De schelmse farmacie

pillen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tegenwoordig ben ik sjiek met mijn weekendkrant van de NRC. Zaterdag stond daar bovendien een heel apart stuk in over een pil, die in tien jaar tijd meer dan 500 keer duurder is geworden dan hij was.

Kijk, hier kun je het op het internet vinden. Tot en met 2008 kostte één pil tegen galstenen 28 cent en tegenwoordig kost zo’n ding €140,00! Eén pil hè, niet een doosje. Nog erger: wat er IN die pil zit, dat is gewoon galzuur uit kippen en ossen: chenodeoxycholzuur (of CDCA afgekort). Dat lost namelijk menselijke galstenen op. Het helpt ook nog bij een zeldzame stofwisselingsziekte, cerebrotendineuze xanthomatose. Daar waar je verzekering vroeger ca. 300 euro per jaar betaalde aan die pillen, is dat nu maar liefst €153.000,00 geworden. Anderhalf ton voor een beetje galzuur en wat vulstofjes!

Hoe kan dat? Wel, omdat sommige mensen enorm boerenslim zijn met geld. Italiaans farmaceutisch bedrijf Sigma-Tau heeft blijkbaar zo iemand in dienst, want die is alle medicijnen tegen galstenen gaan opkopen. Ondanks dat je er geen patent op kunt krijgen – het is immers puur natuur -, hebben zij kans gezien om er wel zo grove munt uit te slaan, dat het in het oog liep. Niet bij de Inspectie overigens en ook niet bij de Europese medicijntoezichthouder. Die doen liever een dutje op een kussen vol met gouden muntjes.

Dit vertel ik even in het licht van de al jarenlang gevoerde discussie over welke medicijnen en behandelingen wel en niet vergoed dienen te worden door de ziektekostenverzekering. Als iedereen die galstenen heeft, anderhalf ton per jaar moet krijgen, zijn alle andere medicijnen en behandelingen al héél snel te duur! Als iedere chirurg een paar ton per jaar moet verdienen, is de gezondheidszorg óók al heel snel te duur. Die honoraria van artsen moeten drastisch omlaag en medicijnen moeten gewoon betaalbaar zijn. Zijn ze dat niet, dan moet de farmaceutische industrie gedwongen worden ze goedkoper te maken.

Farmaceutische bedrijven moeten eveneens gedwongen worden om samen te werken. Laat ze maar samen laboratoria gebruiken en onderzoeksresultaten met elkaar bespreken. Op veel grotere schaal dan ze nu doen en verbied ze maar om meer winst te maken dan uiterst nodig is. En ook daar géén belachelijk hoge salarissen en bonussen. Dat past niet in de gezondheidszorg! Als je daar werkt, weet je dat je niet veel verdient, net zoals bij non-profitbedrijven. Iemand die levens hoort te redden, moet daar een roeping voor hebben en genoegen nemen met eer, maar geen hoge bedragen aan geld.

En overal trouwens! Niemand heeft recht op veel meer dan een ander. Een beetje wel, omdat je lang gestudeerd hebt, maar artsen krijgen gewoon een salaris betaald, wanneer ze hun specialisatie doen. Het is iets meer dan het minimum en dus niet echt veel, maar hoeveel mensen werken hun leven lang niet met een minimumsalaris? Het is goed als artsen ook weten hoe het is om hard te werken, maar daar bijna niets voor betaald te krijgen. Dat vormt je!

Ik ben hard vandaag, maar dit is hoe ik erover denk. Daar kun je het wel of niet mee eens zijn, maar ik vind dat economie niet iets is wat constant dient te groeien. Nee, laat het maar lekker krimpen en gelijk blijven. Is gezond!

masticha
masticha

Als je galstenen hebt of nierstenen, leverstenen of waar je anders nog stenen kunt hebben, trek dan eens thee van masticha. Of mastix. Griekse gomhars, verkrijgbaar in een Griekse (web)winkel en soms ook wel in een anderssoortige toko. Ik mag niet zeggen of het werkt, maar ik zeg het natuurlijk ook weer niet voor niks.

Hier nog prachtige muziek! Movement 9 uit de Mythodea van Vaggelis uit 2004, naar aanleiding van onderzoek naar Mars door de NASA:

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.