De positie van de vrouw: combinatie werk en gezin

familie

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nu we méér dan duidelijk genoeg hebben kunnen opmerken dat Sophia geen flauwekul vertelt, zeggende dat de duivel een vrouw is, kunnen we verder. Zíj, die gestoorde freak van een Delilael, is de schuld van het feit dat wij als vrouwen 25.000 jaar ná haar zondeval nog steeds met een identiteitsprobleem zitten. Tijd om dat eens op te lossen! Zullen we dan maar? Ik vind het namelijk gewoon erg om te zien hoe de jongere generaties vrouwen zich tegenwoordig verplicht voelen om een ambitieuze baan met een gezin te combineren. Dat noemen ze dan vrijheid, maar wel een rare vorm daarvan! Lees dit maar eens verder, want het heeft alles met dit mens te maken. En deze keer ga ik niet preken om thuisblijfmoeder te zijn!

 

De oplossing: eerst een paar voorbeelden

Nu je uit mijn voorgaande artikelen een beetje weet hoe het kwaad is ontstaan door een vrouw en weet dat vrouwen daardoor altijd zo ondergewaardeerd zijn geweest, gaan we dat eens oplossen! Ten eerste kan ik je melden dat de rest van die engel van weleer er ook nog is en hedentendage zangeres is. Ja, ze is er nog! Ze vertelt altijd grappen aan haar publiek en heeft een gezonde dosis zelfspot. Zij is een ontzéttend goede reden om als vrouwen juist wél gewaardeerd en gerespecteerd te worden: niet alleen is het kwaad begonnen door een vrouw, maar het goede ging door en wel in de overgebleven rest van diezelfde vrouw! Had je niet gedacht he? Nee, ik kwam er ook pas net achter dat het zo zat.

mw. Neelie Smit-Kroes
Neelie Smit-Kroes

Ik ga een aantal vrouwen noemen, die bekend zijn en erg gewaardeerd om hun niet-Delilaelse eigenschappen. Hier rechts zie je Neelie Smit-Kroes, die je beslist kent. Je mag het zien in de tijd waarin ze jonge kinderen had, waarnaast ze zelfs nog harder ging werken. Maar haar karakter is er één van no-nonsense, zelfspot en humor. Aanpakken waar nodig is en anders lekker laten gaan. Daar waar mannen altijd en eeuwig klagen over dat gezever over regeltjes, het claimen, het kleinzielige en pikkerige van vrouwen, is zij het totale tegendeel daarvan.

Hedy d'Ancona
Hedy d’Ancona

Misschien wil je nog een oud-politica, Hedy d’Ancona, ook nog even zien. Die houdt ook absoluut niet van zeuren, is niet jaloers of claimerig en pikt niet op andere vrouwen. Die vrouwen die voor hun uitgebreide klerenkast staan en dan nóg zeiken dat ze niets hebben om aan te trekken, mogen de erfenis van het mens Delilael er wel eens uitjagen! Een vrouw is écht niet zo en als jij het nog in je hebt: vandaag is de mooiste dag van je leven, dus hup d’ruit met die taart!

Het zijn vrouwen met een hoog Delilaelgehalte, die van de regeltjes zijn. Als je een jaloerse aanleg hebt, wil je anderen controleren én wil je dat anderen jouw pijn ook voelen. Dan ga je ze kwaad doen om die reden en je gaat bijvoorbeeld je eigen partner ook in de gaten houden, zodat hij niet met een andere vrouw kan gaan. Alsof hij dat van plan was! Je gaat onredelijke eisen aan hem stellen en dat doe je ook met je vriendinnen. Die mogen ab-so-luut niet iets hebben wat jíj niet hebt, want dan word jij een monster! Ik weet zeker dat je dat soort vrouwen wel kent.

Maar die jaloerse aanleg is niet van jezelf! Gezonde jaloezie maakt dat jij ook wilt hebben wat die ander heeft en dat je je ervoor gaat inzetten op een positieve manier. Of dat je besluit dat je ook wel tevreden bent zónder dat. Het gaat allemaal naar Rome.

sushmaswaraj-minextaffairs
Sushma Swaraj van BuZa, India

Hiermee stel ik je voor aan Sushma Swaraj, minister van Buitenlandse Zaken van India. Enige tijd geleden vond ik op Twitter (geloof ik) een filmpje van haar aan de grens met China, waar wat opschudding was. Ze was een paar Chinese soldaten de Indiase groet ‘Namaste’ (zie foto) aan het leren en vroeg hun hoe ze dat in het Chinees zeiden (ni hao). Zo eenvoudig en kalm als ze was, denk ik dat die soldaten niet eens door hadden dat ze met een minister stonden te praten. Niks geen gezeur en geprik met regeltjes, maar eenvoud en verstand erbij. Goed voorbeeld als vrouw! Sowieso vind ik India een verstandig én humorvol land (humor is immers óók verstandig!) en zou ik je willen aanraden om hun krant af en toe eens te lezen: hier is de TOI, the Times of India.

