoordde niemand me. Nou, mij viel een teleurstelling ten deel, want er vielen alleen wat dikke, tropische regendruppels en toen was de pret voorbij. De lucht klaarde weer op en mijn gezicht betrok … Ik wéét wel dat ik eigenlijk niet van onweer mag houden, omdat het gevaarlijk is voor sommige mensen, maar ik vind het stiekem toch mooi. Dat wat er na zo’n bui in de lucht hangt, dat is namelijk onder andere ozon. Dat kukelt vanuit de ozonlaag, die we hard nodig hebben, naar benee en je weet dat ozon behoorlijk giftig is.

Thuisgekomen ging ik gauw het internet op. Op Facebook ben ik bevriend met iemand, die een heleboel blijkt te weten over kernenergie. Hij heeft er radioprogramma’s over gemaakt en een paar korte artikelen over het onderwerp geschreven. Hier vind je er één van. Ik ben zelf altijd tegen kernenergie geweest, omdat ik niet zo gek ben op experimenteren met gevaarlijke stoffen. Bovendien schijnt het verhaal dat men in de jaren ’50 voor kerncentrales met uranium heeft gekozen, omdat je van het afval kernwapens kunt maken, waar te zijn. Nou, we hebben inmiddels wel gezien hoe gevaarlijk die wapens zijn! En wat er voor machtsspelletjes en oorlogen uit die troep voortkomen. Af en toe moet je jezelf gewoon eventjes tot de orde roepen en stoppen met domme dingen doen. Hier heb je zo’n geval!

Windenergie: goed idee of niet?

Het gemauw van best veel mensen over wind- en zonne-energie vind ik echt driedubbele flauwekul. Je gaat toch geen windmolens midden in een stad zetten als die dingen geluid produceren? En het is ook nergens voor nodig om ze in een natuurgebied neer te zetten, zodat er allemaal vogels in de wieken verstrikt raken. Gewoon even logisch nadenken waar je ze neerzet en er is geen man overboord. Toch?

Wat wel iets minder leuk is, is dat er in windmolens een zeldzaam metaal gebruikt wordt voor een magneet die erin zit: neodymium. Je hebt er vast wel van gehoord. Het wordt vooral in China gewonnen en niet altijd onder de meest gezellige omstandigheden. Toch heeft de overheid van China daar een aantal maatregelen voor genomen en bovendien zijn er steeds meer windmolens, die op een andere techniek werken. Daar hoeft geen neodymium in. Het zeldzame metaal zit overigens ook in je smartphone en in je flatscreen en dat zijn veel grotere hoeveelheden bovendien. Hier is informatie van de NWEA, oftewel de Nederlandse WindEnergie Associatie over dit metaal. De pagina hierover op hun website is verdwenen, dus ik hoop dat je me op mijn woord gelooft.

Zonne-energie onder de loep

In zonnepanelen schijnt dan weer cadmium te zitten, wat niet helemaal geweldig is voor het milieu. Heel even googlen en de eerste site openslaan die je tegenkomt, levert alweer up-to-date informatie hierover op: dat zijn oude panelen. De nieuwe zijn gewoon cadmiumvrij. Kijk, hier kun je het vinden. Dus laat de katten uit je buurt het miauwwerk maar doen, okee? Zonnepanelen zijn zo ongeveer de beste manier om energie op te wekken. De technologie gaat dagelijks een paar stappen vooruit en af en toe mag je je informatie weer eventjes updaten. Ik zeg dit overigens net zo hard tegen mezelf! 🙂

Is biomassa groen?

Deze button had ik vroeger in een heleboel talen 🙂

Maar er zijn nog een paar manieren om groene of juist niet-groene energie op te wekken. Bijvoorbeeld biomassa verbranden. Ik wist wel dat dat niet echt heel handig was, maar had begrepen dat het niet anders kon op het moment. Weer even googlen leverde een prachtwebsite op: WISE Nederland, een website die alles hartstikke duidelijk uitlegt. Zelfs ik snapte er behoorlijk wat van. Over biomassa zijn ze heel duidelijk: het duurt tientallen jaren voordat dat een keer CO2-neutraal wordt en duur is het ook nog. Geen goed idee!

