De waarheid en wat jaloezie met mensen doet

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Al jaren moet ik de waarheid opzoeken in een aantal belangrijke mensenlevens. Dat doe ik door naar Brahman (God) te luisteren, die me van alles vertelt en daarna het internet op en de boeken in te duiken. Dan moet ik minutieus lezen en zie ik iedere keer van die kleine dingetjes, waaruit de waarheid blijkt. Met mijn Mercurius in Leeuw is zo precies lezen niet echt mijn hobby, maar uiteindelijk is het de moeite altijd waard. Ik geef hier een paar voorbeeldjes.

Oostenrijk-Hongarije, 18e eeuw

In het leven van keizerin Sisi en keizer Franz-Joseph van Oostenrijk-Hongarije – wist je trouwens dat half Joegoslavië daar toen ook bij hoorde? Ik zag het laatst op een kaart, het was een enorm land dat ze moesten regeren – was een vrouw, die Katharina Schratt heette. Zij was een jaar of 30 jonger dan Sisi en Franzl en was actrice van beroep. Ze was getrouwd met een edelman, Nicolas Kiss de Itebe en had een zoontje met hem. Nu staat er, als je de boeken induikt, dat die Nicolas binnen een jaar zijn hele vermogen had opgegokt en ook zijn vrouws bruidschat.

Dan denk je: o jee, wat een kerel! Maar als je doorleest op Google Books, lees je dat Katharina later zelf de halve tijd in Monaco zit om daar al haar geld op te gokken of anders wel uit te geven aan veel te dure “toiletten”. Toiletten waren die onmogelijke jurken met allerlei toestanden en accessoires om je vet binnen de perken te houden enzo, uit die tijd. Wie heeft dus het vermogen van die Nicolas opgegokt? Juist: mevrouw Katharina Schratt zelf, niet haar man.

Dan wordt er de hele tijd gesuggereerd dat deze dame een liefdesrelatie met de keizer zou hebben. Nou, ik heb dus op Google Books boeken gevonden waar ik in mocht kijken en daar stonden hele gedetailleerde beschrijvingen in van avondjes, die dat mens bij Sisi en haar man doorbracht. Daaruit blijkt dat Katharina geld nodig had – het vermogen lag immers in Monaco in de gokmachines en dat kreeg ze niet meer terug – en de keizer wilde haar in de gaten houden. Dus verzon hij een smoes dat hij zo depressief was en kreeg zij een baantje bij hem als animatiedame. Hij deed net alsof hij helemaal opvrolijkte door haar gezelschap, maar in feite was Sissy er meestal gewoon bij en zat die met haar te praten en te ginnegappen.

Wat nou relatie? Snap je wel? Die man had helemaal geen tijd voor andere vrouwen en was bovendien verliefd op zijn eigen vrouw. Doordat er heel erg negatieve en jaloerse mensen om hen heenstonden, waren Sisi en hij gedwongen om net te doen alsof hun huwelijk kapot was, maar het tegendeel was waar. Wat dacht je bijvoorbeeld van die ontzettend bazige keizerin-moeder Elisabeth van Beieren? Die bemoeide zich letterlijk overal mee en zat de hele dag te stoken in het huwelijk van haar zoon en schoondochter. De keizer was totaal gebroken toen Sisi vermoord was op haar 61e. Dus die hield wel degelijk van haar. Die moord was mogelijk georganiseerd door mevrouwtje Schratt, dat stond er nota bene bij in een van die boeken over hen. Zij kreeg niets van de erfenis na de dood van Franz-Joseph. Geen relatie dus, ook niet met andere vrouwen, want niemand kreeg iets. Het was een spel dat ze moesten spelen om te zorgen dat ze nog iets aan invloed op het rijk konden uitoefenen, zonder daarbij al te erg gedwarsboomd te worden.

Middeleeuwen: Keizer Karel

Keizer Karel en koningin Isabella

Keizer Karel V in de 15e eeuw: van hem werd gezegd dat hij allemaal relaties met vrouwen had. Nou, de man was slechts 9 jaar getrouwd met zijn eigen vrouw Isabella van Portugal, die Spanje regeerde. Zij was een prachtige en zeer capabele vrouw, zo zeggen de geschiedenisboeken. Hij was veel de hort op, omdat zijn rijk uit allemaal kleine stukjes bestond, waar hij constant bij moest zijn. De Moren regeerden toen naast hen in Spanje en bovendien kwam de Reformatie in die tijd op. Druk zat dus en echt geen tijd voor affaires! Toch had hij 6 kinderen met zijn vrouw en een gelukkig huwelijk, zo staat er geschreven. Nadat zij in het kraambed van hun laatste kind overleden was, liep de keizer jicht op. Daarna wordt er weer een verhaal verteld dat hij een kind zou hebben verwekt bij iemand. Nou, met jicht?? Ik weet niet hoor …

Jaloezie bij Jezus

Naar het leven van Jezus. Het gaat daarin altijd voor een groot deel over zijn moeder Maria, die zogenaamd zo’n wijze vrouw was en zijn vader Jozef, de domme timmerman. Nou … Jezus zat als kleintje altijd in de synagoge in de boekrollen te lezen. Het waren dús vooraanstaande mensen, want arme kindertjes konden geen onderwijs krijgen. Die moesten al jong meehelpen en werken voor de centen. Dus of zijn vader nou dat meubelmaken als hobby had of dat hij misschien een artiest was, die sjieke meubels bedacht: ik weet het niet, maar een arme man was hij niet.