Loretta Schrijver
Loretta Schrijver

Nog iemand uit Nederland kwam ik tegen: Loretta Schrijver. Wéér wars van regeltjes, warm en hartelijk en zeer on-zeikerig. Wel doorpakken, maar niet zeuren of claimen. Dat doen onzekere vrouwen en daar zijn we echt helemaal klaar mee! Ga maar eens stevig op je benen staan en voel je onafhankelijk van anderen in het algemeen. Jíj doet wat jij wilt, waarbij je best buiten de regels mag gaan, graag zelfs. Als je maar redelijk blijft. Dat heet eigenwaarde en die bezit iedere vrouw!

Voormalig keizerin Sisi
Voormalig keizerin Sisi

Net kreeg ik van een vriendin een ansichtkaart van voormalig keizerin Sisi van Oostenrijk-Hongarije. Misschien ook als voorbeeld van hoe je kunt omgaan met zo’n functie, als je niets mag. Sisi mocht haar kinderen niet eens opvoeden van haar totaal door regeltjes en formaliteiten bezeten schoonmoeder Sophie von Beieren, die zich letterlijk óveral mee bemoeide met haar opvallend dikke neus. Ze mocht zich ook niet met regeringszaken bezighouden en alleen maar op haar kamer zitten mooi te wezen. Haar man kon niet tegen het mens op en dus ging Sisi zelf maar rondreizen door het land. Ze bezocht kindertehuizen, ziekenhuizen en andere plekken waar mensen het moeilijk hadden. Er was toch nog ergens een plek voor deze vrije en vrolijke geest!

 

Vrouwen.zijn.niet.bazig!.

Bijna alle vrouwen die ik ken, hebben een hekel aan regeltjes, aan controle en aan formaliteiten of bazigheid. Misschien heb je iets naars meegemaakt, als je toch dit soort dingen in jezelf herkent. Ikzelf heb bijvoorbeeld een iets overdreven drang tot opruimen en mensen die mijn kasten van binnen zien, moeten altijd lachen: daarin zitten alle spullen keurig netjes opgevouwen en opgestapeld, terwijl de meeste spullen níet in de kast zitten, maar ergens rondslingeren. Tja, ik heb ook restjes Delilael.

Dat wat we meestal ‘capabel’ noemen in een vrouw – en niet in een man! – dat is juist dat overdreven aanpakkerige, opruimerige gedoe van vrouwen die níet vrij zijn en overal orde en regelmaat willen hebben. Zij willen controleren wat een ander doet en zelfs weet. Claimen tot en met door hoge onzekerheid. Het hele onderwijs is daar zelfs op gebaseerd, wist je dat? Waarom denk je dat je zo per se alleen maar uit boeken mag leren op een school? Zulke onzin! Omdat de leraar dan exact weet wat jij weet! Controle en dus Delilaelgehalte. Dit is door mannen verzonnen, want die hebben óók last van dat mens. Tijd om dat allemaal te vervangen door een fikse hoop vrijheid en vrolijkheid!

Nog effies over dat claimen van vrouwen! Natuurlijk heb je er als vrouw recht op dat je partner tijd met je doorbrengt. Maar wat denk je dan van die vrouwen die altijd ontevreden zijn? Vrouwen die aan de ene kant van hun vent eisen dat die zich in duizend stukken breekt voor het gezin, maar aan de andere kant lopen te emmeren dat hij nooit thuis is. En maar zeiken dat er niet genoeg geld is, maar zelf daar niets aan doen. Mannen zijn trouwens net zo goed onredelijk als vrouwen, maar ik blijf even on-topic vandaag als je het niet erg vindt.

