Dit kun je doen aan te veel plastic

Walvis

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Iedere dag zie je en lees je het op alle sociale media en zelfs in de kranten en op teevee: de wereld vergáát van het plastic. Vooral de zee moet het ontgelden. Dolfijnen en walvissen stikken er soms in en het is tijd om er eens iets tegen te doen.

Ja, ik weet dat er veel jonge studenten en wetenschappers zijn, die oplossingen hebben gevonden om iets met al dat plastic te doen. Maar dan nóg: het is gewoon te veel om te verwerken. Er werd ons voorgespiegeld dat we veilig PET-flessen konden kopen, want het plastic zou afgebroken worden. In de jaren ’80 heb ik nog actie gevoerd voor zuivel in flessen, maar mensen vonden het onhandig en kochten het gewoon niet. Dat die flessen afbreekbaar waren, hebben de makers ervan wellicht ook ooit geloofd, maar nu is het volkomen duidelijk:

plastic kan níet afgebroken worden en zeker niet in zulke grote hoeveelheden als we tegenwoordig gebruiken. We moeten dat gebruik verminderen.

 

Waar plastic van gemaakt wordt

Misschien is het handig om eerst even te zien waar plastic vandaan komt. Zoals je waarschijnlijk wel weet, wordt het uit aardolie gefabriceerd. En aardolie, evenals aardgas, wordt gevormd door dode dieren en planten. Daarom worden ze ook fossiele brandstoffen genoemd. Het komt in ieder geval uit de natuur, maar daarmee is het nog altijd niet gezond.

Aan de ene kant is het wel een idee om al die enorme voorraden aardolie en -gas op te gebruiken; we moeten er toch vanaf, niet? Maar het gebruiken als energiebron geeft aan de andere kant ook behoorlijk wat vervuiling en het plastic dat ervan gemaakt wordt, is zelfs katastrofaal voor diezelfde natuur, waar het spul vandaan komt. Laat staan nog de manier waarop het gefabriceerd wordt uit aardolie, want dat is ook niet echt een schoon proces. Op de vraag wat we dan met de aardolie aan moeten, hoef ik geen antwoord te geven, want dat verandert toch niet. Mijn mening doet daarbij niet ter zake. Dus ga ik in op de vraag: wat kun je doen om minder plastic te gebruiken?

Zo gebruik je minder plastic

Net zoals in het vorige artikel over natrium en zeep, is het hier ook zo dat als jij de helft minder plastic gebruikt en dit artikel overal deelt, het plasticprobleem hanteerbaar wordt. Er zijn immers wel oplossingen gevonden om veel kleinere hoeveelheden biologisch af te breken. De ideeën die ik hier geef, zijn allemaal best bekend. Het is alleen zo dat je er misschien niet aan denkt om ze uit te voeren, omdat er zovéél wordt gezegd. Daarom hier even op een rijtje.

Het plastic aan de binnenkant van pakken zuivel en frisdrank kan moeilijk afgebroken worden. Er is altijd wel ergens zuivel in flessen te koop. Daar kun je dus voor kiezen. Je kunt ook in ieder geval geen éénpersoonsverpakkingen nemen, maar pakken met zoveel mogelijk inhoud. Wat vruchtensap betreft: ik heb het nog zelden aangetroffen in glazen flessen en áls het er al is, is het stervensduur. Pakken zijn meer vervuilend dan plastic flessen en als je grote flessen neemt, vervuil je ook iets minder.

En nu ga ik heel eerlijk zijn: ik vind die drinkbekers die we vroeger mee naar school moesten, ranzig voor kinderen. Pakjes zijn slecht voor het milieu en bidons zijn moeilijk schoon te maken. Toch denk ik dat je het je kinderen mag gunnen dat ze lekker drinken hebben op zulke lange, saaie schooldagen. Ze worden bovendien uitgelachen als ze als enige een beker mee hebben. Geef ze maar gewoon een pakje drinken mee en doe thuis maar wat meer aan het milieu.

Mineraalwater heb je eigenlijk niet nodig in Nederland. En niet alleen hier, maar in heel veel landen is kraanwater goed te drinken. Als je kalkrijk water hebt, kun je een grote fles mineraalwater kopen (liefst Spa: daar zit het minste kalk in) en een klein scheutje door het water in je waterkoker doen. Dan hoef je hem minder vaak uit te koken met azijn. Dat is namelijk ook heel slecht, want azijn doet de grond verzuren. Verder kun je echt gewoon kraanwater drinken en als je het wilt meenemen: neem een bidon die je goed kunt uitwassen. Staat nog sportief ook.