Een kerncentrale met thorium

Maar er worden ook proeven gedaan met kerncentrales die niet met uranium werken, maar met een ander element uit de scheikunde, namelijk thorium. Dat is een soort van roestbak zeg maar (een oxiderend spul), dat uit mijnen gehaald dient te worden. Die liggen vooral in India. Nou, leuk voor hun economie, maar is thorium handig als grondstof voor kernenergie? Wel … een kernreactor met thorium werkt heel anders dan één met uranium. Het is daardoor veel veiliger, maar er moet nog wel een hoop onderzoek gedaan worden, voordat we daar echt op over kunnen gaan.

Uraniumresten zijn rond de 240.000 jaar lang radioactief en thoriumresten ongeveer 100 jaar. Bovendien is er veel minder afval. Er wordt gezegd dat er geen kernwapens van dit afval gemaakt kunnen worden, maar dan ken je de wetenschap nog niet. Het kan hoor! Als je er meer over wilt lezen, kun je dat bijvoorbeeld hier vinden. Ik heb nog wat verder gezocht over thorium en denk dat het volgende argument ertégen verstandig is. Dit zei een emeritus hoogleraar (Wim Turkenburg) over deze centrales:

Vóór het jaar 2050 moet het CO2-probleem grotendeels zijn opgelost. Daarbij zouden thoriumcentrales een rol kunnen spelen, maar die zijn tegen die tijd nog niet klaar voor gebruik op grote schaal. Dan kunnen we toch beter gelijk met écht schone energie aan de gang gaan?

Kernfusie: hoe geweldig is dat?

Dan is er kernfusie in plaats van kernsplitsing. In de bekende uranium-atoomcentrales wordt de atoomkern van uranium in tweeën gesplitst. Dat is een heel gebeuren en hartstikke riskant ook. Nu is er enige tientallen jaren geleden ook iemand geweest, die kwam met een andere methode: breng meerdere atoomkernen bij elkaar in plaats van ze te scheiden. Dat lijkt logisch, nietwaar? Ja, dat vond ik ook, totdat ik las hoe het werkt. Toen dacht ik: ten eerste moeten we ons eigenlijk niet met atoomkernen bezighouden. Zó diep in de natuur moeten we niet ingrijpen. Bovendien is dit proces ook zeer gevaarlijk.

Kernfusie vindt namelijk plaats bij een enorm hoge temperatuur: 150 miljoen °C! Zo heet is de binnenkant van de zon en dat is een hitte die je je eigenlijk niet eens kunt voorstellen. Het zal best allemaal beveiligd zijn, maar ik vind dat net zoiets als bungeejumpen: je gaat te ver over de grens. Bovendien zijn die atomen heel moeilijk hanteerbaar. Het is, om het kort te maken, gewoon hartstikke gevaarlijk om hiermee te werken. Je kunt er oeverloos veel energie en geld in stoppen, maar volgens mij is het principe duidelijk:

Conclusie

Er is iets simpelers en dat levert ook nog eens energie op, waar even in geïnvesteerd moet worden, maar die later bijna gratis wordt: windmolens en zonnepanelen. Geef het overheidsgeld liever dááraan uit, zodat we daarmee snel de hele planeet kunnen voorzien van schone energie.

In Petten, een plaatsje in Noord-Holland, is al heel lang een omstreden kerncentrale, waar kernproeven worden gedaan voor met name de nucleaire geneeskunde. Ze zijn daar ook bezig met thorium, maar hebben inmiddels zo’n 1750 (!) vaten met afval, waar van alles mee moet gebeuren, waarna het helemaal naar Borssele in Zeeland moet worden gebracht. Daar kan het min of meer veilig opgeslagen worden. Hier de NOS over Petten. Dat is onze toekomst niet!

Uiteraard is dit een heel klein onderzoekje. Ik heb een stuk of 7 websites bezocht. Maar doe gerust ook je eigen onderzoek naar dit onderwerp! En kijk dan wat jij ervan vindt. Op die website van WISE kun je ook lezen welke energiebedrijven wel en niet groen zijn en je kunt zelfs met tussenkomst van hen overstappen naar een groen bedrijf. Ik zou zeggen: doe je voordeel met dit artikel, deel het overal waar je wilt en voorzie het van zoveel mogelijk sterren en likes. En mijn facebookpagina ook! Die is gek op likes.

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.