Dan die zogenaamd zo wijze moeder van hem. Die was de hele tijd helemaal overstuur als Jezus weer eens in de synagoge te vinden was en ze hem kwijt was. Ik bedoel … een klein kind, daar let je toch op? Het is mij en niemand van al mijn kennissen of vrienden ooit gelukt om een kleintje zolang kwijt te zijn als zij haar zoon steeds was. En wij hebben tegenwoordig geen arsenaal van bedienden, die ons helpen om het werk in huis gedaan te krijgen en de kinderen op te voeden. Geen beste moeder dus.

Wijze moeders nemen hun hoogbegaafde zoon gewoon zélf mee naar de bieb om te lezen, als die jongen dat graag doet. Waar toch? En een kind van 12 in die tijd – op zijn 12e was Jezus ook een keer foetsie volgens de verhalen – kon best een paar uurtjes op zichzelf passen.  Ze woonden op het platteland! Allemaal heisa om niets, met als doel om zichzelf op de voorgrond te stellen en net te doen alsof ze zo’n bezorgde moeder was. Nee, een stresskip was het, compleet uitgerust met ego.

Hebben wij nog die twee zussen, die verhuisd waren uit een dorpje in de buurt: Magdala. Martha en Maria Magdalena, ook soms ‘van Bethanië’ genoemd. Misschien was Von Bethanien wel interessant geweest als achternaam? Hoe dan ook. Die Maria liep de hele dag te kwaken dat Jezus haar zo geweldig vond, maar Jezus heeft zoiets nooit gezegd. Integendeel: toen hij hun net overleden broer Lazarus uit de dood kwam opwekken, kwam zij hem tegemoet, terwijl Martha bij haar broer zat te waken. Hij verweet Maria toen dat ze zo ongeduldig was. Toen zijn leerlingen zich ergerden aan haar constante aanwezigheid in hun vriendengroepje, antwoordde Jezus dat zij zijn lessen heel hard nodig had. En dat moet de vrouw van Jezus voorstellen?

Een andere keer was hij bij hen thuis en ging Maria bij hem zitten, terwijl ze Martha al het werk liet doen om eten voor hem te maken enzo. Dat was niet zoals nu wat groente schoonmaken, in een pan pleuren en laten sudderen op het gas (en dat is al werk zat!). Nee, er moest water gehaald worden ergens uit een put, er moest een vuur aangemaakt worden en daar moest je bij blijven, want anders verbrandde de boel of ging je vuur uit. Het was dus behoorlijk grof van Marietje om haar zus al dat werk in haar eentje te laten doen en ondertussen zelf te proberen Jezus in te palmen.

Op een gegeven moment zei Martha er wat van tegen Jezus, die naar verluid het volgende antwoordde: “Kom jij dan bij me zitten!”. Dat wordt altijd geïnterpreteerd alsof Martha een chagrijnig tiep was, die niet even kon relaxen om naar Jezus te luisteren. Maar wat hij eigenlijk zei, was: als JIJ nou eens bij mij komt zitten, dan moet Marietje het werk wel doen.

Een literatuurstudie is zo kwaad nog niet. Zo zie je maar weer. Nou, die Maria die heeft een zogenaamde ‘gospel’ nagelaten. Een boekie, zeg maar. Dat bestaat uit een paar bladzijden en daarin schrijft ze allemaal van die vragen, zoals tegenwoordig devotees aan hun goeroe stellen. Hier kun je het lezen. Wat is de ziel? Hoe krijg je verlossing? Wat ís verlossing? Jezus vertelt de hele tijd dat hij MIJ zo geweldig vindt en meer van mij houdt dan van alle anderen. Nou en dat was het dan. Is dat een wijze vrouw, die zulke dingen schrijft? Ik vind het een aandachtsfreak, echt waar. Bovendien kun je op die webpagina lezen dat het origineel van dat boekie uit de 2e eeuw n.C. dateert én in het Grieks is geschreven. Je gaat me niet vertellen dat deze dame meer dan 100 jaar oud is geworden en zo goed Grieks kon schrijven bovendien. Plus dat ze op die leeftijd nog in staat was te schrijven! Het is dus mogelijk niet eens van haarzelf.

En als je het hebt over Jezus’ vrouw: Jezus viel vast niet op zo’n labiel mens. Bovendien trouwden mensen in die tijd al heel jong en had hij alle ruimte om met Maria uit Magdala te trouwen. Dat deed hij niet. Als je de wijze en geduldige Martha ziet, dan is die veel meer het type om Jezus’ vrouw te zijn. Maar met zo’n jaloerse, aandachtszieke zus en met die andere paniekhaas moedertje Maria erbij was het mogelijk gewoon ondoenlijk om met Martha te trouwen. Misschien is hij zelfs wel vermoord omdát hij ondanks alles heeft geprobeerd haar ten huwelijk te vragen. Het lijkt me best aannemelijk, want die Maria Magdalena zat Jezus de hele tijd achterna, terwijl hij niets van haar moest hebben.

