Dit kun je doen aan slapeloosheid

Dit kun je doen aan slapeloosheid

Vanochtend vroeg had een vriendin van me een artikel op het internet gevonden over een ziekte die narcolepsie heet of slaapziekte. Mensen met narcolepsie vallen overdag zomaar in slaap. De oorzaak ervan is gevonden, zo denken de wetenschappers: het komt namelijk doordat er een stofje (de een zegt dat het een neurotransmitter is, de ander noemt het een eiwit) mist bij mensen die eraan lijden.

Hypocretine heet het. Dat stofje zorgt ervoor dat overdag de delen van je hersenen die je wakker houden, werkzaam zijn. ‘s Nachts stopt het met werken en dan nemen de hersendelen die je in slaap houden, het over. Er is trouwens ook gevonden dat mensen met een heroïneverslaving vaak een teveel aan hypocretine in zich hebben. Men denkt daarom dat dit een oorzaak zou kunnen zijn voor waarom het zo moeilijk is om daarvan af te kicken. Ik denk zelf eerder dat je hypocretine harder werkt, als je heroïne neemt. Het spul knoeit immers met je bewustzijn …

Dus wat doen ze nu? Je raadde het al: juist, ze testen of deze mensen te weinig hypocretine hebben. Dat doen ze door middel van een lumbaalpunctie: een soort ruggeprik is dat, want daar hoort dat stofje te zitten. Hypocretine toedienen schijnt niet te kunnen. In plaats daarvan worden mensen met slaapziekte vaak behandeld met andere stoffen en daarover kun je hier meer lezen. Het zijn middelen die onder de Opiumwet vallen en alleen ter symptoombestrijding dienen. Genezen lukt ook bij deze ziekte niet in de medische wereld.

Nu zou je denken dat mensen met slapeloosheid óók een verstoring van datzelfde stofje hebben en dat is ook zo. Bij hen werkt het alleen te hard in plaats van te zacht. Het heeft echter geen zin om met dit stofje aan de gang te gaan, door het toe te dienen enzovoort. Hypocretine werkt namelijk voor de grote baas melatonine: als die niet het sein geeft om te stoppen met werken, blijft de hypocretine je wakker houden, zie je. Het is net als Japanse werknemers die zichzelf de dood inwerken, als de baas ze niet naar huis stuurt.

En dus moet je bij alle klachten die je slaap door de war halen, altijd aan je melatonine werken. Niet zozeer door het in te nemen, maar door te bekijken waaróm je melatonine niet bij het invallen van de avond zoiets heeft van: okee jongens, nu is het tijd om rustig an te gaan doen. Je hebt reden om bang te zijn om te ontspannen en daarom hou je jezelf wakker. Dat wijst erop dat je ooit eens iets meegemaakt hebt, waardoor je altijd alert wilt zijn, zodat er niet iets naars gebeurt. Check maar eens of het klopt. Ben je ‘s ochtends te vroeg wakker, dan zou het kunnen zijn dat je een keer ongenadig op je donder hebt gekregen als je te laat op school of op je werk was. Als je daarvan echt erg geschrokken bent, kan dat een verstoring in je hormonenhuishouding teweeggebracht hebben.

Tenslotte kan het nog zijn dat je iedere keer wakker wordt in de nacht. Een mogelijke oorzaak is dat je als kind lang in bed plaste en onbewust bang bent gebleven dat het weer gebeurt. Dan zorgen de genoemde hormonen ervoor dat je steeds wakker wordt om dat maar te voorkomen. Kijk maar eens of je iets kunt vinden wat je slaapverstoring veroorzaakt kan hebben en ik kan je er altijd mee helpen om alle oorzaken (het kunnen er immers meerdere zijn) uit te schakelen. Als je de fase van het ontdekken wat gezorgd heeft dat je lichaam het laat afweten, overslaat, kun je nooit genezen. Je ziet het heel duidelijk als je de artikelen die ik hier aanhaal, even doorleest. Het staat er letterlijk in! Men weet niet waarom die hypocretine niet normaal werkt, alleen dat het zo is en ze zien het verband met melatonine ook niet. Hoe ga je dan beter leren slapen?

Ik wens je een wakkere dag toe en een rustige nacht, tenzij je het net andersom wilt hebben uiteraard en tot het volgende artikel.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.