De ultieme oorzaak voor overgewicht én ondergewicht

De ultieme oorzaak voor overgewicht én ondergewicht

Hoeveel redenen heb ik wel niet opgenoemd, waardoor je dik of mager wordt? Alles heb ik op een rij gezet en er zijn zeker een stuk of zeven oorzaken. We nemen ze nog even kort door zometeen, maar dat wat áltijd helemaal aan de basis staat, dat is verdriet vanwege liefdeloosheid. Het is een lastiger onderwerp om te beschrijven dan ik verwacht had, dus ik werk het even bij om alles nog preciezer uit te drukken (vrijdag 14 februari). In ieder geval heb je bewijs dat wat ik zeg, waar is: ik ben zelf inmiddels 8 kilo kwijt, nadat ik alle oorzaken voor mijn overgewicht heb gerepareerd en nu afval zonder er iets voor te hoeven doen. Liefde, liefde en nog eens liefde. Erkenning, waardering en gezien worden. Alle negatieve gastjes je leven uit en positieve erbij. Dit is traditionele kennis uit Griekenland, die ik met mijn ervaring en helderziende gave heb gestaafd.

Zonet had ik weer zo’n gevalletje bij de hand van een man die een vrouw dik noemde. Hij had volkomen gelijk, want het was een ongenadig bazig kreng, dat hem niet met rust liet. Ze moest en zou hem hebben en joeg hem achterna, totdat hij het op een dag zo beu was, dat hij de gevleugelde woorden zei: “Je bent dik”. Weg was ze, eindelijk na jaren van terreur, waarin ze overal rondbazuinde dat hij zogenaamd haar partner was (nee) en waarin hij voor haar moest vluchten. Ze liet zich gaan van verdriet en werd vierkant. In dit geval was het terecht, maar in hoeveel gevallen kwetsen mannen een vrouw niet onterecht binnen een relatie? Laat thuiskomen van het werk, haar geen aandacht geven, haar gebruiken als sloof, nooit eens lief zijn of iets liefs tegen haar zeggen … Dáár worden vrouwen dik van en trouwens ook ongelukkig.

Sommige vrouwen worden daar dik van. Dat is omdat ze heel hard moeten werken om alle dagtaken voor elkaar te krijgen, maar daarin niet gezien worden. In zo’n situatie zwellen ze meestal op. De oorzaak is hierbij dat ze het lichamelijk niet meer aan kunnen. Hun lichaam zorgt dan eigenlijk dat ze wel gezien móeten worden door hun omvang. Andere vrouwen maken zich juist klein en worden dan mager. Dat is omdat ze mishandeld zijn geweest of worden of omdat ze simpelweg niet gezien worden, terwijl ze zoveel werk op een dag verrichten. Het is omdat ze het psychisch niet meer trekken om te veel taken te moeten uitvoeren. Het is allebei even triest en het gebrek aan liefde en erkenning maakt dat bepaalde (voedings)stoffen niet meer goed opgenomen, aangemaakt of vervoerd worden door iemands lijf.

Ik heb het over vrouwen, omdat die er het meeste last van hebben, maar voor mannen geldt het ook. Een man die een vrouw heeft, die te veel eisen aan hem stelt en hem daarbij ook nog kleineert, wordt vaak mager. Let maar eens op! Of als hij liefdeloze ouders heeft, als kind gepest is of verwaarloosd en zulke dingen meer. Als een man zijn vader heeft moeten missen, dan wordt hij ook al gauw mager. Ook bij de mannen is het zo dat ze gewicht verliezen, wanneer ze het psychisch zwaar hebben. Een man die ook te hard werkt en niet gezien of gewaardeerd wordt door zijn vrouw, wordt dik, wanneer hij het lichamelijk niet meer trekt.

Grof gezegd ligt een soortgelijk drama aan de basis van iedere persoon met overgewicht of ondergewicht. Even een voorbeeldje om het te verduidelijken: ik werd vanaf mijn vijfde jaar niet meer zó heel zwaar mishandeld, maar ik werd ook niet gezien. Mijn pleegouders walsten glashard over me heen en behandelden me als een baby die dom was en niets kon. Op school hetzelfde en ik werd ook gepest. Gevolg: overgewicht. Waarom? Omdat ik het lichamelijk niet trok om zoveel te moeten en daarbij altijd uitgescholden en gekleineerd te worden. Mijn zoons misten allebei een vader en die hebben eerder wat ondergewicht. Nu ze mij ook niet meer mogen hebben, worden ze steeds magerder. Dat is omdat ze het psychisch niet volhouden. Het klopt exact en is triest. Daarom doen we er vandaag wat aan.

Als de liefdeloosheid niet zo vreselijk diep zit, kom je wel weer op gewicht zodra je een goede partner vindt. Of als je een fijne baan hebt, een stel leuke vrienden en dat soort dingen: een positieve omgeving. Het ligt echt niet altijd aan je partner hoor! De oorzaak voor een niet goed gewicht kan ook in je jeugd liggen en dat je dan bijvoorbeeld van die akelige mensen om je heen hebt (gehad). Die wrijven de pijn er nog even extra in en dan heb je echt healing nodig om weer op gewicht te komen. Als de pijn diep zit, heb je waarschijnlijk ook een onderdrukkend regime op je werk, moeilijke collega’s en zulke dingen. Je hebt dan ergens een lek in je systeem, waardoor goede mensen je niet kunnen bereiken en negatieve steeds in de weg staan. Dan wordt het een patroon dat doorbroken dient te worden.

Als je dus niet op gewicht komt, wat er ook gebeurt, ligt de oorzaak dieper en moeten we eens even aan het werk. Anders heb je gewoon een fijne omgeving nodig. Een andere baan, een hobby, een opschoning in je vriendenkring of familie en een positieve partner, die echt van je houdt. Dat is net als kinderen die het op school moeilijk hebben met leren: in veel gevallen is een wisseling van leraar of school voldoende om ze weer lekker te laten leren. Dan is er geen sprake van een stoornis, maar van een zure omgeving. Alleen als de oorzaak dieper ligt, is er therapie nodig.

Wat zijn de daarna optredende minder diepe oorzaken van over- en ondergewicht? Nou, bijvoorbeeld roken. Dat neemt de eetlust weg en als je jezelf ongemerkt uithongert, kan het zijn dat je mager wordt. Of je krijgt zo’n dikke buik door de ondervoeding. Je hebt ook hormonen: in de puberteit worden je mannelijke of juist vrouwelijke delen groter. Daardoor neemt het testosteron of oestrogeen toe, waardoor je tijdelijk dik kunt worden. Ik was een klein balletje gehakt in die tijd en werd altijd min of meer liefkozend ‘erwtje’ genoemd. Op mijn 18e was het in één keer klaar en viel ik in 10 dagen 10 kilo af. Tijdens de zwangerschap zijn er ook hormonen die op je gewicht  werken. Je wordt er mager van bij een tekort aan deze hormonen en dik bij een teveel. Blijf je dik na je zwangerschap en werkt niets om weer op gewicht te komen, dan ligt de oorzaak dieper dan alleen hormonen en heb je healing nodig.

In het artikel waar ik hierboven naar toe link, vind je ook hoe het werkt met vocht. Vocht hou je vast door stress en spanningen. Als je jezelf drie slagen in de rondte werkt om alles aan te kunnen, loopt je lymfestelsel niet goed door en hou je vocht vast. Het komt doordat er dan te veel natrium in je lymfestelsel zit, dat vocht vasthoudt. Toen ik vorig jaar door omstandigheden even de eeuwige strijd om het verwerven van een inkomen los kon laten, was ik binnen de kortste keren niet meer opgezwollen. Geen dikke benen meer, geen dikke zwetende kop en mijn buik ook dunner. Het is echt waar! Zo werkt het. Ik viel alleen nog niet af, want er waren nog diepere oorzaken die me zwaar en omvangrijk hielden.