De destructieve kracht van jaloezie

In mijn eigen leven zie ik dagelijks hoeveel kwaad jaloezie kan doen. Ik heb nooit een baan kunnen houden, omdat er overal wel een jaloerse collega was, die zag dat ik hard en snel werkte en bang was dat zij haar baantje zou verliezen, als de baas zag wat ik allemaal op een dag klaarspeelde. Dan ging ze roddels over me verspreiden en kon ik zwaaien naar mijn baan. Toen ik zangeres was, ging het precies net zo en toen ik dan maar mijn eigen bedrijf begon – een man kwam er niet, dus ik moest alles zelf doen – kreeg ik jaloerse ondernemers op mijn dak … Ik heb er wel eens over verteld. Het talencentrum van de WUR, de universiteit van Wageningen, bijvoorbeeld en Elycio Talen in Arnhem.

Ik kan nog honderden voorbeelden noemen, maar zal het laten bij één: mensen waren óók jaloers omdat ik een capabele moeder ben. Ze gingen dan mijn kinderen naar zichzelf toe lokken om de sfeer bij ons thuis stuk te krijgen. Of ze belden jeugdzorg op met een leugen over iets wat zij zélf gedaan hadden. Zo werd ik steeds erger opgejaagd en nu zit ik met een bedrijf dat totaal op slot zit, met een huis onder het vocht, een eeuwige en totaal onnodige oorlog met dat domme en rigide Veilig Thuis en er wacht me een rechtszaak tegen mijn ex-echtgenoot, die me niet alleen mijn zoon, maar ook het ouderlijk gezag wil afpakken. Jaloezie … dank jullie wel, mijn beste medemensen, voor het kapotmaken van mijn leven en dat van mijn gezin!

Met jaloerse of andere kwaadwillende mensen kun je niet praten. Ze geven nooit toe wat ze gedaan hebben en het is volledig onmogelijk om echt keihard bewijs te leveren – hard genoeg om ze van je af te slaan – dat ze over je geroddeld hebben of je anderszins in de weg gezeten hebben. Ze ontkennen alles gewoon en komen iedere keer wéér met een omgedraaid leugenverhaal, dat je dan weer moet uitzoeken. Als ik er dus achter kom dat iemand echt erge dingen met me heeft gedaan, laat ik die persoon langzaamaan afdrijven. Soms worden ze boos of eisen ze uitleg, maar ik ga niet in discussie met mensen van wie ik van tevoren al weet dat ze alles ontkennen of van wie ik niet zúlk hard bewijs heb, dat ik ze ermee kan confronteren. Ik heb het druk zat om het leven van mijn hele gezin te redden van de ondergang.

Ik kan maar één ding doen in de hoop dat ook míjn gezin ooit op een dag een leven mag hebben: het lied The prayer laten horen, uitgevoerd door Céline Dion en Andrea Boccelli. Wist je trouwens dat die arme man blind is? Toch gaat hij door met zingen en daar hou ik van, van moedige mensen. Het is wat ik zelf ook doe. De adventtijd is aangebroken. Laten we de waarheid maar eens vrijlaten om haar werk te doen!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

1 Comment

 1. Beste Sophia,

  Ik kan je nog niet loslaten omdat je nog te vaak anderen een weliswaar goedbedoeld maar krom mensbeeld toebedeelt.
  Je was net zo goed op weg met je You Tube onderwijs, en nu dit weer..
  Je keert steeds weer terug naar de narigheid die in jouw wereld rondreist en probeert daar voor jou mooie vruchten van te plukken?
  Nu is de jalousie weer eens aan de beurt.
  Aan narigheid van anderen moet je niet willen verdienen, volgens mij raadt je alle anderen dat ook af!
  Zorg dat je bereikbaar wordt voor goede adviezen en fijne leuke mensen.
  Je praat al jaren over een en hetzelfde, je schiet niet op.
  Je brengt mensen in verwarring.
  Ga leuke verhalen schrijven over kunst en andere opbeurende zaken.
  Je hebt zoveel leuks in huis om te delen.
  Dan voeg je iets toe i.p.v nemen en nemen en nemen.
  Wie trapt er nu nog in deze herhalingen?
  Waarom reageer je niet op mijn melding in je vorige hoofdstuk dat er een site die jij daar aanraadt op mijn PC geweigerd/geblokkeerd wordt uit veiligheidsoverwegingen?
  Die Mercurius in jouw Leeuw, zonder te weten in welk huis hij staat, geeft al aan dat je op moet passen voor valse trots omdat je heel makkelijk praat over het een en ander waarvan je denkt mensen mee te kunnen vermaken. Valse trots wordt nooit beloond.
  Bekennen dat je met al je belevenissen nog steeds in je eigen spiegel kijkt Sophia is het naar mijn bescheiden mening onnodig anderen te verkleinen.

  Fijn weekend

  groetjes Barbara

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

%d bloggers like this: