De ziekte van Crohn voorbij

De ziekte van Crohn voorbij

Het ergste dat me de afgelopen 10 jaar ongeveer – ik weet niet precies hoelang eigenlijk – ziek maakte, was de ziekte van Crohn. Ik had geen puf meer om wéér naar het ziekenhuis te gaan en eindeloze onderzoeken te ondergaan, want ten eerste vonden artsen bij mij toch nooit iets en ten tweede is het eerste waar je last van hebt bij deze ziekte dat je oorverdovend afgemat bent. Ik had wel wat beters te doen dan mezelf nog meer uitputten en heel eerlijk liet mijn gevoel voor eigenwaarde niet nog meer vernederingen toe. Twee kinderen om voor te zorgen en een bedrijf om te leiden, bijvoorbeeld. Het was toch wel zeker dat ik die ziekte had en noch de reguliere noch de alternatieve geneeskunde kan er iets mee. Maar ik wél en dit is grotendeels traditionele kennis uit Griekenland, die ik met mijn ervaring en uitgebreid onderzoek heb gestaafd.

En er zijn nu eenmaal twee factoren die iedere genezing bemoeilijken: heel erg veel negatieve mensen om je heen en naar verkeerde therapeuten gaan. Niet dat je hier iets aan kunt doen, want nare mensen heb je niet zomaar weer je leven uit en je vergissen in een therapeut is niet meer dan menselijk. Zelfs reguliere artsen gebruiken soms verkeerde methodes. Je weet wel: gebaseerd op van die sekteachtige denkbeelden dat je zogenaamd je vibraties moet verhogen, andermans vibraties moet volgen en ach je weet het inmiddels wel hè. Ik schrijf er nu al zo’n 10 jaar over.

Niettemin kunnen die twee factoren je genezing danig in de weg zitten en daarom geef ik al járen goede adviezen qua voeding en muziek. En ik heb zelfs nog altijd een meditatie op mijn website staan. Hier kun je die vinden. Deze adviezen helpen je om alvast jezelf een beetje op te schonen, zogezeid, zodat je genezing sneller gaat. De ziekte van Crohn en in het algemeen alle ziektes, aandoeningen en klachten die je in je maag en/of darmen kunt hebben, liggen aan de basis van heel erg veel klachten en ziekte. Ik vertel immers altijd dat ziekte begint met een shock. Als je erg schrikt van een traumatische gebeurtenis of ongeval of iets dergelijks, kun je even niet logisch denken: je moet jezelf weer bijeenrapen eigenlijk en je schrik verwerken. Pas als die verwerkt is, krijg je je logische denken en je talenten en alles weer terug en ga je genezen. Dat is hoe het in opvallend veel gevallen werkt en verdriet en pijn voel je het ergste in je buik. Stikken in het maagzuur, honger hebben maar niets kunnen eten en een pijnlijk lijf zijn eveneens ernstige symptomen van deze ziekte.

Van een aandoening in je spijsvertering krijg je vaak tevens huidklachten. Pukkels, schurft en zwammen noem ik ze altijd, want ik heb er ook last van en leuk is echt anders. Als ik er geen grappen over maak, word ik er boos en verdrietig van. Je spijsvertering is een enorm chemische aangelegenheid, waarbij er bijzónder veel stoffen vrijkomen, aangemaakt worden, opgesnord worden om je voedsel te verteren enzovoort. Als die vertering niet zo gladjes verloopt, slaan die chemische stoffen al gauw uit naar je huid. Allerlei soorten herpes kun je dan krijgen, wratten, puisten, eczeem, psoriasis, steenpuisten en noem het allemaal maar op. Je kunt die dingen wel laten weghalen bij de dokter, maar daarmee ben je niet genezen en maar al te vaak steken ze doodleuk binnen de kortste keren de kop weer op. Of je krijgt weer andere, ook érg schattig.

Hoe het verder ook zij: ik heb míjn ziekte van Crohn overwonnen en ik ga niet eens meer vertellen wat ik allemaal uit mijn maagdarmkanaal heb gevist aan gruwelijkheden. Gelukkig wist en weet ik wat het beste dieet is bij deze ziekte en voelde ik me niet schuldig, toen ik jarenlang geen brood door mijn keel kreeg – maar wel koekjes. En ik maakte me geen zorgen als ik soms maandenlang geen vlees kon eten, terwijl ik het wel nodig had met die auto-immuunziekte. Vis kon ik absoluut vergeten, fruit ook, water en groente bij tijden eveneens. Wat wél ging, dat waren tomaten en daar at ik ladingen van. Juist wél gluten, ook al spatte mijn huid bijna uit elkaar van de eczeem en viel ik soms bijna om van de duizelingen. En koffie, iedere dag een paar koppen sterke koffie, ook al kon ik het soms niet eens zíen, zo ziek als ik was. En peper! Zoveel peper als ik kon verdragen, ook al gaf het explosies van binnen. Dit raad ik je niet zomaar aan hoor, want bij mij waren mijn trauma’s alleen al bijna niet te overzien en ik had zo’n negatieve omgeving, dat ik nooit had kunnen genezen als ik mezelf niet héél hard had aangepakt. Er zijn gelukkig wel vriendelijker manieren om je maag en darmen tot rust te brengen met een paar dieetaanpassingen en die zal ik je geven als je in mijn praktijk komt. Je kunt in ieder geval wel vast beginnen met zoveel mogelijk kamillethee! Als je het kunt verdragen met een beetje uitgeperst citroensap en honing en anders zonder.

Bij míj is de ziekte over en het eerste dat ik daarvan gemerkt heb, is dat ik opeens niet meer zo hondsmoe ben. Als je een auto-immuunziekte hebt, vechten je witte bloedcellen immers tégen je in plaats van vóór je en daar word je moe van! Eerst maar eens wat rust nemen, want met zo’n ziekte kun je ‘s nachts ook heel moeilijk slapen: je darmen blijven volzitten met voedsel en dat veroorzaakt maagzuur, jeuk en meer van dat soort ongein. De laatste maanden heb ik daar maar aan toegegeven en heb ik overdag geslapen in plaats van ‘s nachts. Dan met mijn huid aan de gang, want ik had vroeger een bijzonder mooie huid en die wil ik best terug. En mijn haar, want ook dat kan uitvallen door spijsverteringsklachten en dat is gebeurd. Verder ontdek ik nog wel welke klachten van mijn ellenlange misèrelijst ook met de ziekte van Crohn te maken hebben gehad. Er is immers nog nooit iemand van genezen, behalve een paar mensen die ik ermee heb geholpen en we weten dus nog niet alles over wat er gebeurt, als je deze ziekte de baas wordt. Overgewicht, een opgezette keel, oog- en oorproblemen zijn ook klachten die er wel eens mee in verband worden gebracht. We gaan het zien! Latere toevoeging: deze klachten kúnnen inderdaad samengaan met de ziekte van Crohn, maar in mijn geval zijn ze in verband te brengen met de ziekte van Lyme en daarom genazen ze niet, toen de ziekte van Crohn genas.

Ik wens je alvast een mooie dag en ga zelf eerst wat rust nemen, want dat heb ik nog niet gedaan. Muziek die je maag helpt ontspannen is er uiteraard wel en hier heb je er een voorbeeld van. Tania Tsanaklidou zingt Για να σου μάθω μοναξιά (om je te laten zien wat eenzaamheid is) voor je. Tekst is geschreven door Manos Tsilimidis met muziek van Takis Bougás.

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.