recepten
Recepten

Vroeger had je in Nederland de normale mensen en dan een bovenlaag van de bevolking; de elite, zeg maar. Daar hoorde mijn familie van adoptiemoeders kant bij en aan hen kleefde een geweldige kookkunst! Echte haute cuisine als je het mij vraagt, maar dan zonder onzinnig dierengeweld en arrogant geneuzel. Die keuken had eigenlijk algemeen moeten worden, maar toen de elite de baas niet meer was – zo vanaf de jaren ’50 ongeveer -, wilden de anderen niets meer van hen weten. En nu haal ik hun keuken weer naar boven, want dit wil je echt niet missen!

Voordat ik de links neerzet naar de pagina’s met recepten, eerst nog iets anders! Die elite van vroeger bewaarde eigenlijk de Hollandse beschaving. Daar maakte de keuken deel van uit, maar ook bijvoorbeeld de etiquette. Ik bedoel hiermee niet het gezever over waar je vork op tafel moest liggen en met welke hand je moest eten, maar hoe de mensen met elkaar omgingen. Dát is immers de echte cultuur! En ja, ook Nederland heeft een cultuur gehad. Die is alleen kwijtgeraakt door het opkomende consumentisme en nu mogen we haar weer naar boven halen.

We menen, als we aan vroeger denken, dat vrouwen onder hun man stonden. Toch was dit niet het geval! Er waren rolpatronen, maar dat is iets anders dan dat een vrouw niet gerespecteerd werd. Mijn oma was zeer zeker niet het slaafje van mijn opa. Mijn opa had respect voor haar, om wie ze was. Om een voorbeeld te noemen: mijn oma’s ouders overleden toen zij 20 jaar oud was. Ze waren arm, omdat haar vader predikant was. Ze hoorden wel bij de notabelen, maar hadden geen geld of bezit, zoals mijn opa’s kant van de familie. Honderd jaar geleden kregen dominees geen salaris van de kerk of de overheid, maar moesten ze leven van aalmoezen uit hun gemeente. Hoe betere donderpreken, des te meer geld, zal ik maar zeggen.

Mijn overgrootouders overleden vlak na elkaar aan de Spaanse griep en toen moest het gezin worden georganiseerd. De oudste zus kreeg de voogdij samen met een tante en mijn oma ging een inkomen verdienen, door te gaan werken. Dat was hypermodern in die tijd en mijn opa had er respect voor, dat zijn lief zoiets durfde. Hij had ook respect voor haar zachtaardige karakter en voor haar familie. Mijn grootouders waren lief voor elkaar. Ze hadden allebei hun rol in het leven: mijn oma voedde de kinderen op en zorgde ook voor familie en vrienden, waarbij ze huishoudelijke hulp in huis had. Mijn opa verdiende een inkomen als advocaat en hielp familie en vrienden met financiële zaken.

Zij waren samen een eenheid, vertrouwden op elkaars toewijding en kunde in hun taken en werkten op een positieve manier samen. Volgens een ietwat ouderwets aandoend rollenpatroon misschien, maar ze waren beslist niet conservatief voor hun tijd. Opa besliste bijvoorbeeld niet in zijn eentje over alles en ging niet zomaar zijn gang, maar overlegde met zijn vrouw als het over familiezaken ging.

Het feit dat vrouwen vroeger meestal niet werkten, had als reden respect voor hun rol als echtgenote en moeder. Geen onderwaardering omdat ze slechts een vrouw waren. Men wilde vrouwen niet belasten met werk en met politiek idem dito. Mannen vonden dat een zware en negatieve wereld, waarvan ze liever niet wilden dat hun vrouw er deel van zou uitmaken. Juist omdát er het type mannen rondliep dat géén respect had voor vrouwen. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar discriminatie was dat niet.

Enfin, hier zijn de links naar de recepten. Er komen er uiteraard meer bij, want ik moet tijd hebben om ze te noteren!

Soepen Hoofdgerechten Desserts
Pompoensoep Sucadelappen met Franse jus Saroma à la grand-mère
Tomatensoep Linzen Zelfgemaakte vla
Kippesoep Griesmeelpap
Rijstepap

 

Sluit Menu