 

Combinatie van werk en gezin

Ik zeg wel altijd dat het gezond is om, als je kinderen hebt, er te zijn als moeder en dat vínd ik ook. Maar als je een man hebt die niet genoeg verdient of als je alleen bent, zul je moeten kiezen: óf helpen met bijverdienen óf niet zeuren dat je niet vijf keer per jaar op vakantie naar Hawaii kunt. Kies je voor bijverdienen, regel dat dan met werktijden en oppas! Daar zijn vrouwen toch goed in? Hier mág je los. Als je in het onderwijs werkt, heb je veel tijd voor je kinderen en ook vakanties ‘vrij’ (je moet wel proefwerken nakijken en lesschema’s maken!). Begin je een bedrijf aan huis, dan gaat dat alleen goed lopen, als je er vooral het eerste jaar hard aan trekt. Dat moet je regelen en daar mag ook je partner bij helpen!

Alleen onder schooltijd werken is heel moeilijk en zelfs mij lukte dat niet met mijn taleninstituut. Ik moest er 2 avonden bij werken om rond te kunnen komen en dat was toen ik al overal bekend was en een clientèle had. Nu moest ik in mijn eentje het hele gezin onderhouden en de meeste vrouwen hoeven dat niet, maar toch. Regel je oppas goed en stabiel en blijf erop letten dat je je balans houdt. Af en toe heb je gewoon even een uurtje voor jezelf nodig. Een hulp in de huishouding is echt geen overbodige luxe als je werkend moeder bent en af en toe wat hulp in de tuin ook niet. Ook zul je vaker kluswerk uitbesteden, want anders krijg je een burnout! Dat wil je echt niet, dat kan ik zeggen en tegenwoordig met dat jeugdzorg (Delilael in al haar heftigheid) op de loer, kun je dat er niet bij hebben. Je bent maar zo je kinderen kwijt en ik overdrijf niet.

Die eeuwige zelftwijfel en onzekerheid, gemengd met een gebrek aan goede voorbeelden, nekt je als vrouw! Ja, als je dat wilt, kun je blijven werken als moeder. Alleen moet je er rekening mee houden dat er dan veel minder huiselijke sfeer in huis hangt, want dat kunnen de meeste mannen niet creëren. Dat is iets voor een vrouw en dat is gewoon van nature. Je kinderen missen gewoon van alles als moeders zo vaak weg is. Verder heb je grote kans dat je het niet volhoudt en dat je kinderen hechtingsproblematiek oplopen. Als je daar iets op verzint, door bijvoorbeeld oppas aan huis, is werken niet langer onmogelijk.

Aan de andere kant vind ik het toch ook een goed voorbeeld als je als moeder werkt. Als het je maar ligt en als het maar bij je past! Je bent niet alleen vrouw, maar ook een persoon en het is gewoon geoorloofd dat je doet wat bij jou past in het leven. Het is immers óók een goed voorbeeld als je bij je kinderen blijft, omdat jij als persoon dat graag doet. Mijn vroegere buurvrouw loste haar ambitie op door vrijwilligerswerk te doen als maatschappelijk werkster. Nóg een idee wellicht. Hier in Nederland heb je de keuze! Als je in een ander land woont, is het een heel ander verhaal: daar móét je fulltime werken als stel, anders heb je niets te eten. Dan is het een ramp als je alleenstaand moeder bent, want hoe kom je aan genoeg geld?

Peggy Zina
Peggy Zina

Griekse zangeres Peggy Zína zei eens dit: “Zangeres zijn is een ideale baan voor jonge moeders. Je werkt alleen de weekenden en de rest van de week ben je bij je gezin en toch heb je genoeg inkomen”. Dat is balans!

De onbalans van vrouwen gaat altijd maar over het moeten combineren van een gezin met werk. Dat is gewoon iets wat onzettend moeilijk is en wat niet iedereen voor elkaar krijgt.

Als jij hier ook mee zit, wees dan blij dat je hier woont en de keuze hebt. Maak er maar gebruik van, want zo hoort het ook te zijn in het leven! Ook als je jong bent en nu pas aan een gezin begint. Je hebt écht de keuze om het zo te doen als jijzelf wilt, daarbij ook aan je gezin denkend.

Was ik de muziek vergeten! Hier Karin Bloemen voor je, nog een goed voorbeeld van een normále vrouw zonder complexen enzo. En Nederlanders kunnen wél muziek maken, alleen geen popmuziek, maar dat kunnen er wel meer niet. Kijk maar eens naar het gejank in China en Japan, dat ze ‘popmuziek’ noemen. Geen kind meer, echt een prachtig lied:

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.