De verschillen tussen de ziekte van Lyme en MS

back to school

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vandaag neem ik je mee terug naar school! 🙂

Laatst heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mijn MRI-scan uit 2013 opgevraagd bij het ziekenhuis in Ede. Deze week ontving ik hem en toen was het de sport om er dan ‘ook wat op te zien’. Eerst zag ik niets natuurlijk, want waar moet je op letten? Een zoektochtje op het internet bracht me een stuk verder, maar ik weet uiteraard niet zeker of ik alles goed zie. Toch zal die scan vandaag helpen!

Als je scans met elkaar vergelijkt, krijg je wel een beetje een idee waar je afwijking zou kunnen zitten. En heel eerlijk: het is sowieso al een avontuur om maar liefst 137 foto’s van je eigen brein te bezitten! Ik wil je laten zien dat twee ziektes, namelijk de ziekte van Lyme en MS (multiple sclerose), door elkaar worden gehaald en daarbij zijn MRI-scans behoorlijk handig. Scans van andere personen mag ik niet zomaar op mijn blog gebruiken en dus laat ik je aan de hand van de mijne zien hoe het in elkaar steekt.

 

Dit is MS:

Ze zijn uit 2013 en toen was ik nog maar net ziek. Ik had nog niet veel ‘aanvallen’ gehad, zoals dat heet. Een aanval van MS is een plotselinge terugval. Het betekent dat één of meerdere lichaamsfuncties er opeens mee stoppen en daar kun je een paar dagen of weken (maanden zelfs, heb ik later mogen ervaren) heel ziek van zijn. Bij de ziekte van Lyme werkt het anders en daar kom ik verderop aan toe.

scan-ms
Heel vaag zie je links in het midden en rechts iets onder het midden een klein wittig vlekje: dat zijn oude littekens van MS.

Deze aanvallen heten zo, omdat MS een auto-immuunziekte is, wat betekent dat de witte bloedcellen in je lichaam je aanvallen. Witte bloedcellen horen je juist te beschermen tegen infecties en bacteriën, maar als er te veel worden aangemaakt, kunnen ze je juist ziek máken. Bij MS worden je lichaamsfuncties bij de wortel ervan, namelijk bepaalde punten in je hersenen, stopgezet. Dat gebeurt doordat witte bloedcellen zich plotseling tegen een stuk hersenen keren, wat – voor zover ik begrijp – wordt veroorzaakt, doordat je dopamine niet regelmatig door je heen stroomt. Het gaat met schokken, wat die plotselinge aanvallen veroorzaakt.

Na zo’n aanval kun je opeens een stuk minder goed lopen, minder zien, evenwichtsproblemen hebben, enzovoort. De aanvallen laten littekentjes (laesies) achter in je hersenen en die zie je als oplichtende puntjes midden in je ‘grijze massa’ op een scan. Als ze vaag zichtbaar zijn, wil het niet zeggen dat ze niet erg zijn, maar dat het lang geleden gebeurd is en al aan het helen is. Dit heb ik gelezen op verschillende medische websites, terwijl ik aan het zoeken was naar hoe ik de hersenscan moest lezen.

Daarmee is in ieder geval bewezen dat MS wel degelijk kan genezen! Je moet alleen de aanvallen van je witte bloedcellen weten te stoppen, want dan komen er geen nieuwe littekentjes bij. Daarvoor en om het genezen van de oude littekens te versnellen, kun je bij me komen en dan help ik je ermee. Ik kan niet even 1-2-3 vertellen hoe dat werkt en bovendien is de manier voor iedereen weer anders. Als je hersenen weer goed gaan functioneren, komen alle prikkels vanuit en naar alle delen van je lichaam weer helemaal goed door en gaan je aangetaste organen, zenuwen enzovoort weer aan het werk.

 

De ziekte van Lyme

scan Lyme
Deze scan geeft ‘Lyme’ aan, maar dat is in feite MS!

De ziekte van Lyme is iets heel anders! MS is een zenuwziekte, waar je van verlamd kunt raken. Ik weet dat dit vaak ook gezegd wordt van de ziekte van Lyme, maar kijk op de foto’s hiernaast maar eens hoe deze ziekte wordt ‘gediagnosticeerd’: juist, men kijkt naar diezelfde littekentjes als bij MS en dat is uiteraard onjuist!

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie via de beet van een teek en is daarmee eigenlijk geen auto-immuunziekte. De schuldige bacterie, borrelia burgdorferi geheten, gaat je bloedbanen binnen en eet daar je ijzer op. Dat is te zien in een levende bloedanalyse. Heel gaaf: dan zie je je eigen bloedcellen bewegen. Reguliere medici zijn er niet zo gek op, heb ik begrepen, maar het is wel interessant om te zien. Zoals ik hier heel vaak heb uitgelegd, heeft het ijzer in je bloed als taak om de voedingsstoffen uit je voeding naar de juiste plekken overal in je lichaam te vervoeren, zodat ze daar werk kunnen verrichten om je gezond te houden of te maken.

