Dit is wat verlichting echt is in begrijpelijke taal

Dit is wat verlichting echt is in begrijpelijke taal

Het is een oeroud streven van de mens om verlichting te bereiken. In heel oude geschriften en boeken wordt erover gescheven in voor ons onbegrijpelijke taal. Die geschriften worden met uiterste zorg en liefde bewaard en steeds opnieuw gedrukt, verspreid en bediscussieerd. Mensen studeren erop en proberen overal uit te vinden wát dat verlicht zijn nu exact betekent en waarom we het punt nu toch steeds weer net lijken te missen. Inhalige mensen maken misbruik van dezelfde oude geschriften en krijgen vaak wél wat ze willen hebben. Toch blijven die ook altijd maar ongelukkig en gestresst. Wat is nu toch dat stukje wijsheid dat we missen en hoe kunnen we dat verkrijgen? Die vraag ga ik vandaag voor je beantwoorden en het is gemakkelijker dan je denkt!

 

Verlichting – enlightenment – éveil spirituel – Erleuchtung – φώτιση – iluminación

Wie hebben we wel allemaal als leraren gehad om te proberen uit te leggen wat verlichting is en om die zelf ook te bereiken als het even kan? Boeddha, Jezus, Krishnamurti, Confucius, Socrates, Aristoteles, Thomas Aquino, Immanuel Kant, Jacques Lacan, Michel Foucault, Sri Ramana Maharshi, Deepak Chopra … zo even een paar voorbeelden van grote levensleraren die we hebben gekend. Ik heb ze allemaal door elkaar gehusseld, maar dat geeft niet hè. Toch hebben al die mensen het mysterie van hoe je gelukkig leeft, niet opgelost. Hoe kán dat nou?

Ik heb het boekje van Deepak Chopra ‘De zeven spirituele wetten van succes‘ nog in mijn boekenkast staan, een boekje dat ik ooit gekocht heb en van voren naar achteren uit alle macht heb geprobeerd me eigen te maken. Kwam tot de conclusie dat ik alles al deed zoals hij het beschreef en dat mijn vraag waarom het leven dan zo hard voor me was, er niet in beantwoord werd. Na jaren keek ik het vandaag weer eens in en ik zag dat de man alles vertelt over hoe het leven werkt en correct ook nog, in begrijpelijke taal. Geen gedoe over de wet van de aantrekking ook hè! Die noemt hij niet eens, want het is niet de bedoeling van het leven dat je gaat zitten trekken. Het is ook hartstikke agressief. Intentie en wens, zegt hij: een bedoeling hebben van iets wat je graag wilt bereiken en daarover denken, praten en ernaar handelen. Precies wat ik ook al jaren zeg en welke spirituele leraar zegt het eigenlijk niet? De bijbel noemde het al!

 

Waarom werken de wetten van het leven dan niet voor iedereen?

Waarom werkt het dan toch niet voor iedereen? Nou … omdat er dus negatieve mensen bestaan, die letterlijk je geluk bij je wegkapen. Die staan die manier waarop het leven werkt, in de weg. Stiekem, door misbruik te maken van trauma’s en verdriet die je gehad hebt. Als ze je daarmee confronteren met van die pinnige opmerkingen, maak je jezelf van schrik klein en gaan zij snel op jouw persoonlijke ruimte staan. Als je niet zoveel narigheid hebt meegemaakt, ben je beter bestand tegen dit soort aasgieren en dat is het bewijs dat het waar is wat ik zeg. En dan ga ik nu de hamvraag beantwoorden:

 

Zolang je dit in de weg staan van je geluk door anderen níet benoemt en je je trauma’s en shocks niet goed verwerkt, hebben gemene mensen een ingang bij je om je geluk te verstoren.

 

Zolang je trauma’s bij je draagt, hebben negatieve lieden een ingang bij je. Daar maken ze vet misbruik van om je neer te halen, zodat ze er zelf beter van worden. Geen levensleraar die het lef heeft om dat eens duidelijk uit te spreken! Ja, of ze zeggen dat het je eigen schuld is dat mensen bij je kruipen. Dat is niet zo hoor en dat hoor je mij echt niet zeggen. Mensen die zoiets beweren, staan ook niet in mijn boek van wijze leraren. De gevolgen van een – lichamelijk of psychisch – trauma kunnen bovendien ook overerfd zijn. Je moet het allemaal maar weten! Dat is je eigen fout toch niet? En is het je eigen fout als je als baby een keer gevallen bent? Of als iemand je erg gekwetst heeft? Nee toch! Maar als je er alles aan doet om een mooi leven te leiden en het zit je maar steeds niet mee, is het een goed idee om toch eens te kijken of er ergens nog iets in je systeem zit, dat je geluk in de weg staat. Daar kan ik je bij helpen, want ik kan het opsporen en helpen snel te verwerken.