Te veel vocht loslaten doe je wanneer je de moed kwijt bent. Wanneer je een depressie hebt, je relatie uit is en je het even niet meer ziet zitten en meer van dat soort zaken. Bij een burnout kan het gebeuren en in het algemeen wanneer je even niet meer weet hoe je verder moet en je je ernstige zorgen maakt. Als je geen oplossing meer ziet voor een situatie en het bijltje erbij neer hebt gelegd. Wat je dan nodig hebt, is flink wat peptalk om weer moed te vatten en als dat niet werkt, healing van mij. Dan haal ik dwarsliggers en blokkades voor je weg, zodat je weer verder kunt. Ik heb het gedaan hoor en dan kwamen de mensen weer aan. Of ze vielen af.

Tenslotte heb je natuurlijk van die geluksvogels, die niet van gewicht veranderen. Die hebben een goede erfelijke aanleg en hoogstwaarschijnlijk wat aardige mensen om zich heen. Goeie ouders, een paar fijne vrienden, een positieve partner: dat soort dingen en ook al maken ze zich dan nog zulke zorgen om alles, ze worden niet dik en ook niet dun. Wat ook kan, is dat hun zorgen spijsverteringsaandoeningen veroorzaken. Of hoofdpijn of nog iets anders. Hoe de spanningen in iemands leven uitwerken, hangt van veel factoren af. De één krijgt psychische klachten, de ander lichamelijke. Nog weer een ander allebei.

Overgewicht en ondergewicht hebben als gemeenschappelijke basis een gebrek aan liefde. Waar of wanneer dat is of is geweest, verschilt per persoon. Een verandering van omgeving doet altijd goed en misschien is relatietherapie een antwoord. Een nieuwe baan, wat leukere vrienden. Dan valt er minder zwaarte op één van de partners, waardoor die weer op gewicht kan komen. Overgewicht heeft altijd helemaal in de diepte een lichamelijke oorzaak en ondergewicht een psychische.

Eén laatste ding nog: het eten van verkeerde vetten kan ook overgewicht geven. Dan blijft de vitamine B12 in je darmen zitten of wordt je lymfestelsel zwaar belast. Vermijd daarom roomboter en margarine zoveel mogelijk. Neem biologische margarine en liefst nog zonnebloemolie en olijfolie. Palmvet en kokosolie zijn ook funest voor je gewicht. Kokosmélk dan weer niet, want daar zit de hele kokos in. Wat zuivel betreft kun je het beste de volle variant nemen van melk, yoghurt, kaas en alles. Vet hoort namelijk bij vitamine D en die zit ook flink in zuivel. Anders krijg je weer een tekort aan vitamine D enzo. Koekjes en chocola met mate, mayonaise en andere troep aan sauzen ook zo weinig mogelijk. Wel bijvoorbeeld chocolademelk of iets anders waar je cacao in doet en o ja: je hoeft geen pure chocola hoor, bah! Ja tenzij je het lekker vindt, want dat schijnt te kunnen. Melkchocola is zelfs beter, want melk veegt je maag schoon.

Dit is kennis die ik opgedaan heb sinds ik zelf ziek geworden ben en uitgevist hebt hoe je geneest van erge ziektes. Door ontzettend diep te graven, goed op te letten en niet bang te zijn om dingen anders te zeggen dan de mainstreammedia, vond ik alle antwoorden. Geen diëtist krijgt je op gewicht met een dieet en wat beweging! Je hebt domweg liefde nodig en dat is je sleutel. Geen arts krijgt je genezen van veel ziektes, want je hebt trauma’s en/of erfelijke factoren die uitgeschakeld en verwerkt dienen te worden. Ik heb honderden mensen genezen met mijn kennis en wel zo dat artsen het ook maten. Dit is hoe je gewicht in elkaar steekt en als je er wat aan wilt doen, stuur me maar een appje of bel me.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Volgend berichtLees meer artikelen

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.