Het eerste dat er meestal gebeurt, wanneer je te weinig ijzer hebt, is dat je vitamine B12 in je darmwanden blijft plakken. De medische wetenschap weet ergens wel dat een teveel aan deze vitamine allergieën veroorzaakt, maar kennelijk zijn ze nog niet zover om daar ook actie op te ondernemen. In ieder geval heb je in de rest van je lichaam een tekort aan vitamine B12 door dat ijzertekort en daardoor word je heel erg moe en lamlendig. In je maag en darmen heb je er juist te veel van en dat veroorzaakt een allergie: voedselintolerantie. Dan word je misselijk en ziek van heel veel voeding en kun je bijna niets eten.

Verder heb je geen lichamelijke kracht door het ijzertekort en zul je mogelijk bloedarmoede krijgen. Dan ben je doodop en kun je maar zo in elkaar zakken. Je moet dan echt wel dagen of misschien wel weken verplicht heel veel rust nemen, want anders val je wéér om. Wat enigszins positief is aan de ziekte van Lyme, is dat de bacteriën op een gegeven moment uitgegeten zijn en je gaat genezen. De ziekte duurt tussen één en hooguit drie jaar.

Wat er ook vaak gebeurt, is dat het ontstane ijzergebrek zorgt dat andere organen niet meer de kracht hebben om goed te werken. Het kunnen je longen zijn, je alvleesklier, je spieren en als ze ijzer in je hersenen opeten, vallen er nog meer functies uit. Het gevolg is dus ongeveer gelijk aan de gevolgen van MS, behalve de verlammingen, maar de oorzaak is iets heel anders. Bij het één een vretende bacterie en bij het ander aanvallen van losgeslagen witte bloedcellen.

scan-wern-broca
Motoriek verminderd

Van de foto hierboven ben ik niet helemaal zeker of het klopt, maar dit zijn in ieder geval mijn hersenen van opzij bezien! Als ik me niet vergis, zijn er hele stukken hersenen aan de bovenkant vaag zichtbaar. Dat zijn ze ook op de foto’s ervoor en erna. Ik denk dat het om een motorisch gebied gaat, helemaal bovenop je hoofd. Inderdaad ben ik zo onhandig als de neten, hoewel ik wel vooruitgang merk de laatste jaren.

Verder zit daar helemaal boven ook het gebied waar je plant en organiseert. Daar heb ik eveneens moeite mee gekregen. Deze dingen zijn veroorzaakt door de ziekte van Lyme, niet door MS. Hoe weet ik dat? Doordat er op die plekken op de scanfoto’s die van bovenaf genomen zijn, geen witte vlekjes te zien zijn.

scan hersenbalk
Mijn kromme hersenbalk

Helemaal in het midden zie je een soort mislukt hoefijzer: de hersenbalk en die loopt nogal krom bij mij. Ik heb het ding op een aantal scans gezien van andere mensen en daar liep hij keurig netjes half rond. De hersenbalk is de belangrijkste verbinding tussen je linker en rechter hersenhelft en als die minder goed is gevormd, kun je dyslexie krijgen. Ik had dat inderdaad een heel klein beetje en dat kwam vermoedelijk door de MS. Dat denk ik, omdat op de bovenste foto een paar witte vlekjes op dezelfde plek leken te zitten.

 

Conclusie

De ziekte van Lyme kan je niet verlamd maken, want verlammingen worden voornamelijk veroorzaakt door (beknelde) zenuwen, die spieren niet meer aansturen. Niet doordat je geen kracht hebt. Dat is niet genoeg reden om niet te kunnen lopen, je armen niet te kunnen bewegen of benauwd te worden omdat je longen verlamd aan het raken zijn. Zoals je ziet, is genezen niet alleen een kwestie van veel kennis hebben, maar ook vooral van goed nadenken en verbanden leggen.

Je kunt beide ziektes wel (deels) op een MRI-scan zien, maar er is een verschil. Als het om MS gaat, zijn de niet goed functionerende hersenfuncties ondersteund door littekens, die je op foto’s die van een andere kant zijn genomen, kunt zien. Je moet dus foto’s combineren om te weten wat de oorzaak is van een stuk niet-werkend brein. En uiteraard kunnen daar nog veel andere oorzaken voor zijn; niet alleen Lyme of MS.

Ik wil hier niet mee zeggen dat ik je niet kan helpen, als je geen hersenscan hebt gehad. Juist wel, want ik kan zien wat je mankeert en op die manier weet ik ook wat de weg terug is. Een scan of bloedwaardentest is bovendien niet altijd afdoende, omdat ziektes veroorzaakt worden door plaatselijke tekorten aan voedingsstoffen. Die zijn lang niet altijd in je bloed te zien. Je ijzer zit dan bijvoorbeeld in je lever in plaats van dat het door je bloedbanen circuleert, om een voorbeeld te noemen. Om zulke verschijnselen te verhelpen, moet je meestal geen vitamines slikken, maar juist andere voeding nemen.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.