Het is bovendien best moeilijk om hypocriete mensen te doorzien. Als iemand heel aardig tegen je doet en altijd cadeautjes meebrengt of je goede raad lijkt te geven bijvoorbeeld, vermoed je niet zo snel dat diegene achter je rug om over je roddelt of je geluk in de weg staat. Maar het kan toch zo zijn. In mijn eigen leven zaten er een heleboel en ik heb heel wat tranen gelaten, omdat ik zo graag had gewild dat die mensen wél goed waren. Ik vond het heel moeilijk om ze te laten gaan, maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb!

Wij zijn allemaal gaan denken dat het negatieve, zware, chaotische en pijnlijke nodig is om ooit op een dag gelukkig te mogen worden. Dat het leven een harde leermeester is en dat je geluk moet verdienen. Dat doen we uit zelfbescherming, in een poging om te begrijpen waarom het leven zo is. Maar het leven ís niet zo! Omdat je zulke mensen lang niet altijd doorziet, lijkt het alleen of het leven zo hard en zo gemeen is. Die mensen zijn gemeen; het leven zelf niet!

 

Waarom zijn er negatieve mensen?

Waarom er überhaupt negatieve mensen zijn, is de volgende vraag! Het klinkt even raar, maar negatieve mensen hebben een verstoorde voedingsstoffenhuishouding. Een tekort aan natrium, een te laag vitamine D-gehalte en/of te veel kwik, fluor, chloor of koolstof zijn de mogelijkheden. Zo’n euvel kan lichamelijk werken, waardoor je ziek wordt, maar als het psychisch werkt, kun je bepaalde emoties niet goed verwerken. Bijvoorbeeld woede of jaloezie. Of teleurstellingen. Dan hangt het af van de vraag hoe je in elkaar zit of je anderen kwaad gaat doen of dat je een manier gaat zoeken om beter te worden. Om beter te worden, dien je je hersenen dus duidelijk te maken dat ze je lichaamsprocessen beter gaan aansturen. Dat is niet zomaar even een kwestie van dat tegen jezelf zeggen of op een briefje schrijven, maar het vereist een helingsproces en je moet ook beter wíllen worden. Mensen die veel kwaad hebben gedaan, weten dat hun daden bekend zullen worden als ze kiezen voor genezing. Daarom blijven ze veelal liever zoals ze zijn: bommetjes met gif. Die kun je beter zoveel mogelijk mijden. Goed of slecht zijn is een kwestie van keuzes!

Als je je trauma’s en shocks op de juiste manier verwerkt, zodat ze echt weg zijn, kan niemand meer bij je komen om je leven te vergallen. Dan werken die principes van intentie, van potentie, van geven en nemen enzovoort en krijg je dat in je leven wat je graag wilt. Als je een integere mens bent, krijg je een mooi leven. Heb je iets te melden aan de mensen, dan krijg je een podium. Ben je een kreng, dan krijg je een spiegel.

Tijd voor muziek! Als je denkt dat ik nu een heel ingetogen stuk muziek ga uitzoeken, heb je het helemaal mis. Nee, het is tijd om te leven en Gloria Estefan stopte met haar internationale muziekcarrière toen ze moeder werd. Ik vind dat iets heel moois. Adel deed dat ook! Ik had er ook zogenaamde issues mee, met dat onderwerp. Vertel ik je nog wel een keer als het ter sprake komt. Gloria Estefan liet een chill repertoire na. Hier The Conga voor je!

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Isabelle

    Lieve Sophia, hartelijk dank voor deze heerlijke uiteenzetting over wat verlichting nu juist is! Amaai, de waarheid over hoe de dingen echt in elkaar zitten, geven zoveel duidelijkheid en verheldering in mijn geest, dat ik bijna een gat in de lucht spring! Ik ben jou nogmaals oprecht dankbaar!

    1. Lieve Isabelle, ja hè? Het is niet zo moeilijk allemaal, maar alles wordt ingewikkeld gemaakt door mensen zelf. Iedereen gaat dan denken: oh verlichting! Eh jaaa, dat is heeeel moeilijk en niemand weet eigenlijk wat het is of hoe het moet. Haha nee juist heel eenvoudige mensen zijn verlicht. Dat is de grap. Heel veel liefs, Sophia

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.