Aan verpakkingen van vleeswaren kun je niet veel doen. Het enige dat je kunt doen, is vleeswaren bij de slager kopen. Die heeft mogelijk nog gewoon zo’n kaaspapiertje eromheen, waar minder plastic aan zit. Bij sommige boodschappen kun je een merk kiezen dat minder zwaar verpakt is, maar tegenwoordig is er ontzettend veel om hygiëne te doen. Er zitten minder chemicaliën in voeding dan vroeger, dus ook minder conserveermiddelen en om het toch even te kunnen bewaren, wordt het nu zwaarder verpakt. Dat zijn keuzes van de overheid.

Wat ik daartegen doe, is zo min mogelijk koekjes en troep kopen, die per stuk verpakt zijn. Eigenlijk zouden we terug moeten naar de kruideniers van vroeger, waar je zelf je verpakkingsmateriaal diende mee te nemen. De winkelier hoeft dan alleen grote hoeveelheden in plastic te verpakken en jij stopt alles gewoon in de diepvries, totdat je het gaat gebruiken. Om het ontdooid te krijgen, laat je het een hele dag op het aanrecht liggen en stop je het niet stiekem even snel in de magnetron 🙂 . Op de markt is dit nog steeds zo, dus je zou daar je vlees en kaas kunnen halen.

Spaar je kinderen! Maar omdat je toch uit tijdgebrek veel spullen in de supermarkt zult halen, kun je eigenlijk alleen maar proberen zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. En dan heb je je tijd tegen, want kinderen lusten tegenwoordig niet graag meer boterhammen uit een broodtrommel. Mijn zoon wil ze altijd per se eerst in een plastic zakje hebben en daarna in de trommel. Te veel ouders hebben te veel geld en te weinig tijd om na te denken bij het leven. Tot op zekere hoogte moet je je daarbij aanpassen om je kind te behoeden tegen pestkoppen, maar je hoeft er niet al te ver in te gaan.

Ik heb altijd groot respect voor ouders die gewoon een ouderwetse picknickmand meenemen op een dagje uit, en die bedekken met een theedoek. Zo hoort het en het bespaart niet alleen geld: het helpt ook het milieu en veel meer dan je denkt. Kijk maar eens in de prullenbakken op maakt-niet-uit-welke plek waar veel mensen komen! Neem gerust gewoon een thermoskan met koffie, thee of frisdrank mee en broodjes. Modern en snel zijn is leuk, maar heeft ook z’n grenzen.

Conclusie

Plastic flessen vormen het grootste afvalprobleem. Ze kunnen dan wel hergebruikt worden, maar er zijn er veel te veel van. Probeer ze zoveel mogelijk te vermijden en deel dit artikel maar overal. Als je in een omgeving zit, waar iedereen stokvast gelooft dat kraanwater niet te drinken is, kun je een oud waterflesje met kraanwater vullen. Daar heb ik ook wel eens kinderen op school mee gezien en die werden niet gepest.

Misschien nog één voor arme ouders met kinderen: koop alsjeblieft niet zoveel slecht sap voor je kinderen. Koop bijvoorbeeld de helft en dan goed spul. Vul de rest aan met thee. Een waxinelichtje met daarop een pot thee, een theewarmer of een thermoskan met thee staan heel gezellig, geven een warme sfeer in huis en thee is gezonder dan je denkt. Ja, ook zwarte thee! Klein beetje rietsuiker erin en je geeft ze iets wat zowel het milieu spaart als hun tanden. Rietsuiker is niet slecht voor het gebit en zo zit je ook niet steeds met vuilniszakken vol lege drinkpakken.

Allerlaatste opmerking: aan mijn oudste zoon die inmiddels volwassen is, zie ik dat het spreekwoord jong geleerd, oud gedaan waarheid bevat. De dingen die ik hem als kind heb geleerd, past hij nu toe en daar hoort ook interesse voor het milieu bij. Heb alsjeblieft een mooie dag!

 

sophia dijkhuis, gouden era, sophia vassiliou, vassilou, vasilou, healing

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.