De mindset van een winnaar deel 3

De glazen brug in China

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

De glazen brug in China

Al het goede bestaat uit drie delen, is een wijze uitspraak uit het Oosten. Mijn verhaal over mindsets is ook goed, dus daarom krijg je hier deel 3 voor je kiezen. Dat is socratisch denken en ik kom er zo op terug. Dat gaat over hoe er nog iets anders met je gebeurd kan zijn, door al dat op mekaar zitten en mekaar zitten tegenhouden van 25 millenia: dat je die winnaarsmentaliteit nog wel hebt, maar dat je je realisme kwijt bent. Dan bouw je een Bijlmerflat op het strand en heb je evenmin succes als al die mensen, die helemaal niets bouwen.

Eerst maar eens dat socratische denken. Zoals de naam al zegt, heeft Socrates het bedacht. Hij liep er tweeënhalf millenium geleden Athene dagelijks mee rond om er met de mensen over te praten. Hij was eigenlijk de Emile Ratelband van de oudheid, zou je kunnen zeggen, want hij inspireerde er een hele hoop mensen mee om iets moois van hun leven te maken. In plaats van tjakkaaaaa zei hij ‘ναί’: , het Griekse woord voor ja. (Uiteraard kun je ook zeggen dat hij de Youp van ‘t Hek van de oudheid was, maar over hem heb ik het al zo vaak gehad. Nu Emile Ratelband even).

En dat denken dat ging dus zo. Ik neem even het voorbeeld van zonet als beginstelling: Alle goede dingen bestaan uit drie delen. Om te toetsen of dat in jouw leven ook klopt, neem je nu een voorbeeld uit je eigen leven van iets wat goed is: mijn verhaal, want je kunt toch moeilijk zeggen dat dat iets verdorvens is: mijn verhaal over mindsets is goed. En dan de conclusie: mijn verhaal over mindsets bestaat uit drie delen. Nu ga ik laten zien dat niet alles wat uit drie stappen, fases of delen bestaat, goed is. Kanker bestaat namelijk ook uit drie fases: de lokale groei van een tumor, de uitgroei naar het rondomliggende weefsel en uitzaaiing door je verdere lichaam. Socrates was een geweldige man, maar zijn denkpatroon werkte niet voor alles.

Socratisch denken is daarmee iets wat beslist goed bedoeld is, maar wat enig realisme mist. Ook het bouwen van werkelijk enórme en prachtig, knappe gebouwen, die bij de eerste fikse aardbeving in elkaar zakken, is daar een voorbeeld van. Nog één? Romeins ‘dictator voor het leven’ Julius Caesar wordt meestal wel genoemd in het rijtje van voorbeelden om naar te kijken, als je ook een winnaar wilt zijn. De man heeft inderdaad een gigantische hoeveelheid grondgebied aan het Romeinse Rijk toegevoegd, dat kan ik niet ontkennen. Maar dat moest wel allemaal bestuurd en verdedigd worden, bebouwd met gebouwen en geplaveid met wegen. Dat kostte veel meer geld dan dat het opbracht en bovendien was Caesar nou niet direct de meest verlichte, democratische leider. Voor mij is hij meer een luchtkastelenbouwer.

Zo denkt een luchtkastelenbouwer

Daar waar mensen die in beperkingen denken, meer georiënteerd zijn op hun linker hersenhelft, zijn luchtkastelenbouwers meer met hun rechter hersenhelft bezig. Alle seintjes van dingen die je ziet, hoort, voelt of anderszins meemaakt, worden gelijk naar je rechter hersenhelft gestuurd. Die maakt ze groot om ze eens goed te bekijken en krijgt er allemaal leuke ideeën van. Voorbeeld: je zit naar een prachtige balletshow op teevee te kijken en krijgt dan het idee om zelf óók een balletschool te starten.

Nu gaat je ervaring tezamen met je leuke idee naar je linker hersenhelft. Daar wordt het weer klein gemaakt, zodat het makkelijker op de wik-en-weegschaal past. Het moet immers getoetst worden aan de realiteit om goed te kunnen werken? Wat blijft er over van je balletschool? Laten we eens gaan kijken en ik neem voor de grap mezelf even als voorbeeld. Okee, je hebt in je jeugd een blauwe maandag op ballet gezeten en kent de terminologie, de pasjes en het zware trainingswerk nog. Maar heb je een diploma om daar les in te mogen geven? Nee. En hoe staat het met de plaats waar je woont: is daar een balletschool? Ja én dat is een goeie, die toch niet overloopt van de leerlingen. Is het openen van zo’n school dus een goed idee? Niet echt, denk ik. Of je moet zelf de oprichter en regelnicht worden, terwijl je een juffrouw aanstelt en dan moet je dat ook nog in een andere plaats doen.

Wat er bij onrealistische mensen niet goed werkt, dat is dus die linker hersenhelft. Die toetst hun ideeën niet aan de werkelijkheid. Daardoor overzien ze hun gewéldige plannen en ideeën niet goed en maken ze fouten. Wat er ook nog scheelt bij mensen ‘van de rechter hersenhelft’, dat is dat ze koppig zijn. Als je linker hersenhelft je niet weer in de juiste verhoudingen brengt. denk je dat je beter en wijzer bent dan anderen en dat je niet hoeft te luisteren naar hun advies.

Voorbeelden van luchtkastelenbouwers

Ik denk dat bijvoorbeeld degene die bedacht heeft dat de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen voor voetbal iedere keer in een ander land moeten plaatsvinden, waarvoor het gastland miljarden in euro’s moet uitgeven om alle voorzieningen daarvoor te bouwen, een niet echt goed werkende linker hersenhelft had. En nog een onmiskenbaar voorbeeld is natuurlijk Donald Trump, die dermate groots denkt, dat hij zelfs president van de Verenigde Staten wist te worden.

Luchtkastelenbouwers zijn ook de mensen die aan allerlei extreme sporten gaan doen, zoals bungeejumpen of raften op enorm wilde bergbeekjes midden tussen de rotsen en wat dacht je van de punaisekoning op de kermis? Allemaal mensen die niet aan risico’s denken en zichzelf en anderen zonder na te denken in het gevaar storten.

Daar reageren de Miepjes van de burgermaatschappij weer op door steeds meer beveiliging in te stellen overal en steeds strengere regels en wetten, waar geen mens zich meer aan kan houden, zoveel als het er zijn. Zíj zijn ‘rechtvaardig’ en straffen iedereen die zich een keer niet aan regel 354.147 A het derde lid hebben gehouden, op dezelfde manier.

Dat zijn dan weer de mensen met hun eeuwige gezwam over dreiging van terrorisme en ook de malloten, die vinden dat je niet zonder wiskunde kunt. Ach, het kan misschien best een keer leuk zijn om je linker hersenhelft te trainen en te testen, maar toch niet uren per week en jarenlang? En dat je zelfs nog geen winkelbediende kunt worden, als je dat niet ziet zitten. We draaien door, mensen!

 

Bevrijding uit het harnas van het halve denken

Welk van de twee heb je liever? Ik geen van beide en ik pleit er dan ook voor dat we weer gewoon worden, zoals mijn buurjongetje van vroeger op 6-jarige leeftijd al zo mooi voorstelde. We hebben twéé hersenhelften en dat heeft een reden, zoals je ziet.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.